Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rázný krok Španělska. Úklid odhozených cigaretových nedopalků zaplatí tabákové firmy

Úklid odhozených cigaretových nedopalků ve Španělsku zaplatí tabákové firmy
ČTK
 ČTK

Tabákové firmy ve Španělsku budou muset nést náklady za uklízení milionů cigaretových nedopalků, které kuřáci každý rok odhodí na zem. Vyplývá to z balíčku nových ekologických opatření s cílem redukovat odpad a zvýšit recyklaci, který vstoupí v platnost tento pátek, informoval zpravodajský server The Guardian.

Reklama

Nová opatření zahrnují také zákaz jednorázových plastových příborů a talířů, vatových tyčinek, polystyrenových kelímků a plastových brček, stejně jako omezení plastových obalů na potraviny. Zákon je v souladu se směrnicí Evropské unie, která omezuje používání jednorázových plastů a jejímž cílem je zavázat znečišťovatele k úklidu nepořádku, který způsobují.

Povinná osvěta

Výrobci cigaret budou také zodpovědní za vzdělávání veřejnosti, aby neodhazovala nedopalky na veřejných místech. Zatím ale není jasné, jak se budou uklízet ani kolik to bude stát. Předpokládá se, že tabákové firmy přesunou náklady na zákazníka - a zvýší tak motivaci přestat kouřit.

Lukáš Kovanda: Krabička cigaret za 125 korun je české vládě málo. V Polsku je přitom o třetinu levnější

Zvýší vláda výrazně daně z cigaret? Lidé v Česku utrácejí za tabák rekordních 120 miliard ročně, dají za něj v rámci EU skoro největší část svých výdajů, v Polsku je krabička o 45 Kč levnější.

Přečíst článek

Podle loňských vládních statistik kouří asi 22 procent Španělů, zatímco průměr v zemích EU je 18,4 procenta a v ČR těsně pod dvaceti procenty. Navzdory vysokému počtu kuřáků je španělská veřejnost podle průzkumů mínění nakloněná posílení zákazů kouření na veřejných místech.

Vajgly se rozkládají deset let

Cigaretové nedopalky jsou jedním z nejrozšířenějších druhů odpadků. Trvá asi deset let, než se v přírodě rozloží. Při tomto procesu se uvolňují toxické látky, jako je arsen a olovo.

Philip Morris, ilustrační foto

Výrobce Marlboro za 16 miliard dolarů posílí svou „nekuřáckou sekci“

Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International (PMI) souhlasí s nákupem společnosti Swedish Match, která vyrábí bezdýmný tabák, a to za 16 miliard dolarů (asi 384 miliard korun). Převzetím konkurenta hodlá koncern snížit svou závislost na příjmech z prodeje klasických cigaret a zvýšit podíl tržeb z nekuřáckých výrobků nad 50 procent, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Podle nevládní organizace Ocean Conservancy jsou nedopalky cigaret nejčastější formou znečištění moří, dokonce více než plastové sáčky a lahve, přičemž se odhaduje, že do oceánů se jich odhazuje pět miliard.

V zájmu veřejného zdraví a snížení počtu nedopalků, které se dostanou do moře, bylo přibližně 500 španělských pláží prohlášeno za nekuřácké. V loňském roce Barcelona zakázala kouření na všech deseti městských plážích.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme