Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Experti: Amatérské řízení rizika položí ještě víc než desítku dodavatelů energií

elektřina, elektrický stožár, energie
Pixabay

Do konce roku v Česku pravděpodobně krachne ještě víc než desítka dodavatelů energií. Půjde o malé prodejce se špatným systémem řízení rizika, jejichž konec zbytek trhu bez problému absorbuje.

Reklama

Nyní je v Česku zhruba 100 dodavatelů, většina z nich obsluhuje méně než 10 tisíc odběrných míst, uvedl analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor. Konec Bohemia Energy, která byla se svými 900 tisíci odběrnými místy srovnatelně velká jako někteří tradiční dodavatelé, byla podle něj naprosto výjimečnou záležitostí. Konec části prodejců očekávají také další analytici.

O úspěchu rozhoduje spíše dobrý risk management než samotná velikost. Nicméně očekávám, že odběratelé v současné situaci jsou pochopitelně nervózní, což nahrává spíše velkým firmám plnícím roli dodavatele poslední instance,” uvedl Gavor. Právě takzvaní dodavatelé poslední instance (DPI), tedy hlavní distributor na daném distribučním území, se nyní klientů Bohemia Energy ujímají. Patří mezi ně firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy.

Premiér Andrej Babiš a ministři Karel Havlíček (vlevo) a Alena Schillerová

Schillerová odpustí lidem na dva měsíce DPH na energie

Vláda zmocní ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby mohla rozhodnout o odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) energií na listopad a prosinec. Před jednáním kabinetu to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Přečíst článek

Ukončení činnosti dalších dodavatelů očekává také hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Domnívám se, že může skončit až pětina dodavatelů. Doplatí přitom na amatérské řízení rizika při kontraktování energií,” uvedl.

Čím levnější, tím vyšší riziko pro zákazníka

Ředitel strategie energetické poradenské firmy EGÚ Brno Michal Macenauer upřesnil, že z celkového počtu 6,2 milionu odběrných míst elektřiny je nebo bylo přibližně 1,4 milionu u alternativních dodavatelů.

„Velcí dodavatelé nepochybně situaci zvládnou, ti menší mohou mít problémy. Zhodnotit šance na udržení na trhu jednotlivých dodavatelů není možné bez znalosti jejich přesné strategie nákupu. Velmi obecně lze říci, že čím levnější dodavatel, tím vyšší riziko pro zákazníka,” uvedl Macenauer. Ukončení činnosti minulý týden oznámily také firmy A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy a Kolibřík energie s 28 tisíci klienty.

Tradiční dodavatelé připouští, že kvůli situaci na velkoobchodním trhu zvedli, nebo budou nuceni zvednou ceny pro odběratele, kteří nemají ceny zafixovány. Největší dodavatel plynu v ČR, firma innogy, minulý týden oznámila, že zvýší od 20. listopadu ceny plynu, u základního produktu Standard to bude v průměru o 10,6 procenta. Měsíční platba v typickém rodinném domě naroste o zhruba 200 korun, pro stávající zákazníky s fixovanými produkty cena zůstane.

Ceny rostou nad očekávání

Generální ředitel polostátního ČEZ Daniel Beneš pak řekl dnešním Hospodářským novinám, že firma od ledna zdraží elektřinu i plyn. U elektřiny odhaduje nárůst cen asi o třetinu a u plynu o polovinu až dvě třetiny. Zdražení se bude týkat zákazníků, kteří nemají cenu na příští rok zafixovanou. Podle většiny analytiků trh podobné oznámení očekával.

Jiří Písařík z Bohemia Energy

Arsen Lazarevič: Chamtivost zakladatele zabila Bohemia Energy

Co stálo za krachem „Bohemky“? Maximalizace zisku za každou cenu bez jakékoliv snahy vytvářet udržitelný a dlouhodobý byznys model. 

Přečíst článek

Zdražení je logický a očekávaný krok. Aby naplnila své zrychlené environmentální cíle, EU chce zvyšovat cenu emisních povolenek jejich ještě rychlejším odebíráním z trhu, což přispívá ke zdražování její výroby. Ceny plynu rostou ještě rychleji, neboť evropské zásobníky jsou stále vyčerpané po předchozí silnější zimě, nová klepe na dveře, a Rusko hraje geopolitickou hru,” uvedl hlavní ekonom Natland Petr Bartoň.

Například podle Křečka je nicméně zdražení, které oznámil Beneš, větší, než se očekávalo. „To jistě udělalo radost dodavatelům energií a naštvalo zákazníky ČEZ. Je evidentní, že po případu Bohemia Energy se spoléhá na to, že se lidé budou bát měnit dodavatele. Toho nyní zneužívají velcí dodavatelé, kteří skokovým růstem cen vydělávají na strachu zákazníků. Dodavatelé se musí zahojit na kontraktech bez fixace, aby dokázali dodržet své zafixované závazky. Lze tedy říct, že zákazníci bez fixace začínají zákazníkům s fixací dotovat jejich nízké ceny energií,” dodal.

>>>>>>Zajímáte se o zprávy z energetického trhu? Vše důležité najdete zde<<<<<<

Michal Šnobr

Šnobr: Krach Bohemia Energy může být pro trh zásadní

Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku, oznámila konec své činnosti kvůli neustálému nárůstu cen energií. Krach to podle minoritního akcionáře firmy ČEZ Michala Šnobra může být pro trh velmi zásadní. „Tento krach je krachem obchodního modelu, který bude mít důsledky pro společnost a její věřitele,” říká Šnobr.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme