Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britští věřitelé blokují restrukturalizaci ukrajinského Naftogazu. Peněz má plynárenský gigant dost, hřímají

Ukrajinská energetická společnost Naftogaz - ilustrační foto
Naftogaz - použito se svolením společnosti
 ČTK

Londýnský fond VR Capital blokuje snahy ukrajinské státní plynárenské společnosti Naftogaz restrukturalizovat dluh. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na informované zdroje.

Reklama

VR Capital je jedním z hlavních investorů zapojených do sporu mezi Naftogazem a držiteli jeho dluhopisů. Naftogaz je největší státní firmou na Ukrajině, která je od července je v platební neschopnosti a s věřiteli jedná o restrukturalizaci svého dluhu. Vlastníci dluhopisů splatných v letech 2022 a 2026 však návrh odmítli. Plán přijali pouze majitelé dluhopisů splatných v roce 2024.

VR je velkým držitelem dluhopisů a podle zdrojů Financial Times patří k těm, kteří plán odmítají. Fond přitom poskytl zemi humanitární pomoc jeden milionů USD (25 milionů korun) a uvedl, že je připraven poskytnout další podporu. Šéf fondu Richard Deitz také řekl, že VR Capital je připraven účastnit se rekonstrukce země po válce, připomenul list FT.

Naftogaz má peněz dost, hřímají kritici

Ukrajinská vláda minulý měsíc uvedla, že odklad splátek dluhopisů by umožnil Naftogazu získat peníze na dovoz zemního plynu a připravit se na topnou sezonu, která by mohla být nejtěžší v moderní historii země. Majitelé dluhopisů však tvrdí, že Naftogaz je bez problémů schopen splácet a rozhodnutí o odkladu splátek je politicky motivováno.

Naftogaz je pro ukrajinskou vládu důležitým zdrojem příjmů. V loňském roce se podílel téměř 17 procenty na celkových rozpočtových příjmech Ukrajiny. Před válkou podnik zaměstnával více než 50 tisíc lidí.

Ukrajinská energetická společnost Naftogaz - ilustrační foto

Ukrajinský energetický gigant Naftogaz nesplatil dluhy, zatrhla mu to Zelenského vláda

Společnost Naftogaz patří k hlavním zdrojům příjmů ukrajinské vlády. Ta firmě nyní znemožnila uhradit splátku dluhů ve výši stovek milionů dolarů a nařídila vedení společnosti, aby s držiteli dluhopisů jednalo o odložení termínu splátky.

Přečíst článek

Naftogaz v září zahájil nové arbitrážní řízení proti ruskému plynárenskému gigantu Gazprom. Tvrdí, že mu nezaplatil za přepravu plynu přes Ukrajinu. Rusko má podle tranzitní dohody z roku 2019 platit za tranzit 109 milionů metrů krychlových plynu denně. Podle dřívějšího vyjádření představitelů Ukrajiny však Rusko od květnového omezení tranzitu zaplatilo pouze část účtu.

Plyn, ilustrační foto

Putinova noční můra. Cena plynu dramaticky klesá

Rychlé dodávky z alternativních zdrojů, německé zásobníky téměř plné a více než příhodná předpověď počasí. Zdá se, že Evropa přeci jen energetickou krizi zvládne.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pravděpodobný budoucí slovenský premiér Robert Fico

Proč Fico nenávidí Ukrajinu? Roli mělo sehrát ponížení od Tymošenkové, uvedl server Politico

Přečíst článek
Rusko má zaplatit miliardy dolarů za vyvlastnění ukrajinské firmy Naftogaz po anexi Krymu

Rusko má zaplatit miliardy dolarů za vyvlastnění ukrajinského Naftogazu po anexi Krymu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme