Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

K vlně zdražování potravin se od ledna přidá i Orkla s Hamé

Dušan Kütner

K trendu zdražování své produkce se k největším tuzemským výrobcům potravin v čele s Agrofertem či Madetou přidá i skupina Orkla včetně značek spadajících pod dřívější společnosti Hamé a Vitana. Učiní tak od ledna. „Cenové úpravy se budou lišit podle jednotlivých produktových kategorií,“ řekl serveru newstream.cz mluvčí Orkly Milan Linka. „Důvodem je bezprecedentní nárůst cen potravinářských komodit, obalových materiálů, nákladů na dopravu, logistiku, energie a dalších nákladů na lokální výrobu,“ dodal.

Reklama

Na českém trhu prodává Orkla tisíce výrobků, jen Hamé jich mívalo na seznamu asi 1700. „Nová cenová úprava vychází z našeho maximálního úsilí co nejvíce eliminovat cenové tlaky prostřednictvím vyjednávání s dodavateli a průběžnou optimalizací procesů ve výrobě,“ řekl Linka. „Nicméně nárůsty cen vstupních nákladů dosahují úrovně, kterou nelze těmito aktivitami plně pokrýt,“ dodal. Jejich promítnutí do cen pro spotřebitele bude také záviset na cenových strategiích jednotlivých obchodníků.

Průměrné ceny másla, eidamu, mouky či cukru byly na začátku listopadu podle dat Českého statistického úřadu nejvyšší od ledna 2019, kdy statistici data v aktuální podobě zveřejňují. Ke zvyšování cen dochází nejen v Česku, ale i v celé Evropě a ve světě. Podle dat OSN a její Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) v říjnu stouply světové ceny potravin třetí měsíc za sebou a jejich index se vyšplhal na 133,2 bodu, tedy na desetileté maximum

David Petřík

Petřík z Together: Gastro scénu čekají velké turbulence. My věříme onlinu

Do gastronomické sítě Together přibyl před třemi týdny další podnik. „Optikou aktuální situace se další restaurace jeví jako šílenství, to uznávám,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz spolumajitel sítě David Petřík. Sektor gastronomie podle něj ještě čekají velké turbulence. V Together se proto víc zaměří na projekt „cloudové kuchyně” Wevar.

Přečíst článek

Rostou ceny energií, ceny obalových materiálů, vstupních surovin, pohonných hmot i pracovní síly,“ uvedla již dříve mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová. „Všechny tyto skutečnosti se musí projevit i v cenách potravin. Každé navýšení vstupů hlavně v této době je velice nepříjemné a komplikuje další podnikání,“ dodává.

Zdražování od ledna už ohlásila řada tuzemských potravinářských firem v čele s jedničkou na trhu Agrofertem, který prostřednictvím svěřenských fondů vlastní premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). „Ceny energií, paliv, obalů, ale i surovin dramaticky rostou a zdražování v potravinářství je tak nevyhnutelné. Aktuálně o tom jednáme s našimi obchodními partnery,“ řekla před týdnem serveru newstream.cz nová mluvčí Agrofertu Adéla Čabayová.

Bidfood je mimo jiné výrobcem sladké pochoutky - nanuků Mrož

Potravinářskému gigantu Bidfood v Česku klesl zisk na třetinu. Kvůli covidu

Zisk společnosti Bidfood Czech Republic za finanční rok končící v červnu klesl meziročně o 65 procent na 393,6 milionu korun. Tržby výrobce mimo jiné nanuků Mrož klesly o 11,3 procenta na 10,8 miliardy korun. Zhoršení hospodaření je důsledkem koronavirové pandemie, respektive uzavření restaurací. Prodeje do gastronomie se totiž podílí většinově na tržbách firmy, uvádí její výroční zpráva.

Přečíst článek

„Konkrétní zdražení se pak odvíjí od náročnosti výroby daného oboru. Očekáváme cenový narůst napříč naší potravinářskou divizí v rozmezí devět až patnáct procent podle odvětví,“ dodala Čabayová.

O deset procent vyšší ceny chystá i mlékárenská jednička v Česku Madeta. Ještě před měsícem přitom předpokládala, že nárůst bude pouze o dvě až tři procenta. „Všechny vstupy neustále zdražují, energie, nafta, obal. Prostě všechno. A my nemůžeme prodávat pod cenou,” řekl majitel a šéf Madety Milan Teplý. 

Do deseti procent zvedne ceny i Choceňská mlékárna, celosvětově včetně Česka podraží produkce Danone, i když zatím neuvedlo o kolik. Zhruba o desetinu zvýší ceny i společnosti Maso uzeniny Polička a Maso uzeniny Písek, a to ze stejných důvodů jako firmy výše.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
Vejce, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Inflace klesá více, než se čekalo. Padá cena vajec nebo mléka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme