Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Věřitelé Sberbank se dočkají svých peněz. Letos by mohli dostat drtivou většinu pohledávek

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová zažádala insolvenční soud o schválení výplaty 57 miliard korun zhruba 16 tisícům věřitelů formou částečného rozvrhu. Všechny skupiny věřitelů by tak mohly dostat letos 95 procent pohledávek. Pokud soud výplatu schválí, výplata by mohla začít v polovině prosince letošního roku, uvedly Hospodářské noviny.

Reklama

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Pokud insolvenční soud částečný rozvrh povolí, začne 15denní lhůta pro možná odvolání. Pokud nebude nikdo z věřitelů procesu bránit, zahájí insolvenční správkyně výplatu co nejdříve po nabytí právní moci rozhodnutí insolvenčního soudu o povolení částečného rozvrhu.

Petr Fiala, ODS

Dalibor Martínek: Bohatí bohatnou, chudí chudnou, říkají data. Takhle Fiala volby nevyhraje

Když se bavíte s developery, často vám potvrzují, co už tušíte. Drahé bydlení se v luxusních projektech, kde je byt spíš luxusní haciendou na skvělém místě v Praze, klidně a celkem rychle prodá za čtyřicet milionů korun. V hotovosti. I teď, v době realitní krize. Prodej bytových projektů nebo domů v cenách kolem deseti milionů, což je segment, který míří na lidi, kteří potřebují ke spolufinancování hypotéku, naopak vázne. Lidé, kteří potřebují bankovní financování, váhají. Úroky a tím i splátky jsou vysoké. V tomto segmentu lze trh nadále vystihnout slovem „vyčkávání“.

Přečíst článek

„Jde o další důležitý milník na cestě za vyplacením peněz věřitelům Sberbank CZ. Bude teď záležet i na nich, zda se ke svým penězům dostanou ještě letos. Je třeba si uvědomit, že i jedno jediné odvolání může ohrozit výplatu 16 tisíc věřitelů,“ uvedla Lužová.

Ta podle svých slov intenzivně připravuje všechny podklady pro samotný akt výplaty. „Ve vytvořené databázi věřitelů nyní kontrolujeme správnou identifikaci oprávněných osob k výplatě tak, aby nic nebránilo celý proces v řádném termínu spustit,“ dodala Lužová. Až na výjimky bude celou výplatu uskutečňovat Komerční banka, která má již zkušenosti s výplatou garančního fondu. Věřitelé budou po nabytí právní moci částečného rozvrhu neprodleně informováni o postupu, jak si o své peníze zažádat.

Plzeňská teplárna chystá přechod od uhlí k plynu a vodíku

Odklon za sedm miliard. Plzeňská teplárenská chystá přechod od uhlí k plynu a vodíku

Plzeňská teplárenská připravuje projekt odklonu od uhlí k plynu a vodíku. Jde o dosud největší investici v její historii za zhruba sedm miliard korun. Důvody jsou hlavně ekonomické, tedy razantní růst výdajů za emisní povolenky, ale také ekologické. Stavět se bude za plného provozu, hotovo bude do roku 2029, řekl generální ředitel teplárny Václav Pašek. Návratnost očekává do deseti let.

Přečíst článek

Klienty s vklady do 100 tisíc eur, tedy asi 2,5 milionu korun, již vyplatil Garanční systém finančního trhu. Ten vyplatil dosud prostřednictvím poboček Komerční banky náhradu vkladů více než 87 tisícům klientů Sberbank CZ. Ti získali přes 25 miliard korun. Náhrady vkladů ze zkrachovalé Sberbank CZ začal Garanční systém vyplácet 9. března 2022, tedy sedm pracovních dnů po pádu banky.

Banka bude i nadále spravovat zbývající část úvěrového portfolia a ostatní aktiva, která nebyla součástí kupní smlouvy uzavřené s Českou spořitelnou, ani balíku nevýkonných úvěrů prodaných v červenci letošního roku nebankovní společnosti.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sberbank

Zkažené Vánoce věřitelů Sberbank. Insolvenční správkyně nemůže zahájit jejich výplatu

Přečíst článek
Sberbank

Naděje pro věřitele Sberbank? Fipox opět nabídla společnosti LitFin odkup její pohledávky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme