Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodej starší popmusic v USA loni i díky vinylům rozdrtil novinky

Zpěvačka Adele v roce 2021 ve Spojených státech bodovala se svým novým albem 30
Kristopher Harris from Charlotte, NC /Creative Commons / CC BY 2.0
Dušan Kütner

Ani nové album fenomenální zpěvačky Adele označené číslovkou 30, které se dostalo do čela americké hitparády, ani celkově nejprodávanější deska Morgana Wallena s názvem Dangerous: The Double Album loni nezachránily celkové prodeje nových nahrávek v USA. Prodej fyzických a digitálních nosičů a streamování starších, takzvaných katalogových nahrávek loni ve Spojených státech podle analýzy MRC Data dosáhl podílu 74,5 procenta, o 11 procentních bodů více oproti roku 2020, zatímco u novinek ne starších 18 měsíců to loni byla čtvrtina.

Reklama

Ve druhém pololetí podíl katalogové hudby dokonce vystoupal na 82,1 procenta a nové počiny se tak na hudebním trhu podílely necelou pětinou. „Nemohli byste říci, že rok 2021 byl slabý na vydání úspěšných alb. Rozsah dominance katalogové hudby v USA v roce 2021, která je tažen  streamováním, přesto bude pro mnohé v hudebním byznysu šok,“ poznamenal server Music Business Worldwide.

David Bowie (1947-2016)

Po Dylanově či Springsteenově katalogu změnilo majitele i dědictví po Bowiem

Rok 2021 se zapíše do dějin hudebního průmyslu jako rok zásadních změn ve vlastnictví tvorby největších hudebních hvězd světové rockové scény. Poté, co práva na svou celoživotní tvorbu prodali za stovky milionů dolarů Bob Dylan, Bruce Springsteen, Paul Simon či Neil Young, nového majitele získal i katalog písní před pěti lety zesnulého Davida Bowieho. Práva od jeho dědiců koupila Warner Chappell z mediálního konglomerátu Warner odhadem za čtvrt miliardy dolarů (asi 5,5 miliardy korun).

Přečíst článek

K úspěšným novinkám kromě Adele a Wallenova alba, které bylo loni nejúspěšnější co se týče počtu prodaných kusů i audiostreamů, patří mimo jiné zpěvačka a herečka Olivia Rodrigová se svým debutovým albem Sour, raper Drake s nahrávkou Certified Lover Boy nebo raperka Doja Cat s albem Planet Her.

Prodeje digitálních a fyzických nosičů a streamované hudby v USA v milionech kusů (podíl v procentech):

  2020 2021 2. pol. 2021
katalogová hudba 533,3 (66,4) 665,3 (74,5) 376,7 (82,1)
novinky 269,3 (33,6) 228,1 (25,5) 82,0 (17,9)
celkem 802,6 893,4 458,7

Pozn. Údaje spojují prodeje fyzických i online alb se stahováním jednotlivých skladeb a streamy do takzvané „celkové spotřeby alba“ (v angličtině total album consumption), přičemž stahování jednotlivých skladeb a streamy jsou převedeny na jednotky „ekvivalentu alba“. Pro tento účel MRC Data převádí každých 1250 placených streamů nebo 3750 reklamou podporovaných streamů skladeb na albu do jediného „prodeje“ pro toto LP/CD. Totéž dělá pro každých deset stažení skladeb z jednoho alba. Tento vzorec je navržen tak, aby odrážel příjmy z prodeje, kdy podle MRC Data 1250 placených streamů skladeb generuje zhruba stejné množství peněz jako prodej jednoho celého alba.

„Největší úspěchy roku 2021 v USA ale neměly nic společného s nějakým novým počinem – ty se týkaly katalogové hudby,“ podotkl server. Do ní statistika MRC Data počítá vše vydané 18 měsíců před nákupem alba nebo stisknutím tlačítka pro streamované přehrávání.

Ikonický Hotel Mirage v Las Vegas, který od MGM Resort kupuje světoznámý provozovatel „hudebních“ restaurací Hard Rock International.

Síť Hard Rock kupuje za miliardu dolarů ikonický hotel Mirage v Las Vegas

Ikonický hotel a kasino Mirage v americkém megacentru zábavy a hazardu Las Vegas mění majitele. Od MGM Resort jej za 1,08 miliardy dolarů (asi 24,3 miliardy korun) v hotovosti kupuje celosvětová síť hudebních restaurací Hard Rock International. Vedle hotelu, který byl v době svého otevření v roce 1989 s 3044 pokoji největší na světě a na zlatou barvu jeho oken byl použit i skutečný zlatý prach, nový majitel plánuje postavit hotel ve tvaru kytary.

Přečíst článek

Prudký nárůst zájmu o starší produkci mezi rokem 2020 a druhým pololetí loňského roku má podle serveru MBW několik důvodů. „Jedním z faktorů, který lze odvodit z dat MRC, je teorie, že starší spotřebitelé loni během covidu stále více přijímali streamování hudby,“ podotkl server. Podíl amerických posluchačů ve věku mezi 56 a 74 lety používajících streamovací služby k přehrávání hudby v USA ke konci roku dosáhl podle Music Business Worldwide 89 procent – výrazně více, než je například v Británii (41 procent), Brazílii (63 procent) či v Německu (37 procent).

A roli hrál i prodej vinylů, který v posledních letech zažívá nečekaný boom a jimž holdují právě dříve narození. MRC Data odhaduje, že prodeje vinylového formátu vzrostly v roce 2021 meziročně o 51,4 procenta na 41,7 milionu kusů a překonal o 1,1 milionu prodeje CD. Celkový počet poslechu písní a alb přes streamovací platformy loni dosáhl 1,13 bilionu, meziročně o téměř deset procent více.

Bruce Springsteen

Springsteen, Dylan, Simon či Young. Rok, kdy rockové hvězdy prodaly svou tvorbu

Jeden z nejvíce oceňovaných rockových písničkářů Bruce Springsteen prodal katalog svých písní hudebnímu vydavatelství Sony Music. Oznámila to vydavatelská společnost. Cena činí odhadem půl miliardy dolarů (asi 11,1 miliardy korun), firma ji nekomentovala. Dvacetinásobný držitel Grammy se ke konci roku po Bobu Dylanovi, Neilu Youngovi, Paulu Simonovi či Tině Turner stal další z hudebních ikon, která k prodeji práv na své celoživotní dílo přistoupila. Důvod je podle analytiků prostý – daně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 6. května v Nashvillu.

Koncerty Taylor Swift vyvolaly oživení americké ekonomiky, v Seattlu i zemětřesení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme