Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Studie McKinsey: Větší zapojení žen by přineslo ekonomice půl bilionu korun

Helena Šarkanová, partnerka McKinsey & Company
McKinsey
Tereza Zavadilová

Pozice žen ze střední a východní Evropy na pracovním trhu je stále mnohem slabší než na Západě. Češky do HDP přispívají jen 38 procenty, Slovenky 41 procenty. V západní Evropě to je 46 procent a ve Skandinávii 47 procent, zjistila poradenská firma McKinsey & Company.

Reklama

Větší zapojení žen do vedení a produktivnějších odvětví ekonomiky by se republice vyplatilo. Do roku 2030 by díky tomu mohlo být HDP až o 500 miliard korun vyšší, tedy o 7,8 procenta ročně více oproti očekávanému vývoji HDP. Vyplývá to ze studie společnosti McKinsey & Company. „Chceme do této problematiky, která je hodně polarizující, vnést pár faktů. Vyšlo nám, že ženy jsou stále vzdělanější, chtějí udělat kariéru. Diskuse o pozici žen v ekonomice bychom rádi posunuli, protože stagnuje,” okomentoval motiv studie řídící partner McKinsey & Company Dan Svoboda. 

„Společnosti s větší diverzitou jsou lépe připraveny na budoucnost. Tam, kde převažují muži, spíše dominuje jasné rozdělení rolí a direktivní řízení. Potenciál všech se nedaří využívat dostatečně,” doplnila partnerka McKinsey Helena Šarkanová.

Studie analyzovala ekonomický potenciál žen v sedmi zemích CEE. Jejich vyšší zapojení by mohlo celému regionu přinést až 146 miliard eur ročně, což představuje zvýšení HDP o 8,3 procenta nad očekávanou hodnotou. Ženy dnes do HDP regionu přispívají mezi 38 až 43 procenty, což je méně než například v západní Evropě (46 procent) a ve Skandinávii (47 procent). V Česku jde o 38 procent, na Slovensku o 41 procent.

Nový potenciál ekonomického růstu: více žen na pracovním trhu a ve vedoucích pozicích, studie McKinsey & Company McKinsey & Company

Headhunter Jan Bubeník z Bubeník & Partners poznamenal, že firmy, kde je ve vedení více žen jsou finančně výkonnější, je tam lepší atmosféra. „Výhodou smíšeného vedení je různorodost, integrující prostředí. Ženy častěji vedou příkladem, žijí hodnoty, vytvářejí autentickou firemní kulturu, v tom jsou lepší než muži. Umějí lépe ukazovat budoucí vizi, jsou participativnější. Muži jsou obvykle zase lepší v individuálním řízení, více zadávají úkoly a vyžadují jejich splnění, nemají problém dát sankce,” popsal. 

Ilustrační foto

Studie: Ženy investují méně, ale lépe

Ženy sice stále investují méně častěji než muži, zato ale jejich portfolia dosahují vyšší výkonnosti. Jak jsou na tom s investováním Češky?

Přečíst článek

Ženy o kariéru stojí

V Česku tvoří ženy 63 procent absolventů vysokých škol. V ekonomicky aktivní populaci je jich ale jen 44 procent. Mezi manažery je přibližně jen čtvrtina žen (27 procent), v představenstvu společností jen 11 procent a na pozici CEO jen čtyři procenta. V celém CEE regionu je to přitom osm procent. Slovenky jsou mezi generálními řediteli zastoupeny v pouhém jednom procentu. „Když jsem přišla do firmy, v nejvyšším vedení nebyla žádná žena. Byly maximálně v personalistice, financích a sem tam v právu. Nyní je v exekutivě už čtvrtina žen. Postupně se to společenské vnímání mění,” komentovala Elena Petrášková, viceprezidentka a členka představenstva košické US Steel. 

Svoboda poznamenal, že v regionu se často opakuje předsudek, že ženy o kariéru nestojí. Studie přitom ukazuje opak: Ženy o vedoucí pozice stojí srovnatelně s muži, vyplynulo z průzkumu mezi tisícovkou českých zaměstnanců velkých firem, mužů i žen. Skoro polovina dotázaných žen (47 procent žen, vs. 52 procent mužů) uvedla, že má zájem o povýšení. Čtvrtina dotázaných žen má také zájem dosáhnout nejvyšší manažerskou pozici (25 procent žen vs. 34 procent mužů). 

Mateřská není smrt

Nicméně, každá čtvrtá dotazovaná žena uvedla, že by měla problém sladit svůj pracovní a osobní život (ve srovnání se 17 procenty mužů). Problémem bývá například nerovnoměrné rozložení neplacené práce. „Oproti západní či severní Evropě je u nás výrazně nižší nabídka zkrácených úvazků a zároveň velmi malá dostupnost různých predškolních zařízení, jako jsou například jesle. Ženy potom typicky dlouho nepracují nebo pracují na plný úvazek,” uvedla Šarkanová z McKinsey.

Inflace, ilustrační foto

Průzkum: Češi v následujících pěti letech počítají s velkým zdražování

Polovina Čechů oslovených v průzkumu Banky Creditas očekává v následujících pěti letech inflaci nad čtyřmi procenty. Vlivu inflace na své úspory se pak obává 81 procent lidí.

Přečíst článek

Členka představenstva České spořitelny Daniela Pešková upozornila, že zhruba polovina žen se po návratu z mateřské dovolené na původní místo nevrací. „Řeknu s trochou nadsázky: Když jde žena na mateřskou, firma se chová, jak kdyby umřela - vezme jí všechny výhody, zaměstnaneckou péči, mobil, přístupy do systému i vstupní kartičku a přeruší s ní kontakt. Přitom klíčové pro obě strany je neztratit vztah. To je ode mě takový tip,” poznamenala bankéřka. 

Nový potenciál ekonomického růstu: více žen na pracovním trhu a ve vedoucích pozicích, studie McKinsey & Company McKinsey & Company

Pandemie koronaviru možnost slaďování osobního a pracovního života podle McKinsey ještě více zkomplikovala. Ženy i muži od jejího vypuknutí začali trávit domácími pracemi a péčí o děti či blízké více času, až 40 procent dotazovaných žen v regionu pak uvedlo, že zvažují snížení úvazku, méně náročnou pozici, případně odchod z pracovního trhu. Totéž řeklo 54 procent matek s malými dětmi do deseti let. Problém podle Svobody je nabídka práce na částečný úvazek - zatímco v EU se zkrácené úvazky podílejí na celkové zaměstnanosti 18 procenty, v Česku je to jen pět procent. 

Výzkum společnosti McKinsey za posledních deset let již několikrát poukázal na korelaci mezi vyšším zastoupením žen v nejvyšším vedení a lepšími finančními výsledky firem: ty, které mají nejvíce žen v nejvyšším vedení jsou o 26 procent častěji nadprůměrně profitabilní než ty, které mají málo anebo žádnou ženu v nejvyšším vedení. 

Vyšší zaměstnanost žen by významně pomohla celému regionu střední a východní Evropy. Momentálně se totiž region potýká s 630 tisíci neobsazenými místy. Pokud se region vrátí k ekonomickému růstu, jaký zažíval před pandemií, do roku 2030 by v CEE mohly být až dva miliony volných pracovních míst.

Úřad práce, ilustrační foto

České firmy plánují nabírat více než v okolních zemích

Pandemie nepřinesla kýžené pročištění pracovního trhu. Firmy tak stále bojují s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Oproti loňsku se ale situace podle šéfů tuzemských společností mírně zlepšila.

Přečíst článek

Nábor, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Trh práce se přehřívá. Politici jásají, zaměstnavatelé si zoufají

Česko má historicky rekordní počet neobsazených pracovních míst, dokonce ještě vyšší než před pandemií. Je to bolehlav pro zaměstnavatele ale dobrá zpráva pro vládní politiky.

Přečíst článek

peníze, ilustrační foto

Tereza Zavadilová: Jen žádné blbosti kvůli inflaci, prosím

O inflaci se baví lidi v hospodě, v tramvaji a v čekárně u doktora. Možná víc než o covidu. Články o inflaci trendují na sociálních sítích. Bankéři vyprávějí historky o lidech, co čekají inflaci jako v Německu po první světové válce. Jenže, co je horší než inflace? Samozřejmě strach z ní. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

I Češi budou muset dávat ženám stejný plat za stejnou práci, nařídil Brusel. Jak s tím mají firmy naložit, vysvětluje advokátka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme