Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražskou burzu zaplavila vlna výprodejů. Nedařilo se hlavně akciím ČEZ

Burza cenných papírů Praha
Burza cenných papírů Praha
 ČTK

Pražská burza zahájila nový týden mohutným poklesem. Index PX táhly dolů hlavně akcie společnosti ČEZ, které reagují na informace prosakující do médií ohledně chystaných opatření pro zvládnutí energetické krize v EU.

Reklama

Index pražské burzy v pondělí klesl o 1,16 procenta na 1136,73 bodu, uzavřel tak na nejnižší úrovni od loňského 20. května.

Významně se nedařilo cenným papírům ČEZ, které zlevnily o 3,95 procenta na 911 korun. „Uzavřely nejníže od konce letošního března,” upozornil analytik společnosti Wood & Company Vojtěch Boháč. Akcie polostátní energetické skupiny dostávají pod tlak náznaky chystaných opatření, která by měla být zavedená na úrovni Evropské unie pro zvládnutí energetické krize, uvedl analytik Fio banky David Brzek.

Uniper

Lukáš Kovanda: České řešení energetické krize v Bruselu narazí. Němcům se totiž nevyplatí

České předsednictví chce navrhnout dočasné zastropování cen plynu. Němci se tomu příčí a Brusel razí jinou cestu. Návrh tak zřejmě spadne pod stůl. A spolu s ním i „válečná daň“ na ČEZ.

Přečíst článek

V minusu uzavřelo pondělní obchodování i dalších sedm z deseti emisí, kterém mají vliv na hodnotu burzovního indexu. Nejvýraznější pokles postihl akcie společnosti Photon Energy, která se zabývá výstavbou solárních elektráren. Obchodování uzavřely s cenou 60,60 koruny, což představovalo pokles o 4,11 procenta.

Nedařilo se ani akciím Kofoly či zbrojovky Colt CZ. Cenné papíry nápojářské společnosti zlevnily o více než 2,5 procenta na 269 korun. Emise výrobce zbraní oslabila o 1,48 procenta.

Jediným z hlavních titulů, který si v pondělí připsal zisk, byly akcie rakouské bankovní skupiny Erste. Jejich cena vzrostla o 0,69 procenta na 554,40 koruny za kus. „Erste posilovala i přes negativní sentiment na západoevropském bankovním sektoru,” podotkl Boháč.

Další dva bankovní tituly obchodované v Praze, Komerční banka a Moneta, zakončily pondělní seanci v minusu. První z nich odepsal 0,52 procenta, druhý klesl o 1,21 procenta.

Poklesu odolaly ještě akcie farmaceutického řetězce Pilulka Lékárny, které ale jen stagnovaly na pátečním kurzu.

Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru ztratila v porovnání s předchozím závěrem pět haléřů na 24,59 koruny za euro. K dolaru česká měna oslabila o 32 haléřů na 24,79 koruny za dolar.

vysoké účty

12 300 korun. Tolik v lednu zaplatí běžná domácnost za energie, tvrdí prognóza Goldmanů

Běžná domácnost v Česku zaplatí počátkem příštího roku za energie zhruba 12 300 korun měsíčně. Plyne to z nové prognózy americké banky Goldman Sachs, která částku odhaduje na základě současného cenového vývoje příslušných termínových kontraktů.

Přečíst článek

medvědí trh

Týden tradera: Energetická krize ohrožuje evropský průmysl. A burzy si toho všímají

„Medvědi“ se pevně zakousli a burzy ve velkém krvácely, když investoři začali reagovat na možnou významnou energetickou krizi a další nadcházející přitvrzení měnové politiky ze strany Fedu a ECB. Bláznivé ceny energetických komodit, jako je elektřina nebo plyn sestoupily mírně ze svých maximálních hodnot, ale dále dělají vrásky ekonomům a politikům. Taková situace tu opravdu ještě nebyla. S&P 500 se „vyprodal” až k 3900 bodům. A které další klíčové události hýbaly trhy v uplynulém týdnu pro Newstream popsal hlavní ekonom společnosti Colosseum Kryštof Míšek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek
Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme