Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Revoluce. Peníze bude možné posílat na telefonní číslo či email

Mobilní platby - ilustrační foto
Pixabay

Česká bankovní asociace ve spolupráci s Českou národní bankou spolupracují na projektu nové služby plateb na kontakt, která zjednoduší posílání peněz mezi lidmi. Namísto čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví bude stačit zadat mobilní číslo příjemce platby, prozradily ve společném prohlášení ČBA a ČNB. A v budoucnu bude možné posílat peníze třeba na emailový kontakt.

Reklama

Do Česka se blíží jedna z klíčových finančních inovací. Od příštího roku budete moci poslat peníze komukoli, aniž byste znali jeho číslo účtu nebo údaje o platební kartě. Bude stačit znát jeho telefonní číslo. Peníze pošlete na jeho mobil, on je pak dostane samozřejmě na svůj účet.

„Provedení platby i bez znalosti čísla účtu příjemce bude možné díky registru čísel účtů spárovaných s mobilními čísly jejich majitelů. Banka odesílatele se po zadání platby s registrem spojí a na základě telefonního čísla příjemce získá číslo jeho bankovního účtu, na který poté platbu odešle,“ popisuje Markéta Fišerová, šéfka odboru komunikace České národní banky.

„Do realizace projektu se zatím přihlásilo devět bank. Příjem plateb na kontakt bude umožněn klientům bank zapojených do této nové služby, kteří se k jejímu využívání přihlásí prostřednictvím své banky a provážou své telefonní číslo s číslem svého účtu,“ dodal mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Ondřej Valvoda - šéf Capgemini Česká republika

Ondřej Valvoda: České banky se digitalizují obstojně. O jedné se dokonce učí na Harvardu

Banky po celém světě čelí nečekanému problému. Zejména mladým klientům se zdá, že využívání bankovních služeb nepřináší dostatek emocí. Proto využívají stále více služeb mladých fintechových společností a do banky si jdou jen pro hypotéku. S bankami zkrátka není sranda a hrozí jim výrazný odliv klientů. Uvědomují si to klienti i zástupci bank po celém světě, a finanční domy se tak snaží přiučit u mladých fintechů, zjistil letošní report globální poradenské společnosti Capgemini o bankovním sektoru. „Jeden z nejtěžších úkolů při transformaci na digitální éru je zbořit vnitřní bariéry, struktury a začít vytvářet produkt společně s ajťáky,“ říká šéf poradenské společnosti Capgemini Česká republika Ondřej Valvoda.

Přečíst článek

„Podobné služby již fungují v zahraničí, kde jsme se inspirovali – například v USA, Lotyšsku nebo na Slovensku. Předpokládáme, že službu budeme moci spustit od nového roku, pokud testování neodhalí nečekané komplikace a budou připraveny i jednotlivé banky, které se v současné době na projektu podílejí,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek, který dohlíží na sekci řízení rizik a podpory obchodů, jež projekt v centrální bance řídí.

„Začínáme s mobilními čísly, ale do budoucna by se systém mohl rozšířit i o další možné kontakty pro párování s číslem účtu jako například o emailové adresy,“ dodal.

Testovací režim startuje v létě

Testování funkcí nového systému bude spuštěno v letních měsících letošního roku. Systém bude fungovat díky České národní bance, která povede registr s nahlášenými páry telefonních čísel a čísel účtů. Systém provozovaný centrální bankou tak na základě dotazu ze strany banky plátce zjistí, jestli je telefonní číslo v registru uvedeno, a v kladném případě sdělí tázající se bance odpovídající číslo účtu příjemce.

„Kopírováním nebo přepisováním čísla účtu často dochází ze strany klientů k chybám, které banky musí následně řešit. V lepším případě chybně zadané číslo účtu neexistuje, což umí systémy bank odhalit. Bohužel se ale stává, že zadáním třeba nesprávného kódu banky peníze dorazí na úplně cizí konto. Od plateb na kontakt si vedle většího pohodlí pro klienty slibujeme méně takových omylů a další urychlení platebního styku,“ řekl Tomáš Hládek, expert ČBA pro platební styk.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Aleš Michl: Nezvyšujme mzdy víc, než je růst produktivity práce

Česká národní banka by měla držet sazby na vyšší úrovni proti normálu, aby zabránila přeměně současné spíše nákladové inflace na poptávkovou. Zároveň je třeba podpořit vládu ve snižování míry zadlužování země a nezvyšovat mzdy více, než je růst produktivity práce, uvedl nový guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Banky musí inovovat

Platby na kontakt jsou další významnou inovací v platebním styku z poslední doby. Stále větší oblibu si u klientů českých bank získávají okamžité platby, které se na trhu poprvé objevily v roce 2018 a které v současné době svým klientům nabízí již 12 bank. Peníze se jejich prostřednictvím převedou v režimu 24/7 mezi libovolnými účty za několik vteřin. Odpadá tak prodlení mezi zadáním a připsáním platby na účet. I proto je dnes už každá pátá transakce v režimu okamžité platby.

Důvodem aktuálních změn jsou mimo jiné také mladé fintechové služby, které klasickým bankám vysávají zákazníky. Podle Ondřeje Valvody, ředitele Capgemini Česká republika, která dlouhodobě zkoumá technologické inovace českých firem včetně bank a reakce klientů, tak banky značně mění nabídku služeb.

Řada bank například propojuje tradiční nabídky s nefinančními lifestylovými produkty. Mezi další snahy patří také bankovnictví jako služba (BaaS) a vestavěná bankovní řešení prostřednictvím ekosystémů nefinančních třetích stran. Tyto platformní modely bankám pomáhají shromažďovat data pro personalizaci, čímž se dostávají do ideální pozice pro vytěžování datových ekosystémů a získávat poznatky v reálném čase.

Preziden Miloš Zeman jmenuje Aleše Michla guvernérem České národní banky

Stanislav Šulc: Ve snaze skandalizovat Aleše Michla se pořad 168 hodin změnil v zábavní formát. Nic než špatný humor nepředvedl

Česká televize v pořadu 168 hodin přinesla reportáž o kontroverzi spojené s nastupujícím guvernérem České národní banky Alešem Michlem s názvem Dovolená s Michlem. Udělala to způsobem, jako by se autoři reportáže snažili cíleně dehonestovat nového vládce centrální banky. Tady je sedm největších faulů, kterých se televize dopustila a za které by se měla omluvit přinejmenším Michlovi, ale raději všem, které uvedla v omyl. Tedy všem divákům.

Přečíst článek

koruna, české bankovky, mince

Lukáš Kovanda: V Česku je desátá největší bída v EU

V Česku je desátá největší bída v EU. Slováci ji mají vyšší, navzdory nižší inflaci. Vůbec největší bídu má pět zemí, které vesměs platí eurem: Estonsko, Litva, Řecko, Španělsko a Lotyšsko. Tyto země mají index bídy vyšší než 20. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Přečíst článek
Hlídejte si pojistky u platební karty. Ty nejlevnější kryjí jen málo rizik

PŘEHLEDNĚ: Zkontrolujte si, jakou má vaše platební karta pojistku. Jsou tam velké rozdíly

Přečíst článek
Hacker (ilustrační foto)

Muži chtějí vydělat, ženy románek. Kyberpodvodníci jsou stále rafinovanější, říká policejní expert

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme