Přehledně: Kde najdete nejlepší česko-slovenské restaurace? A kolik zde stojí menu

Kam v Česku a na Slovensku vyrazit za opravdu dobrým jídlem a vínem? Vybrali jsme ty nejlepší restaurace, za nimiž stojí ti nejzajímavější a nejkreativnější osobnosti v oboru. Společným pojítkem všech podniků přitom je, že využívají lokální suroviny a chutě. Jen s nimi nakládají zcela osobitě. Seznam najdete v magazínu Newstream CLUB 4.
Které restaurace v Česku a na Slovensku jsou těmi nejlepšími? A jak to vlastně zjistit? Odpověď je totiž složitější, než se může zdát.
Můžeme sáhnout po proslulém Michelinském průvodci, který každoročně sestavuje žebříček top restaurací světa. Jenomže jeho porotci zdaleka nenavštěvují všechny země a v některých prověřují jen část trhu.
Z Česka se tak v Michelinském průvodci objevují jen některé pražské restaurace, což by se brzy mělo změnit, protože český stát zaplatil za to, aby se záběr michelinských porotců rozšířil na celou zemi. Na Slovensko zatím porotci nejezdí vůbec, a tak se slovenské restaurace do Michelinského průvodce nedostávají. Podle informací se to mohlo změnit, ale chystanou podporu místní gastroscény chystala ještě předchozí vláda a nestihla ji dokončit, takže tato možnost zatím spadla pod stůl. A nová vláda zatím má jiné priority.
Výběr top českých a slovenských restaurací vyšel v tištěném magazínu Newstream CLUB 4
Jaké české a slovenské restaurace tak patří do světové extratřídy? Zde nabízíme petici z těch, které naplňují nejvyšší standardy, zároveň pracují s místními ingrediencemi, typickými postupy i chutěmi. A dávají jim moderní podobu.
La Degustation Bohême Bourgeoise
KDE: Praha
Šéfkuchař: Oldřich Sahajdák
Cena degustačního menu
Menu 2850 Kč
Vinné párování 1850 Kč
Nealkoholické párování 1150 Kč
Podívejte se na restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise
Field
KDE: Praha
Šéfkuchař: Radek Kašpárek
Cena degustačního menu
Desetichodové degustační menu 4400 korun
Vegetariánská varianta menu 4100 korun
Vinné párování A 5800 korun
Vinné párování B 2200 korun
Nealko párování 1250 korun
Podívejte se na restauraci Field
ECK Reustaurant
KDE: Bratislava – Devín
Šéfkuchař: Daniel Tilinger
Cena degustačního menu
Menu 105 eur
Vinné párování Roots & Terroir 65 eur
Vinné párování Grapes & Appelation 85 eur
Juice párování 55 eur
Podívejte se na restauraci Eck
Gašperov Mlyn
KDE: Batizovce
Šéfkuchař: Jozef Breza
Cena degustačního menu
Menu 99 eur
Vinné párování od 40 eur
Podívejte se na restauraci Gašperov Mlyn
Restaurant Papilio
KDE: Vysoký újezd
Šéfkuchař: Jan Knedla
Cena degustačního menu
10chodové menu 4900 korun
s vinným párováním Privia 7700 korun
s vinným párováním Pavonia 10 500 korun
Podívejte se na restauraci Papilio
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.