Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prouza: Politici loni v lidech živili dojem krize. Odskákali to obchodníci

Prouza: Politici loni v lidech živili dojem krize. Odskákali to obchodníci
Profimedia
 ČTK

Českou ekonomiku podle něj prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy v minulém roce brzdili také politici tím, že "vytvářeli dojem krize".

Reklama

Loňský rok byl pro obchodníky jeden z těch nejhorších. Oživení spotřebitelské nálady přinesly až vánoční nákupy v prosinci, uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza na síti X. Podle dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) maloobchodní tržby loni meziročně klesly o 4,1 procenta. V samotném prosinci naopak o 1,6 procenta vzrostly.

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Postupné oživení reálných nákupů, které je patrné už od loňského listopadu dává tušit, že více než dvouletý negativní trend omezování domácností už končí. Začal s rostoucí inflací likvidující kupní sílu obyvatel a také s poklesem inflace končí.

Přečíst článek

„Tak jsou konečně statistiky obchodu za minulý rok. A ukazují, že máme neuvěřitelný talent dostat se do krize sami. O utrácení rozhoduje především nálada společnosti - a tím, jak tady politici rok a půl vytvářeli dojem krize, brzdili českou ekonomiku úplně zbytečně. Trochu oživení přinesl až prosinec a Vánoce," uvedl Prouza na síti X.

Meziroční růst tržeb za nepotravinářské zboží o 2,5 procenta byl podle Prouzy v prosinci dán tím, jak lidé nakupovali dárky na poslední chvíli. Naopak za poklesem tržeb za potraviny o 0,2 procenta stála především vyšší úroveň slev oproti roku 2022, uvedl.

Lukáš Kovanda: Češi si loni rekordně utáhli opasky

Češi loni přiškrtili svoji spotřebu nejvíce v tomto miléniu, dokonce čtyřikrát více než během globální finanční krize. Drtila je mimořádná inflace a dramatický pokles reálných mezd, výdaje za potraviny omezují již dvacet měsíců v řadě, komentuje čerstvá data Českého statistického úřadu hlavní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Loňský meziroční propad maloobchodních tržeb byl podle analytiků způsoben bezprecedentním nárůstem inflace a poklesem reálných mezd. Oživení spotřeby domácností ale stejně jako v listopadu ukazují prosincová data. Mělo by také pokračovat s tím, jak bude inflace ustupovat a příjmy se reálně zvyšovat. Analytici upozornili na to, že prosincový meziroční růst maloobchodních tržeb o 1,6 procenta překonal tržní odhad, který činil 0,7 procenta. Meziměsíčně maloobchodní tržby v prosinci podle ČSÚ stouply o 0,2 procenta.

Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR

Tomáš Prouza: Vánoce budou hubené, už to vidíme. Ani povánoční slevy nepomohou

Letošní Vánoce budou z hlediska obchodu jiné než všechny předchozí za mnoho let. Lidé jsou zaskočeni obřím nárůstem cen energií a přemýšlejí, jak ušetřit. Vánoční dárky budou první obětí. Dobře si to uvědomuje i Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Předvánoční prodeje jsou asi o patnáct procent nižší,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz. Ani tradiční povánoční výprodeje podle něj neskýtají obchodníkům dobré vyhlídky. Nejhůř jsou na tom prý prodejci textilu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pokles tržeb obchodníků v září zrychlil na čtyři procenta

Lidé šetří a méně nakupují. Tržby obchodníků klesly sedmnáctý měsíc v řadě

Přečíst článek
Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR

Tomáš Prouza: Vánoce budou hubené, už to vidíme. Ani povánoční slevy nepomohou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme