Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny českých výrobců letí vzhůru. Hrozí inflační spirála

Výroba automobilu
ČTK

Ceny českých průmyslových výrobců dramaticky rostou. V září meziroční růst zrychlil na 9,9 procenta ze srpnových 9,3 procenta, uvádí statistika Českého statistického úřadu. Růst cen se naplno rozjel i ve stavebnictví a zemědělství. Podle analytiků hrozí inflační spirála.

Reklama

Ceny průmyslových výrobců meziročně rostou od února a růst stále zrychluje. Doslova šokový růst cen o desítky procent zasáhl hned několik odvětví. Patří mezi ně odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, obecných kovů a kovodělných výrobků či chemických látek a výrobků.

Obecné kovy a kovodělné výrobky zdražily proti loňskému září o 28 procent a chemické látky a výrobky o téměř dvě pětiny. O čtvrtinu vyšší byly ceny dřeva, papíru a tisku. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku meziročně stouply o dvě procenta. Zlevnily jen dopravní prostředky, a to o 2,1 procenta.

„V září došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 9,9 procenta. Nic podobného nepamatujeme od března 1993, kdy docházelo k zásadní transformaci českého průmyslu,” komentoval výsledky hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Tankování benzinu u čerpací stanice, ilustrační foto

Benzin i nafta v Česku dál prudce zdražují. Může za to plynová krize

Razantní růst cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic pokračuje. Ceny nafty i benzinu jsou nejvyšší od roku 2014. Důvod? Zdražující ropa z části podpořená i plynovou krizí v Evropě.

Přečíst článek

Nejvíce rostly ceny v oboru koksu a ropných produktů, což značí, že růst způsobuje zejména prudké zdražení ropy. Ropa Brent se dnes na světových trzích prodává až za více než 86 dolarů za barel. „To je nejvíce od roku 2014, nepočítáme-li jeden jediný den v říjnu 2018, kdy byla ještě o několik desítek centů po krátký čas vyšší. Za poslední rok zdražila ropa o zhruba sto procent. Takže je zřejmé, že vydatně musí růst ceny také ropných produktů, včetně pohonných hmot, což se pak promítá zásadním způsobem do enormního růstu výrobních cen v průmyslu v ČR,” uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.  

Razantně zdražují ovšem také třeba výrobky z kovů či chemické látky. Důvodem je podle Kovandy zejména mezinárodní přepravní a výrobní krize a také aktuální zdražování energií v čele se zemním plynem. 

Růst cen se naplno rozjel i ve stavebnictví a zemědělství

Meziroční růst cen stavebních prací v září zrychlil na 6,8 procenta ze srpnových 6,6 procenta. Například ceny stavebního materiálu byly v září meziročně vyšší o 16,5 procenta, v srpnu to bylo o 16 procent.

„Kombinace zdražujících stavebních prací a stavebních materiálů povede k dalšímu růstu cen nemovitostí. Opět se tak zhorší dostupnost vlastnického bydlení,” uvedl Křeček. 

V neposlední řadě výrazně vzrostly ceny u zemědělských výrobců. Meziročně zrychlil na 8,4 procenta ze srpnových 7,9 procenta. V rostlinné výrobě ceny proti loňskému září podle ČSÚ vzrostly o 11,2 procenta a v živočišné o 4,1 procenta. Například obiloviny byly dražší o téměř pětinu, olejniny o 11 procent, mléko o 8,6 procent a drůbež o 2,5 procenta. Vedle toho brambory meziročně zlevnily o 1,2 procenta, ceny ovoce byly nižší o dvě procenta a jatečných prasat o 8,4 procenta. 

„Obiloviny navzdory mírně nadprůměrné letošní úrodě zdražují o bezmála devatenáct procent. Růst cen obilovin a mouky by se společně s růstem cen energií a vzestupem mezd mohl projevit až třicetiprocentním růstem cen pečiva v obchodech,” udvedl Kovanda. 

Kombajn, ilustrační foto

Pečivo výrazně podraží, navzdory nadprůměrné úrodě obilovin

Tuzemští zemědělci letos mají lehce nadprůměrný rok. Podle odhadu výsledku letošní úrody, který zveřejnil Český statistický úřad, sklidí v roce 2021 o 2,6 procenta více obilovin a kukuřice, než jaký je průměr uplynulých deseti let.

Přečíst článek
 

Prudký letošní růst cen zemního plynu podle Kovandy omezuje a prodražuje výrobu hnojiv, neboť jejich producentům už se často výroba prostě nevyplácí. Dražší a hůře dostupná hnojiva v příštím roce zadělají na pokračování, ba umocnění růstu výrobních cen v zemědělství, a tedy také v potravinářství. Jde o jeden příklad z mnoha, proč výraznější spotřebitelská inflace nakonec nemusí být přechodná, ale trvalejší. Opravdu nyní hrozí určitá inflační spirála.    

„Růst cen zemědělských výrobců povede ke zdražování v supermarketech i restauracích. Je rovněž možné, že se na trhu zvýší počet méně kvalitních potravin a náhražek, které se budou snažit lákat zákazníky na relativně nízké ceny,” uzavřel Křeček. 

Růst inflačních očekávání nutí Českou národní banku zvyšovat základní úrokovou sazbu. Trh nyní sází na to, že za dvanáct měsíců bude základní sazba až na úrovni tří procent, tedy nejvýše od roku 2008. Nyní sazba činí 1,5 procenta, poté, co ji ČNB zvedla koncem září nejvýrazněji od konce 90. let.  

peníze, ilustrační foto

Inflace v září zrychlila na 4,9 procenta

Spotřebitelské ceny vzrostly v září o 4,9 procenta ze srpnových 4,1 procenta. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti. Uvádí statistika Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme