Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průměrný český investor do fondů letos vydělal 5,4 procenta

ESG, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Průměrný český investor do podílových fondů za uplynulých devět měsíců zhodnotil své investice o 5,43 procenta. Vyplývá to z Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters.

Reklama

Třetí čtvrtletí se na finančních trzích neslo v duchu prudších změn. Zatímco v průběhu července a srpna podle indexu jenž sleduje výkonnost 750 investičních fondů působících na českém kapitálovém trhu, posílily fondové investice zhruba o 1,5 procenta, v září naopak celý dosažený zisk následně odevzdaly. Průměrný český investor se tak nyní pohybuje na podobných úrovních zhodnocení svého portfolia jako před třemi měsíci.

„Vyššího zhodnocení dosahují progresivnější fondy, a to jak za třetí čtvrtletí, tak optikou celkové letošní výkonnosti. Za uplynulé tři kvartály akciové fondy přinesly investorovi podle Indexu českého investora CII750 zisk přes 12 procent. Naopak horší výkonností si prošly dluhopisové fondy. I v rámci této skupiny však lze najít slušné výsledky, například fondy zaměřené na rizikovější korporátní dluhopisy,” uvedl hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select Richard Bechník.

Velkou roli ve 12procentním výnosu akciových fondů hraje vyšší zastoupení českých akcií u tuzemských investorů, komentoval výsledek analytik Portu Vratislav Zámiš. Pražská burza totiž zatím zažívá velmi dobrý rok, kdy během prvních tří čtvrtletí připsal její index PX téměř 29 procent.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Na předních i posledních místech se v Indexu umisťují fondy téměř výhradně z rozvíjejících se trhů. Ukazuje to na rozevírají se výkonnostní nůžky mezi jednotlivými asijskými indexy. První příčky v celé letošní výkonnosti patří střední a východní Evropě spolu s Indií. Mezi nejvýkonnějšími fondy jsou především ty, které investují do indických akcií. Tomuto regionu prospívá příval likvidity podporovaný centrální bankou, značná veřejná nabídka nových akcií ze sektorů technologií a potravinářství či zrychlení tempa očkování zdejší populace, uvedl Bechník.

Ve východní Evropě dominují sektory hodnotových titulů. Zvlášť finanční sektor těží z očekávaného rychlejšího zpřísňování měnové politiky. Dále jsou tam akcie energetického sektoru, díky čemuž mají za sebou strmý nárůst například ruské akcie. V rámci konzervativnějších fondů se dařilo těm, kteří v portfoliu držely rizikovější vysokoúročené dluhopisy či zahraniční protiinflační dluhopisy.

Naopak fondy čínských akcií zaostávají s výraznou ztrátou. Jejich výkonnost stáhla přísnější státní regulace, šíření varianty Delta, důsledky ničivých povodní ale i rizika kolem čínského developera Evergrande, uvedl analytik. Méně se dařilo i fondům kupujícím americké nebo evropské státní dluhopisy.

rodina Lobkowicz
video

Na Hradě startuje obří výstava digitálního umění. Pořádají ji Lobkowiczové

Šlechtický rod Lobkowiczů, který vlastní několik významných nemovitostí a mimořádnou sbírku umění, sází na takzvaná NFT. V sobotu proběhne největší konference o tomto fenoménu u nás.

Přečíst článek

Ve třetím čtvrtletí se nedařilo ani fondům některých cenných kovů. Propad zaznamenaly zlato i stříbro. Ještě větší pád pocítily například palladium či platina, které zasáhly problémy strojírenského průmyslu jako například útlum výroby kvůli nedostatků čipů v automobilovém průmyslu. „V rámci komodit se ale těší dobré výkonnosti fondy zaměřené na ropu. Předčily tak na krátkou dobu akciové fondy čisté energie, které naopak jasně dominovaly vývoji minulého roku,” upozornil Bechník.

Fondy zaměřené na obnovitelné zdroje energie a čínské technologické společnosti lze podle jednatele Imperium Finance Václava Kosáčka považovat za atraktivní příležitost. Naopak růstový potenciál ropných společností se zdá být vyčerpán, dodal.

Start-up, ilustrační foto

Genesis Capital spouští nový fond, hned upsal dvě miliardy

Fond bude investovat do firem ve střední Evropě.

Přečíst článek

Burza cenných papírů Praha

Na pražské burze se bude obchodovat s uměním. Vstoupí na ni fond Pro arte

Fond kvalifikovaných investorů Pro arte, který se zabývá investicemi do umění, vstupuje na regulovaný trh pražské burzy.

Přečíst článek

Fondee, Jan Hlavsa

Investiční platforma Fondee se rozkročila na Slovensko

Český investiční platforma Fondee expanduje na Slovensko a má nového brokera. J&T Banka v této pozici nahradila nizozemské Degiro.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Karel Růžička z fondu TBGF

Karel Růžička z fondu TBGF: Chceme podporovat české firmy, to se zúročí všem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme