Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nové pláže, vyhlídky i pikniková místa. Švédi promění okolí jezera Milada

Jak bude vypadat okolí jezera Milada na Mostecku
Mandaworks / poskytnuto ONplan lab
Petra Jansová

Zatopený Důl Chabařovice změní projekt švédského studia Mandaworks. V okolí jezera Milada vznikne řada drobných objektů určených k rekreaci i aktivnímu odpočinku.

Reklama

Zvýšení kvality života pro místní nebo nové atrakce pro návštěvníky nabízí vítězná urbanisticko architektonická studie na proměnu jezera Milada, které se nachází na místě někdejšího hnědouhelného Dolu Chabařovice.

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže vyhlášené v polovině roku 2020 společností Palivový kombinát Ústí (PKÚ) ve spolupráci s ONplan lab se stal švédský ateliér Mandaworks. Jeho tým má se podílel na urbanistických proměnách ve městech po celém světě - na revitalizaci hlavní městské třídy Avenue McGill v Montréalu či návrhu urbanistického a regulačního plánu významného území Kolkajen v centru Stockholmu.

„Vítězný návrh nejvíce zohledňuje přírodní podmínky jezera Milada a jeho blízkého okolí, zároveň respektuje jeho současný stav a podává velmi konkrétním způsobem návrhy řešení vedoucí k vývoji a ustálení přírodě blízkých ekosystémů,“ píše se v tiskové zprávě o výsledcích soutěže.

Porota zároveň ocenila, že projekt nestojí na návrhu megalomanských staveb či areálech, ale naopak na drobných architektonických objektech. Nově tedy přibydou místa pro odpočinek, výhled, piknik či přístup do vody.  

Architekti navrhli čtyři hlavní rozvojové plochy pro novou zástavbu, které budou poskytovat nové využití a zázemí nejen pro místní obyvatele, ale i návštěvníky jezera: přístaviště Trmice, sportovně-rekreační areál Hrbovice, Nové Vyklice a rozšíření obce Roudníky. Přičemž vstupy jsou navázány na okolní sídla a propojují je s krajinou jezera. Hlavní rekreační oblasti a pláže architekti umístili na východní i západní břeh.  

Překotné změny na Mostecku 

Stejně jako území Mostecké pánve, i okolí jezera Milada, prošlo posledních 200 let velkými změnami: zemědělská krajina se koncem 18. století změnila na průmyslovou a těžební oblast s mnoha hlubinnými doly. Období růstu nicméně zastavila 2. druhá světová válka, která přinesla i dvojnásobnou obměnu obyvatelstva. 

Mezi Chabařovicemi a Ústí nad Labem vznikl povrchový lom, který posléze zabral území šesti vesnic na ploše o rozloze téměř devět kilometrů čtverečních. V 90. letech se tam těžit přestalo a krajina se začala rekultivovat. Výsledkem největší vodohospodářské akce v Česku je vodní plocha o rozloze 252 hektaru. 

Veřejnosti se jezero otevřelo loni v září.

Manifesto Market Anděl

Manifesto tentokrát zatraktivní lokalitu Anděla

Manifesto Market bude mít v Praze třetí pobočku. Streetfood koncept tentokrát zaplní nároží mezi Andělem a Na Knížecí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tyto útulny budou v budoucnu umístěny na všech turisticky atraktivních lokalitách.

FOTOGALERIE: Čeští turisté plesají. Dostanou možnost pohodlného přespání

Přečíst článek
Rozhlednu ve Velké Deštné navrhli architekti.in.

Česko je rozhlednová velmoc. Tohle jsou ty nejkrásnější, z jedné vidět je i Malá Fatra

Přečíst článek
Orchidské jezero. Jezerní město se zde mělo nacházet 6000 až 5800 let před naším letopočtem.

Archeologové našli na Balkáně pozůstatky nejstaršího jezerního města v Evropě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme