Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové budou těžit lithium za polárním kruhem

Bloomberg: Propad ceny lithia se prohlubuje, letos už dosahuje 75 procent
iStock
 ČTK

Rusko předpokládá, že se do roku 2030 zbaví závislosti na dovozu lithia a některých dalších vzácných nerostů. Ruské zpravodajské agentuře TASS to řekl Jevgenij Petrov, šéf úřadu Rosnědra, který v Rusku vydává licence k těžbě.

Reklama

„V důsledku souboru přijatých opatření očekáváme, že do roku 2030 odstraníme závislost na dovozu u dvanácti vzácných druhů surovin,“ uvedl Petrov. Dodal, že kromě lithia jde také například o niob, tantal, zirkonium a mangan. Část domácí produkce těchto surovin podle něj bude určena pro export.

Rusko zatím lithium netěží. Dováží ho hlavně z Bolívie, kde také spolu s Čínou investuje miliardy dolarů do lithiových dolů.

Podle ruského jaderného koncernu Rosatom však na několika ruských nalezištích začal „urychlený rozvoj projektů na těžbu lithiové rudy“. Rosatom odhaduje, že poptávka po lithiu v Rusku činí zhruba 400 až 700 tun ročně, uvedla agentura Reuters.

V České republice je velké ložisko lithia u Cínovce v Krušných horách. Těžbu tam připravuje společnost Geomet, v níž nadpoloviční většinu drží Severočeské doly, člen skupiny ČEZ. Lithium se používá například v jaderné energetice či v bateriích pro elektromobily.

Reklama

„Bílé zlato“ ztrácí lesk. Vyplatí se kutat lithium pod Cínovcem?

Lithium, kobalt, nikl a měď jsou kovy, bez nichž se neobejde výroba bateriových článků do elektromobilů, solárních článků ani větrných turbín. Země, které mají jejich těžbu pod palcem, si v éře nastupující elektromobility a transformace celého energetického odvětví malovaly pohádkové zisky. Pak ale přišlo něco nečekaného. Loni ceny těchto kritických nerostných surovin zažily mimořádný sešup. Nejhůře dopadlo lithium, jehož největší evropské naleziště je pod Cínovcem v Krušných horách.

Přečíst článek

Globální nedostatek lithia by mohl nastat už za dva roky

Globální nedostatek lithia by mohl nastat už za dva roky. Češi přitom sedí na pokladu

Svět může brzy očekávat problémy s nedostatkem ceněné komodity. Jde o lithium, nezbytné například do baterií elektromobilů, které by dle některých odborníků mohlo citelně docházet již v roce 2025. Uvádí to web CNBC. Jiní experti zase mají za to, že se nedostatek lithia projeví později. Analytici ze společnosti BMI nedostatek z velké části přisuzují poptávce po lithiu v Číně, která v zemi převyšuje produkci tohoto kovu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Ruskou ropou proudící do Česka může být i ropa ázerbájdžánská

„Ruskou“ ropou proudící do Česka může být i ropa ázerbájdžánská. Proč roste její dovoz?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme