Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražská burza je nejsilnější za posledních deset let

Burza cenných papírů Praha
Burza cenných papírů Praha
 ČTK

Středeční závěr pražské burzy se zapsal do historie. Index PX dosáhl nejsilnější úrovně za posledních deset let, když překročil hranici 1200 bodů.

Reklama

Index PX proti úterku stoupl o 0,37 procenta na 1200,60 bodu. Vyšší byl naposledy 25. července 2011. Nahoru burzu při dnešním obchodování táhly především cenné papíry Komerční banky, které dosáhly největšího objemu i nejvýraznějšího růstu z hlavních emisí pražské burzy. Zdražily o 2,18 procenta na 797 korun.

„Přičemž se zdá, že investoři konečně začínají doceňovat dividendový potenciál banky poté, co Evropská centrální banka koncem minulého týdne dle očekávání neprodloužila své moratorium pro výplatu dividend evropských bank,” komentoval posílení akcií Komerční banky makléř Wood & Company Vladimír Vávra. Z nejobchodovanějších akcií si polepšily také třeba cenné papíry energetické firmy ČEZ, a to o 0,25 procenta na 597,50 koruny.

Burza posílila navzdory tomu, že více než polovina hlavních emisí oslabovala nebo stagnovala. Nejvíce se propadla cena akcií firmy Photon Energy, která se zabývá stavbou solárních elektráren. Cenné papíry společnosti zlevnily o 2,27 procenta na 43 korun.

Bitcoin také jede na infrastruktuře blockchainu

Goldman Sachs zakládá blockchainový fond

Investiční banka zakládá ETF pro blockchain a DeFi vzápětí poté, co v průzkumu mezi klienty zjistila, že bohaté rodiny investují do kryptoměn a zajímají je inovace v decentralizovaných financích.

Přečíst článek

Pražská burza zaznamenávala loni a letos značné výkyvy v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. V lednu a únoru 2020 se index PX pohyboval až nad 1100 body. V březnu se ale po výskytu prvních případů nákazy a zavedení vládních omezení obchodu, služeb, kultury, sportu či cestování postupně index propadl až na 690 bodů. Loni v létě burza posílila skoro k hranici tisícovky bodů, ale podzimní druhá vlna epidemie přinesla další propad zhruba na 840 bodů. Letos v lednu burza posílila nad 1070 bodů. Následoval však opět nárůst počtů nakažených spojený s kolísáním burzovního indexu. V poslední době epidemie znovu zpomaluje.

Superman

Techno obři a čtvrtletní výsledky. Apple, Microsoft i Google ukázaly, že se jim daří

Akcie v USA v úterý zavřely se ztrátou. Investoři totiž byli obezřetní před výsledky hospodaření předních technologických firem. Ty ovšem nezklamaly, dokázaly, že i v pandemii se jim až nezvykle daří.

Přečíst článek

Čínské burzy v posledních dnech čelí výraznému propadu

Tragický start týdne na čínských burzách zavinil covid i politická regulace

V pondělí se čínský hlavní index CSI 300 propadl o 3,2 bodu, v úterý dokonce o více než 3,5 procenta. Je tak nejníž od listopadu.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Přečíst článek
Burzovní palác

Lukáš Kovanda: Pražská burza patří k nejvýkonnějším na světě. Víme proč

Přečíst článek
Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme