Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Situace je vážná. Problémy německé ekonomiky znepokojují sousední země

Olaf Scholz, německý kancléř
Profimedia
 ČTK

Problémy německé ekonomiky znepokojují sousedy Německa, a to od Švýcarska až po Polsko. Někteří zahraniční ekonomové Berlín vyzývají k reformám, aby se krize dál nešířila, píše agentura Reuters.

Reklama

Mezinárodní měnový fond snížil prognózu růstu německé ekonomiky na letošní i příští rok o 0,3 procentního bodu. V letošním roce očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) pouze o 0,2 procenta, což je mezi velkými zeměmi eurozóny nejslabší růst.

FOTOGALERIE: Protestující zemědělci v Německu

„Bez hospodářských stimulů z Německa bude mít Rakousko problémy,“ říká ředitel rakouského Institutu pro hospodářský výzkum Wifo Gabriel Felbermayr. Německo je zdaleka nejdůležitějším obchodním partnerem Rakouska. K tomuto mnohem většímu sousedovi směřuje téměř 30 procent rakouského vývozu, což odpovídá 12 procentům HDP, uvedl Felbermayr.

Loni klesl objem bilaterálního obchodu mezi Německem a Rakouskem o osm procent. „To znamená, že útlum v Německu má přímý negativní dopad na rakouskou ekonomiku,“ upozornil Felbermayr. „Na německém hospodářství je závislé zejména strojírenství, chemický průmysl, kovoprůmysl a také automobilový průmysl,“ dodal.

Německo-česká obchodní a průmyslová komora, zleva Christian Rühmkorf a Bernard Bauer

Německo-české firmy jsou pesimistické. Bojí se slabé poptávky i válečných konfliktů

Je třeba pracovat na tom, aby byli Češi lépe kvalifikovaní. Jinak podniky ztratí konkurenceschopnost, shodují se manažeři.

Přečíst článek

Podobná situace je i ve Švýcarsku, pro které je Německo rovněž hlavním obchodním partnerem. „Když Německo trpí škytavkou, Švýcarsko si toho také všimne,“ uvádí vedoucí oddělení finanční politiky Institutu pro švýcarskou hospodářskou politiku IWP Martin Mosler.

Vývoz ze Švýcarska do Německa se v letošním prvním čtvrtletí snížil o 1,1 procenta, pokles ale vykázal už na konci loňského roku. „To se týká několika odvětví - od luxusních hodinek až po meziprodukty, které do Německa dodává řada vysoce specializovaných malých a středních podniků, například v elektronickém průmyslu,“ sdělil Moser.

Recese v Německu loni ovlivnila i průmyslový sektor v Polsku. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se výroba v energeticky náročných odvětvích, jako je chemický průmysl nebo odlévání kovů, snížila o 15 až 20 procent, uvedl ředitel Polského ekonomického institutu (PIE) Pawel Sliwowski. Tato odvětví jsou podle něj úzce napojena na německé dodavatelské řetězce.

Ceny nemovitostí v Česku se stabilizují

Ceny nemovitostí v Česku se začínají stabilizovat. To si v Německu říci nemohou

Pokles kupních cen rezidenčních nemovitostí v Česku v posledním loňském čtvrtletí zpomalil, vyplývá ze zveřejněných dat Eurostatu. Meziročně totiž činil jen rovné jedno procento. To je slabší pokles cen, než jaký nastal loni ve druhém i třetím kvartále.

Přečíst článek

Jen velmi mírně v tomto období rostla výroba spotřebního zboží. „Výroba nábytku nebo jiných potřeb do domácnosti se od roku 2022 v důsledku nižší zahraniční poptávky téměř nezměnila,“ poznamenal Sliwowski. Do Německa směřuje v průměru 27 procent celkového polského vývozu.

„Z pohledu Polska by vhodnější politikou německé vlády bylo zvýšit veřejné investice,“ uvedl Sliwowski.

S podobným apelem přichází i ředitel Wifo Felbermayr. „Investiční aktivita v Německu se musí znovu rozběhnout. To vyžaduje účinné krátkodobé stimuly,“ uvedl a dodal, že Berlín musí také udělat více pro obnovení dlouhodobého růstu. „Obzvláště účinné by pravděpodobně bylo, kdyby se zasadil o ambiciózní prohloubení jednotného trhu EU v oblasti finančních služeb, energetiky a telekomunikací,“ uzavřel Felbermayr.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německá ekonomika příští rok poroste proti očekávání výrazně pomaleji

Německá ekonomika se dál plácá. Příští rok navíc poroste výrazně pomaleji, než se očekávalo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme