Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražské hotely zlevňují, v regionech pobyt naopak zdražil

Pražským hotelům chybí zahraniční turisté.
Four Seasons Hotel Prague
 ČTK

Průměrná cena pobytů v hotelech v Praze vlivem koronavirové krize podle rezervačních a prodejních portálů, druhým rokem klesá. Stále v ní totiž chybějí zahraniční turisté.

Reklama

Naopak hoteliéři v regionech, zvláště v nejžádanějších lokalitách, kam s oblibou na dovolenou vyrážejí domácí cestovatelé, zdražují. Ceny pobytů jsou často vyšší než v době před pandemií v roce 2019.

Koronavirová krize podle ředitele portálu Slevomat Ladislava Veselého ukázala, kdo je odolný a přizpůsobivý. "Regiony využily toho, že Češi budou ve velkém jezdit na dovolené po tuzemsku, proto proti předcovidovému roku 2019 ceny zvedly. Jde zejména o nejžádanější lokality, jako jsou Krkonoše, Šumava a jižní Čechy," řekl. Chtějí tak podle něj dohnat ztrátu z období, kdy musely mít ubytovací služby pro rekreační účely zavřeno.

Hotel Andaz

Praze chybějí luxusní hotely. Investoři i přes covid dokončují přestavby

Navzdory pandemii a dramatickému úbytku turistů přibývají v Praze luxusní hotely. Segment „pětihvězd” ale přesto stále není nasycen.

Přečíst článek

Pokoj na čtyři noci za dva lidi mohli cestovatelé podle Veselého předloni v červnu a červenci v regionech pořídit v průměru za 7499 korun, letos za takový pobyt zaplatí 9443 korun. Nejvyšší ceny ubytování jsou podle něj na jižní Moravě. "Týdenní či čtrnáctidenní dovolené pro rodinu například v Lednici a okolí lze sehnat za cenu all inclusive dovolených u moře," uvedl.

Morava je dražší než pobyt u moře

Manažer portálu Hotel.cz Milan Petr řekl, že v první půlce srpna zaplatil host tříhvězdičkového hotelu za noc v Jeseníkách v průměru 1050 korun, na Lednicku 1074 korun a v Beskydech 1209 korun. Srpnové ceny v žádaných regionech podle něj začínají přesahovat hodnoty roku 2019.

Hoteliéři v Praze, aby přilákali domácí turisty, museli naopak podle Veselého zlevnit. Cena pokoje pro dva na čtyři noci klesla podle něj z průměrných 7851 korun v roce 2019 na letošních 6678 korun. "Nutno dodat, že jde o průměr trhu. Pokud bychom se podívali na ceny vybraných hotelů, tak v některých případech jejich ceny klesly na méně než polovinu ve srovnání s předloňským rokem," řekl.

Jak bude vypadat okolí jezera Milada na Mostecku

Nové pláže, vyhlídky i pikniková místa. Švédi promění okolí jezera Milada

Zatopený Důl Chabařovice změní projekt švédského studia Mandaworks. V okolí jezera Milada vznikne řada drobných objektů určených k rekreaci i aktivnímu odpočinku.

Přečíst článek

Ve tříhvězdičkovém hotelu v Praze lidé mohli podle Petra najít v první polovině srpna ubytování na noc v průměru za 708 korun. Je to podle něj nejméně ze všech turistických regionů v České republice. "Stále platí, že některé pražské hotely vyššího standardu se zaměřením na zahraniční klientelu zůstávají plně uzavřené," dodal Petr.

Květnový průzkum státní agentury CzechTourism ukázal, že strávit dovolenou v tuzemsku letos plánuje 76 procent Čechů. V průměru bude trvat 13 dní, lidé za ni utratí 6840 korun na osobu, což je o 700 Kč více, než uváděli loni.

Především velká města se nadále potýkají s výpadkem hostů z ciziny. Odborníci dlouhodobě poukazují na to, že domácí turisté je nemohou nahradit. Podle dřívějších informací společnosti Economic Impact by Češi museli mít šest až osm týdnů dovolené a svůj obvyklý rozpočet na ni zvýšit o 15  až 25 tisíc korun na každého pracujícího.

Pražským hotelům chybí zahraniční turisté.

Pražské hotely jsou na tom nejhůř ve střední Evropě, chybí jim kongresy

Čtyř a pětihvězdičkové hotely v Praze jsou téměř prázdné. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2019 zaznamenaly více než 80procentní propad tržeb, přičemž Praha je na tom ve srovnání s metropolemi okolních států nejhůř.

Přečíst článek

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Duarte Correia, šéf pražského hotelu Mandarin Oriental

Šéf pražského hotelu Mandarin Oriental: Kdo říká, že nemá problém sehnat zaměstnance, lže

Přečíst článek
Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme