Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Na akcie zapomeň“. Šéf zadlužené Evergrande dostal doživotní zákaz a obří pokutu

Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen
ČTK
 ČTK

Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen má celoživotní zákaz obchodovat s akciemi. Od čínského burzovního regulátora zároveň dostal pokutu 47 milionů jüanů (asi 152 milionů korun) za různé finanční delikty.

Reklama

Samotná Evergrande, která je nejzadluženější developerskou firmou na světě, dostala pokutu 4,2 miliardy jüanů. Potrestáni budou i její další vedoucí pracovníci.

Firma čelí podezření, že v letech 2019 a 2020 vykázala o více než 560 miliard jüanů vyšší tržby, než byla skutečnost. Na základě těchto nepravdivých informací pak vydala dluhopisy, píše agentura DPA.

Evergrande také podle médií včas neposkytovala informace o ročních a pololetních výsledcích, právních sporech a nesplacených dluzích. Miliardář a podnikatel Chuej Kcha Jen, který je známý i pod jménem Sü Ťia-jin a který firmu v roce 1996 založil, byl loni v září postaven pod policejní dohled.

Japonská centrální banka

Tak už i Japonci. Centrální banka po 17 letech zvedla základní úrokovou sazbu

Japonská centrální banka (BOJ) podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní úrokovou sazbu zvýšila poprvé po 17 letech, a to z minus 0,1 procenta do pásma nula až 0,1 procenta.

Přečíst článek

Čínský realitní sektor prochází těžkou krizí. Evergrande je gigantem odvětví, dluží v přepočtu 328 miliard dolarů (7,6 bilionu korun).

Soud v Hongkongu na základě stížností věřitelů v lednu nařídil firmu Evergrande rozpustit. Není ale jasné, zda bude rozsudek vykonán i v pevninské Číně, kde Evergrande podniká z větší části.

Realitní odvětví se na ročním hospodářském výkonu Číny podílí přibližně pětinou. Na druhou největší ekonomiku světa krize v tomto odvětví silně doléhá.

Reklama

Související

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Akcie nejzadluženějšího developera na světě se po zátahu policie opět řítí ke dnu

Akcie nejzadluženějšího developera na světě se po zátahu policie opět řítí ke dnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme