Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tragický start týdne na čínských burzách zavinil covid i politická regulace

Čínské burzy v posledních dnech čelí výraznému propadu
Jiří Řezáč / Creative Commons / CC BY-NC-SA 2.0
 ČTK

V pondělí se čínský hlavní index CSI 300 propadl o 3,2 bodu, v úterý dokonce o více než 3,5 procenta. Je tak nejníž od listopadu.

Reklama

Čínské akcie v obavách z dopadů vládních regulací a z nárůstu onemocnění covidem-19 znovu klesly a jejich hlavní index CSI 300 uzavřel nejníže za osm měsíců. Indikátor, který zahrnuje největší firmy na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, odepsal 3,53 procenta na 4751,31 bodu. Je tak nejníže od listopadu. Navázal přitom na pondělní vývoj, kdy klesl o 3,2 procenta.

Ztráty zaznamenaly finanční a spotřebitelský sektor i firmy podnikající v nemovitostech. Index šanghajské burzy Shanghai Composite odepsal prvotní zisky a skončil se ztrátou 2,49 procenta na 3381,18 bodu. Je tak nejníže od 25. března.

Tik Tok

Kroky čínských regulátorů snižují hodnotu místních firem

Banka Goldman Sachs spočítala, že kroky Pekingu od února snížily hodnotu akcií čínských technologických firem na burzách v zahraničí zhruba o bilion dolarů.

Přečíst článek

Pondělní pokles způsobily obavy investorů z dopadů regulačních opatření ve vzdělávacím a technologickém sektoru. Úřady o víkendu rozhodly, že firmy nabízející doučování školních předmětů budou smět být pouze neziskové. Peking se tak snaží snížit finanční tlak na rodiny, který přispívá k nízké porodnosti.

V poklesu dnes pokračovaly akcie společnosti New Oriental Education & Technology Group, která nabízí doučování a přípravu na testy. Na burze v Hongkongu ztratily dalších 8,6 procenta. Za poslední tři dny pak odepsaly více než 70 procent hodnoty. Dílčí index vzdělávacích společností CSI ztratil přes pět procent.

„Přísný zákrok Pekingu v technologickém a vzdělávacím sektoru vyvolal přecenění významných regulačních rizik u investic do čínských soukromých společností,“ uvedl analytik Kchen Čche z Mizuho Bank. „Zahraniční investoři budou proto požadovat výraznější slevu z těchto čínských investic, nebo dokonce sníží expozici vůči čínským společnostem,“ dodal.

Podle analytika Č'-wej Čanga z firmy Pinpoint Asset Management ale investoři zatím nemají obavy z oslabení ekonomiky. „Zdá se, že korekce trhu odráží obavy některých investorů ohledně postoje vládní politiky ke kapitálovému trhu. Nemyslíme si, že investory v této fázi znepokojuje ekonomika,“ napsal v e-mailu agentuře Reuters.

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Tesla, nabíjení vozu Model X

Tesla má zisk přes miliardu dolarů. Lépe než konkurence ustála čipový hladomor

Zisk automobilky Tesla ve druhém čtvrtletí byl opět rekordní a poprvé překonal hranici miliardy dolarů. Lépe než konkurence si firma poradila s nedostatkem čipů a s narušenými přepravními řetězci.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Opravdu Západ opouští Čínu? Ale kdeže. Je to pro něj „nenahraditelný“ trh

Přečíst článek
Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme