Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Schillerová odpustí lidem na dva měsíce DPH na energie

Premiér Andrej Babiš a ministři Karel Havlíček (vlevo) a Alena Schillerová
ČTK

Vláda zmocní ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby mohla rozhodnout o odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) energií na listopad a prosinec. Před jednáním kabinetu to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Státní rozpočet to podle Schillerové bude stát jednu miliardu korun měsíčně. Pro energie nyní platí sazba DPH 21 procent. Vláda tímto krokem reaguje na rostoucí ceny elektřiny a plynu. Vláda tímto krokem reaguje na rostoucí ceny elektřiny a plynu. Prominutí daně umožňuje ustanovení v daňovém řádu, které umožňuje ministryni financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelných událostech.

Schillerová dále požádá, aby ve zrychleném řízení byla přijata novela zákona o DPH. Odpuštění DPH je podle Schillerové mimořádný úkon, který zatím využila jen v případě respirátorů. Ministryně uvedla, že hodlá požádat evropský výbor pro DPH, aby ČR snížit sazbu daně u energií povolil. „Můžeme přitom požádat o zrychlený režim a trvale dosáhnout povolení mít sníženou sazbu. A tu bychom rádi trvale,” uvedla Schillerová.

Zároveň začne pracovat na příslušené novele zákona o DPH. V případě nulové sazby pak musí Schillerová oslovit komisaře EU pro hospodářství Paola Gentiloniho. „Uvidíme, na jak dlouhou výjimku dostaneme. Pro mě by byl ideální celý rok 2022. Inflace má totiž podle predikcí začít klesat až počátkem roku 2023,” uvedla.

Komise zmínila v boji proti dopadům zdražujících energií i některé dlouhodobější kroky, včetně možného společného nákupu plynu či rozšíření kapacity pro jeho ukládání.

Brusel navrhl kroky proti drahé energii, zrušit DPH na elektřinu nepodpořil

Pomoci obyvatelům EU nejvíce zasaženým razantně zdražujícími cenami energií finančně či v podobě úlev na dani. To patří k hlavním návrhům Evropské komise pro dočasné zmírnění dopadů rychlého růstu cen. Českou myšlenku na zrušení DPH u elektřiny nepodpořila. Kabinet Andreje Babiše se kompenzacemi pro postižené domácnosti bude zabývat v pondělí.

Přečíst článek

Partner a daňový expert poradenské PwC Česká republika Martin Diviš řekl, že EU směrnice o DPH neumožňuje, aby dodávky elektrické energie podléhaly nulové sazbě DPH. „Pokud by se mělo v Česku jednat o snížení sazby DPH na nulu, muselo by to být jistě náležitě vysvětleno ze strany české vlády a následně ujednáno na evropské úrovni,” uvedl.

Snížení sazby DPH z 21 na 10 procent na dodávky elektrické energie provedli podle Diviše ve Španělsku. „Španělsko je nyní oprávněno uplatňovat sníženou sazbu DPH do 31. prosince 2021, přičemž se rovněž sledují technické parametry - velikost smluvního výkonu a průměrná cena elektřiny na velkoobchodním trhu v měsíci před fakturací. EU Směrnice o DPH jinou možnost úlevy neupravuje,” uvedl.

Snížení DPH u energií podle Diviše ale nelze zavést okamžitě. ČR totiž musí o tomto záměru informovat Evropskou komisi, která se může, ale nemusí, do tří měsíců vyjádřit. „Pokud by se nevyjádřila, tak se má za to, že nemá výhrad a až poté můžete Česká republika zavést sníženou sazbu DPH na dodávky elektrické energie,” upozornil.

Michal Šnobr

Šnobr: Krach Bohemia Energy může být pro trh zásadní

Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku, oznámila konec své činnosti kvůli neustálému nárůstu cen energií. Krach to podle minoritního akcionáře firmy ČEZ Michala Šnobra může být pro trh velmi zásadní. „Tento krach je krachem obchodního modelu, který bude mít důsledky pro společnost a její věřitele,” říká Šnobr.

Přečíst článek

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) připomněl, že vláda by se dnes odpoledne měla zabývat také návrhem na odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje domácnostem se spotřebou do tří megawatthodin, což představuje zhruba osm miliard korun ročně. „Celkem to na průměrnou domácnost bude dělat necelých 1500 korun,” uvedl.

Naopak domácnosti s vyšší spotřebou by poplatek v celkovém objemu čtyři miliardy korun dál platily. Po dnešním jednání tripartity Havlíček uvedl, že až osm miliard korun na poplatcích za obnovitelné zdroje by mohl stát odpustit také firmám. „O této částce se bude ještě jednat,” řekl odpoledne.

U ceny elektřiny pro domácnosti tvoří přibližně polovinu výsledné ceny regulovaná část stanovována Energetickým regulačním úřadem, u plynu je to necelá třetina. V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé. Energetický regulační úřad svoji část ceny na další rok pravidelně oznamuje na konci listopadu.

Na takzvané podporované zdroje energie jde celkový roční příspěvek kolem 45 miliard korun, z toho 27 miliard korun platí stát a zbylých 20 miliard korun hradí ve svých platbách domácnosti a firmy. Z těch by mohl stát osm miliard odpustit domácnostem a až osm miliard firmám. Od roku 2006 bylo na podporu podporovaných zdrojů energie v Česku vyplaceno přes 430 miliard korun.

Bohemia Energy ukončila svoji činnost.

Kdo je po Bohemia Energy a Kolibřík Energie další na řadě? Rozhodne Kreml a počasí

Další čeští dodavatelé energií ukončují svoji činnost. V krátkém sledu tak činí společnosti Kolibřík Energie, jež dodává elektřinu a plyn bezmála 30 tisícům odběratelů, a také společnost A-Plus, která dodávky plynu přerušuje svým 150 klientům.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Alena Schillerová

Rozhodnutí Schillerové prominout DPH u plynu a elektřiny bylo nezákonné, říká rezort financí

Přečíst článek
Alena Schillerová, ministryně financí

Vláda chce nulovou DPH na energie po celý příští rok. Rozhodne nová sněmovna

Přečíst článek
Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta

Premiér slíbil zlevňování. Ve světě přitom opravdu klesají ceny potravin i energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme