Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Siemens s stáhne z Ruska. Odepíše kvůli tomu 600 milionů eur

Siemens
ČTK
 ČTK

Německý průmyslový konglomerát Siemens opustí Rusko. Připojuje se tak k mezinárodní komunitě, která odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Firma zároveň zveřejnila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí svého finančního roku, podle kterých jí čistý zisk meziročně klesl o 49 procent na 1,21 miliardy eur (30,8 miliardy korun). Na vině jsou zejména odpisy právě v souvislosti s odchodem z ruského trhu.

Reklama

Siemens oznámil, že kvůli ukončení podnikání v Rusku zaúčtoval odpisy v objemu 600 milionů eur. Tržby ale ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o sedm procent na 17,04 miliardy eur, objem zakázek pak o 32 procent na 20,98 miliardy eur. Druhé finanční čtvrtletí skončilo 31. března.

Německý koncern je zatím poslední v řadě firem, které se na ruskou agresi rozhodly zareagovat ukončením nebo alespoň omezením obchodních vztahů v Rusku. Patří k nim například pivovarnické skupiny Anheuser-Busch InBev a Carlsberg, prodejci sportovního oblečení, jako je Adidas, některé automobilky, například Renault, a rovněž banky. Moskva zahájila invazi 24. února.

AB InBev

AB InBev se stáhne z Ruska. Odepíše kvůli tomu asi miliardu dolarů

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev hodlá prodat svůj podíl ve společném podniku s tureckou firmou Anadolu Efes, který působí v Rusku a na Ukrajině. Chce se tak stáhnout z Ruska v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Přečíst článek

Siemens teď začal v Rusku ukončovat všechny své průmyslové aktivity. Po invazi jen pozastavil nové projekty a dodávky do Ruska. „Dnes jsme oznámili rozhodnutí ukončit v Rusku naše průmyslové obchodní aktivity, a to podle stanoveného plánu,“ uvedl šéf Siemensu Roland Busch.

Německý koncern v Rusku zaměstnává asi 3000 lidí, zaměřuje se tam na výrobu a servis vysokorychlostních vlaků. V důsledku sankcí, které vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu zavedly západní země, má Siemens výpadek v tržbách kolem 200 milionů eur.

Poptávka po zařízeních Siemensu ale ve světě zůstává vysoká. Díky tomu firma potvrdila celoroční výhled, u tržeb očekává růst o šest až osm procent.

Válka na Ukrajině zhoršila situaci českých podniků. Její dopady jen začínají u drahých energií

Sotva se české podniky stačily otřepat z dopadů pandemie covidu, přišla válka na Ukrajině, která zasadí byznysu další ránu. Podle průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory už dopady konfliktu pociťuje nebo očekává 90 procent českých podniků. Konflikt tlumí byznys prostřednictvím výrazně vyšších cen surovin, sankcí, problémů v dodávkách i výpadku zaměstnanců z Ukrajiny.

Přečíst článek

Věda a byznys Josefa Tučka

Zvítězí elektrifikovaná dálnice nad naftou?

Technici usilovně hledají řešení, jak pohánět nákladní automobily něčím jiným než spalovacím motorem. Zajímavou inspiraci pro ně představují elektrické lokomotivy nebo třeba trolejbusy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme