Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko má zaplatit miliardy dolarů za vyvlastnění ukrajinského Naftogazu po anexi Krymu

Rusko má zaplatit miliardy dolarů za vyvlastnění ukrajinské firmy Naftogaz po anexi Krymu
Naftogaz - použito se svolením společnosti
 ČTK

Soud v nizozemském Haagu v arbitráži nařídil Rusku zaplatit kompenzaci pět miliard dolarů (106 miliard korun) za to, že v roce 2014 na Krymu nezákonně vyvlastnilo majetek ukrajinské státní plynárenské firmy Naftogaz. NaTtwitteru to oznámil šéf ukrajinského podniku. Rusko uvedlo, že se musí s verdiktem nejprve seznámit.

Reklama

„Z Haagu přijde více verdiktů ve prospěch Ukrajiny," uvedl na webu firmy šéf Naftogazu Oleksij Černyšov. Jde podle něj o „klíčové vítězství na energetické frontě”. Rusko, které loni v únoru zahájilo vojenskou invazi na Ukrajinu, v roce 2014 ukrajinský poloostrov Krym v rozporu s mezinárodním právem anektovalo.

„Navzdory snaze Ruska bránit spravedlnosti, arbitrážní tribunál Rusku nařídil kompenzovat Naftogazu ztráty částkou pět miliard dolarů,” píše se ve sdělení podniku. Rozhodčí nález byl podle ukrajinské firmy vydán po slyšeních, jejichž účelem bylo stanovit výši odškodného. Tato jednání skončila loni v březnu.

Ukrajinská energetická společnost Naftogaz - ilustrační foto

Britští věřitelé blokují restrukturalizaci ukrajinského Naftogazu. Peněz má plynárenský gigant dost, hřímají

Londýnský fond VR Capital blokuje snahy ukrajinské státní plynárenské společnosti Naftogaz restrukturalizovat dluh. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na informované zdroje.

Přečíst článek

Ukrajinský podnik uvádí, že arbitrážní řízení zahájil s dalšími šesti společnostmi ze skupiny Naftogaz v říjnu 2016. Rozhodčí nález byl podle ukrajinské firmy vydán po slyšeních, jejichž účelem bylo stanovit výši odškodného. Tato jednání skončila loni v březnu, uvedl Naftogaz.

Podnik také sdělil, že pokud Rusko odmítne zaplatit dobrovolně, může zahájit „proces uznání a přijetí k výkonu rozhodnutí na území těch států, kde se nacházejí aktiva Ruské federace". Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury Reuters řekl, že Moskva bude muset verdikt arbitrážního soudu nejprve analyzovat. Strany sporu verdikty arbitrážních soudů někdy interpretují odlišně.

WSJ: Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině kácí ve velkém celé lesy

Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině nelegálně kácí ve velkém celé lesy

Od začátku invaze loni v únoru bylo Rusko obviňováno z krádeží ukrajinského obilí a zemědělské půdy. Ukrajinští představitelé nyní říkají, že ze země mizí i dřevo. Podle ukrajinských vládních agentur a lesnických expertů Rusové dosud nelegálně vykáceli tisíce metrů čtverečních lesů pro komerční prodej nebo opevňování ruských vojenských pozic. Dokazují to satelitní snímky ukazující pásy bývalých lesů pořízené americkou společností Maxar Technologies, uvedl deník The Wall Street Journal s tím, že několik Ukrajinců bylo již kvůli nelegálnímu obchodu s dřevem obviněno.

Přečíst článek

Naftogaz měl na Krymu i ropnou a plynárenskou firmu Čornomornaftogaz, která produkovala významné objemy plynu z Černého moře. Ukrajinský podnik nesdělil nic podrobnějšího k tomu, na jaká ruská aktiva v zahraničí by se mohl zaměřit. Západní vlády se už v rámci sankcí po invazi ruských vojsk na Ukrajinu zaměřily na některá významná mezinárodní aktiva ve vlastnictví Ruska, například na superjachty ruských oligarchů.

Analytik společnosti BlueBay Asset Management Tim Ash uvedl, že rozhodnutí je obrovským právním vítězstvím pro Ukrajinu. Podle něj lze očekávat další verdikty v tomto duchu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na pietní akci u příležitosti prvního výročí masakru v Buči.

Ukrajina hlasí konec energetické krize. Začne vyvážet elektřinu

Tvrdá zima se chýlí ke konci a Ukrajinci ji přestáli. Nyní se mohou opět pustit do exportu elektřiny, který byl značně narušen ruským rakotovým ostřelováním.

Přečíst článek

Naftogaz je pro ukrajinskou vládu důležitým zdrojem příjmů, předloni se na celkových rozpočtových příjmech Ukrajiny podílel téměř 17 procenty. Před válkou podnik zaměstnával více než 50 tisíc lidí. Naftogaz teď jedná s investory o restrukturalizaci dluhu, díky čemuž by se firma dostala z vleklé platební neschopnosti, ve které je od loňského července.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme