Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Saúdové krvácejí. Z investice do Credit Suisse odepíšou miliardu dolarů

Saúdská národní banka, největší akcionář Credit Suisse, utrpěla značné ztráty.
ČTK
Ondřej Bílek
obi

Saúdská národní banka, největší akcionář Credit Suisse, utrpěla značné ztráty. Pád Credit Suisse stál banku se sídlem v Rijádu miliardu dolarů, tedy 22,3 miliardy korun.

Reklama

Saudská národní banka – největší akcionář Credit Suisse – v pondělí potvrdila, že přišla zhruba o 80 procent ze své investice, píše CNBC.

UBS banka, Curych, Švýcarsko

Lukáš Kovanda: Potopí obří problémy Credit Suisse i jejího zachránce? Akcie UBS prudce padají

Investoři se bojí, že poslední velkou švýcarskou banku UBS stáhnou ke dnu problémy nuceně a nouzově převzaté Credit Suisse. Akcie UBS dnes padají až o 14 procent. To je nejvíce od světové finanční krize roku 2009.

Přečíst článek

Saúdové drží v Credit Suisse podíl 9,9 procenta. V listopadu loňského roku investovali 1,4 miliardy švýcarských franků (asi 33 miliard korun) do švýcarské banky. Akcii nakupovali za 3,82 švýcarského franku, ale podle podmínek záchranné dohody jim UBS, která převzala Credit Suisse za téměř 73 miliard korun, vyplatí 0,76 švýcarského franku za akcii.

Převzetí Credit Suisse klid do trhu nevneslo. Akcie evropských bank dál krvácejí

Víkendová zpráva, že švýcarská banka UBS převezme rivala Credit Suisse, který se ocitl v problémech, trh nijak neuklidnila. Akcie evropských bank na začátku pondělního obchodování prudce oslabují. Bankovní index STOXX 600 ztrácí zhruba tři procenta a je nejníže za tři měsíce. Dolů zamířily akcie německé Deutsche Bank, britské Standard Chartered i francouzské BNP Paribas.

Přečíst článek

Výrazná ztráta přichází ve chvíli, když se regulátoři snaží podpořit globální bankovní systém. Boj o záchranu následuje po několika bouřlivých týdnech, kdy došlo ke zhroucení amerických Silicon Valley Bank a Signature Bank a rovněž došlo k velkému poklesu cen akcií v celém bankovním sektoru na mezinárodní úrovni.

Akcie UBS, největší švýcarské banky, dopoledne klesly až o 14 procent, zatímco evropský bankovní sektor byl asi o čtyři procenta nižší. Credit Suisse klesla o neuvěřitelných 62 procent.

Vše o dění kolem pádu Credit Suisse čtěte zde:

Nicméně bankovní regulátoři Evropské unie se víkendovou dohodu o převzetí Credit Suisse snaží interpretovat jako posílení důvery. „Vítáme komplexní soubor opatření, který v neděli přijaly švýcarské orgány s cílem zajistit finanční stabilitu,” píše se ve společném prohlášení bankovního dohledu Evropské centrální banky (ECB), Jednotného výboru pro řešení krizí (SEB) a Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA).

Credit Suisse láká zaměstnance zpět do práce. Bonusy vám zůstanou, slibují šéfové

Credit Suisse láká zaměstnance zpět do práce. Bonusy vám zůstanou, slibují šéfové

Po víkendu, který překreslil bankovní mapu Švýcarska a potažmo Evropy i části světa, začíná zase pracovní týden. A ještě předtím, než se otevřou trhy, přišel zaměstnancům Credit Suisse email s překvapivým sdělením. Dosluhující vedení banky láká zaměstnance, ať přijdou do zaměstnání, že se nic neděje. A dokonce prý ani nepřijdou o slibované bonusy, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Credit Suisse, která vznikla v roce 1856, doplatila na chybná rozhodnutí manažerů v minulosti a také na skandály ve svém investičním bankovnictví. Vaz jí zlomila až krize důvěry z tohoto týdne, kdy klienti začali ve velkém vybírat vklady.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Přečíst článek
Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se propadly

Další v řadě. Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se opět propadly

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme