Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce Marlboro za 16 miliard dolarů posílí svou „nekuřáckou sekci“

Philip Morris, ilustrační foto
Wikipedia
Dušan Kütner
duk

Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International (PMI) souhlasí s nákupem společnosti Swedish Match, která vyrábí bezdýmný tabák, a to za 16 miliard dolarů (asi 384 miliard korun). Převzetím konkurenta hodlá koncern snížit svou závislost na příjmech z prodeje klasických cigaret a zvýšit podíl tržeb z nekuřáckých výrobků nad 50 procent, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Americko-švýcarský tabákový gigant Philip Morris International (PMI) v sázce na rychle rostoucí trhy s cigaretovými alternativami potvrdil, že za konkurenta Swedish Match nabízí 16 miliard dolarů (384 miliard korun), což je 106 švédských korun za akcii. Představenstvo Swedish Match nabídku doporučilo akcionářům přijmout, dodala agentura Reuters.

Akcie Swedish Match v reakci na zprávu posílily o devět procent na rekordních 103,30 švédské koruny (asi 245 českých korun). Jejich cena roste už od úterý, když PMI potvrdilo zprávy, že jedná o koupi firmy. Tržní hodnota Swedish Match činí v současné době zhruba 12 miliard dolarů. Philip Morris má aktuálně tržní hodnotu asi 154 miliard dolarů.

cigareta, kuřák, covid

Studie: Kuřáci státu daňové znevýhodnění cigaret spočítali. Přešli na méně zdaněné alternativy

Stát loni získal na spotřební dani z tabákových výrobků 56 miliard korun přesně stejně jako před čtyřmi lety. Sazba daně přitom mezitím vzrostla o třetinu. Pokles výnosu je zřejmě více důsledkem nezdařených daňových změn hlavně v roce 2020, ukázala analýza spotřební daně publikovaná na půdě Katedry hospodářské a sociální politiky Národohospodářské fakulty VŠE.

Přečíst článek

Švédská společnost tvoří většinu svého zisku z výroby vlhkého šňupacího tabáku švédského typu zvaného „snus“. Prodej jejích relativně nových nikotinových sáčků Zyn bez tabáku – které se stejně jako snus vkládají pod horní ret –  rychle rostou ve Skandinávii a Spojených státech, protože spotřebitelé se stávají více ohleduplnými ke svému zdraví.

V roce 1999 společnost Swedish Match upustila od cigaret a chce vydělit svůj obchod s doutníky, což by znamenalo úplný odchod od hořlavých produktů. PMI si klade za cíl, aby do roku 2025 tvořily produkty bez kouře více než polovinu jeho tržeb.

Burza, ilustrační foto

Bilion dolarů. O tolik se snížila hodnota amerických BigTechů za pouhé tři dny

Hodnota největších technologických firem ve Spojených státech se kvůli propadu akciových trhů jen za poslední tři obchodní dny snížila o více než bilion dolarů (téměř 24 bilionů korun). Týká se to firem, jako je Apple, Microsoft, Tesla, Amazon, Nvidia či Meta Platforms, které patří ve svém oboru zároveň i k největším na světě. Vyplývá to z dat provozovatelů burz.

Přečíst článek

Philip Morris International se v roce 2008 oddělil od americké tabákové společnosti Altria. Nyní prodává cigarety Marlboro ve většině zemí světa, ve Spojených státech vyrábí a prodává cigarety její bývalá mateřská firma.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme