Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Převzetí Credit Suisse klid do trhu nevneslo. Akcie evropských bank dál krvácejí

Převzetí Credit Suisse klid do trhu nevneslo. Akcie evropských bank dál krvácejí
ČTK
 ČTK

Víkendová zpráva, že švýcarská banka UBS převezme rivala Credit Suisse, který se ocitl v problémech, trh nijak neuklidnila. Akcie evropských bank na začátku pondělního obchodování prudce oslabují. Bankovní index STOXX 600 ztrácí zhruba tři procenta a je nejníže za tři měsíce. Dolů zamířily akcie německé Deutsche Bank, britské Standard Chartered i francouzské BNP Paribas.

Reklama

Největší švýcarská banka UBS převezme v záchranné operaci zhruba za tři miliardy franků (CHF; téměř 73 miliard korun) svého dlouholetého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Banky to uvedly v neděli na společné tiskové konferenci se zástupci vlády, centrální banky a regulačních úřadů. UBS za menšího konkurenta zaplatí svými akciemi.

Obavy investorů ale vyvolala zpráva, že dodatečné dluhopisy tier-1 Credit Suisse – neboli dluhopisy AT1 – s nominální hodnotou 17 miliard dolarů (zhruba 385 miliard korun) budou oceněny na nulu. To rozzlobilo některé jejich držitele, kteří si mysleli, že budou požívat lepší ochrany než akcionáři.

Akcie samotné Credit Suisse v pondělí ztrácejí více než 60 procent. Akcie UBS odepisují 13 procent.

Umocněná bankovní panika

Výprodej bankovních titulů oslabil i panevropský index STOXX Europe 600. Ten dnes krátce před 9:30 SEČ ztrácí necelé procento na 432,08 bodu, už v pátek přitom zaznamenal letos největší týdenní pokles.

„Mělo by být jasné, že po více než týdnu bankovní paniky a dvou intervencích organizovaných úřady tento problém nezmizí. Právě naopak, stal se globálním,” uvedl podle agentury Reuters analytik Mike O'Rourke ze společnosti Jones Trading. „Zprávy, že UBS získává Credit Suisse, pravděpodobně zvětší problémy Credit Suisse jejich přesunem do UBS,” dodal.

Credit Suisse láká zaměstnance zpět do práce. Bonusy vám zůstanou, slibují šéfové

Credit Suisse láká zaměstnance zpět do práce. Bonusy vám zůstanou, slibují šéfové

Po víkendu, který překreslil bankovní mapu Švýcarska a potažmo Evropy i části světa, začíná zase pracovní týden. A ještě předtím, než se otevřou trhy, přišel zaměstnancům Credit Suisse email s překvapivým sdělením. Dosluhující vedení banky láká zaměstnance, ať přijdou do zaměstnání, že se nic neděje. A dokonce prý ani nepřijdou o slibované bonusy, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

UBS banka, Curych, Švýcarsko

Lukáš Kovanda: Potopí obří problémy Credit Suisse i jejího zachránce? Akcie UBS prudce padají

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme