Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát chce zdanit prodej firem. Motivace prodat ještě před koncem tohoto roku oživí trh akvizic

fúze a akvizice, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Trh fúzí a akvizic v prvním pololetí 2023 klesl v ČR i ve světě. V Česku se uskutečnilo 63 obchodů, před rokem to bylo 85 transakcí. Ve světě klesl objem transakcí meziročně o 38 procent na 1,208 bilionu dolarů (26,661 bilionu korun), vyplývá z analýzy poradenské společnosti PwC.

Reklama

„V ČR bylo v pololetí 63 obchodů, počítáme-li ty, kdy se v Česku nachází kupovaná společnost. Během loňska ještě dozníval efekt nahromaděných transakcí z období pandemie. Dalšími faktory meziročního poklesu jsou vysoké úrokové sazby a výhled naznačující, že k jejich výraznějšímu poklesu v blízké budoucnosti nedojde. Přetrvávají rovněž obavy z vývoje ekonomiky a nejistoty spojené s konfliktem na Ukrajině,“ uvedl ředitel fúzí a akvizic PwC Jan Hadrava.

Započaté druhé pololetí by mohlo být podle firmy co do počtu transakcí lepší. „Řada investorů v době pandemie shromáždila velké množství hotovosti, kterou teprve nyní začíná postupně investovat. Vidíme řadu rozjednaných obchodů, které by měly ve druhé polovině roku trh postupně oživit. Motivaci prodat rychle mohou mít také čeští majitelé, na který by mohlo dopadnout avizované zdanění prodeje podílů v rámci takzvaného konsolidačního balíčku, který aktuálně projednává Poslanecká sněmovna," řekl Hadrava.

M&A trh čeká oživení

Na vzestupu jsou podle něj především transakce související s takzvaným ESG, jako je obnovitelná energetika. Mezi největšími tuzemskými obchody jsou i solární a větrné farmy. „Válka na Ukrajině také změnila přístup k některým sektorům, investoři se už ani zdaleka nedistancují od obranného průmyslu,“ dodal.

Oživení ve druhém pololetí by mělo nastat i ve světě. „Současné makroekonomické podmínky budou trh i nadále ovlivňovat, ale stabilnější sazby usnadní investorům uzavírání transakcí. Trh fúzí a akvizic je určitě silnější než v nedávné minulosti, umožní firmám znovu nastartovat jejich byznys, posílit růst a přinášet dlouhodobě udržitelné zisky,“ doplnil vedoucí partner v PwC Miroslav Bratrych. Trh ve světě podle něj nyní táhnou především kupující, zatímco v posledních letech hrála prim spíše nabídka prodávajících.

Nejatraktivnějšími sektory jsou podle firmy pro investory v letošním roce technologie, média a telekomunikace, které společně tvoří zhruba 26 procent všech transakcí. Velkým lákadlem jsou i investice do energetického sektoru, kde stále podstatnější roli hraje podpora nulových emisí a nízkoenergetické ekonomiky.

Gorjan Lazarov - generální ředitel OREA Hotels and Resorts

Šéf největší české hotelové sítě sní o expanzi do zahraničí a plánuje i franšízy

Český hotelový trh je roztříštěný a do budoucna se určitě nevyhne konsolidaci. Potenciál ale rozhodně má, zatím se však vzpamatovává z propadů za období covidu a hledá cesty, jak zlepšit cenovou politiku a přilákat do Česka i více turistů z dalekých destinací. Do budoucna se rýsuje také spolupráce hotelů s developery, přinejmenším se sítí Orea Hotels and Resorts, jak zaznělo v rozhovoru pro newstream.cz se šéfem této největší hotelové sítě v Česku Gorjanem Lazarovem. 

Přečíst článek

Zájem čínských firem o fúze a akvizice v USA je nejnižší za téměř 20 let

Čínské firmy se odvrací od USA. Počet fúzí a akvizic je nejnižší za téměř 20 let

Čínské firmy od začátku letošního roku investovaly do fúzí a akvizic ve Spojených státech 221 milionů dolarů (4,9 miliardy korun), což je nejméně od roku 2006. S odvoláním na údaje společnosti Dealogic o tom informuje britský ekonomický list Financial Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme