Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obavy se nepotvrdily. Klesl podíl spotřebitelských úvěrů po splatnosti

peníze, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Podíl takzvaných nevýkonných spotřebitelských úvěrů, tedy těch po splatnosti, v červnu v Česku klesl o 0,27 procentního bodu na 5,38 procenta. Uvedla to Česká bankovní asociace (ČBA).

Reklama

U hypoték se tento podíl snížil o 0,3 bodu na 0,89 procenta, zatímco u podniků stoupl o 0,09 procentního bodu na 4,34 procenta.

„Vývoj nevýkonných úvěrů je podstatně lepší, než se před rokem očekávalo. Zvlášť po skončení moratoria na splátky v říjnu loňského roku a vypuknutí druhé vlny covidu-19 panovaly určité obavy,” uvedl poradce asociace Miroslav Zámečník. Pokud se tento trend potvrdí i v následujících měsících, bude to podle něj dobrá zpráva pro firmy, obyvatelstvo i pro banky.

Nevýkonné spotřební úvěry, byť meziročně stouply o 1,13 procentního bodu, jsou podle něj hluboko pod úrovní, které dosáhly v minulém desetiletí. Excelentní je kondice hypotečního portfolia. Podstatně příznivější než očekávání je i situace u podnikových úvěrů. „Zde podíl nevýkonných úvěrů sice meziročně o více než jeden procentní bod stoupl, nicméně nijak dramaticky. Stále platí, že podíl nevýkonných úvěrů v ČR patří k nejnižším v Evropě,” dodal.

Nesplácené úvěry živnostníků rostou rychleji než za krize 2008.

Živnostníci na huntě. Nesplácené úvěry jim rostou rychleji než za krize 2008

Objem nesplácených úvěrů živnostníků během pandemie vzrostl o padesát procent. Jde o nejpostiženější skupinu dlužníků vůbec. 

Přečíst článek

Jednatel úvěrové společnosti Fair Credit Tomáš Konvička řekl, že nebankovní sektor registruje za poslední období nejlepší úroveň splácení ze strany svých klientů. Důvodů může podle něj být více. „Lidé neměli v lockdownu za co utrácet, takže mohli více peněz alokovat na splácení svých závazků. V tomto čase také nastala částečná změna životního stylu u velké části obyvatelstva,” dodal.

Rovněž zakladatel finančně-investiční skupiny CFIG Martin Chovanec sleduje nižší počet úvěrů po splatnosti. „Podle mého názoru to je dáno tím, že se nepotvrdily obavy z nárůstu nezaměstnanosti nebo poklesu mezd v důsledku covidových opatření. Hraje zde pochopitelně roli i nižší srovnávací základna, kdy během pandemie došlo k opatrnějšímu přístupu k novým úvěrům a jejich poskytování,” uvedl.

Konec zákonného moratoria na splácení splátek vedl podle zprávy České národní banky jen k mírnému nárůstu úvěrových rizik. Část dopadů se nicméně projeví se zpožděním v letošním a příštím roce.

Ilustrační foto

Zadlužují se i bohatí. Úvěry mají skoro zadarmo

Nejbohatší rodiny si ve větší míře berou úvěry. Ty jsou totiž levné, zatímco měny kvůli inflaci ztrácí kupní sílu. 

Přečíst článek

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.

Největší banky v Česku zdražují hypotéky. Která ji má teď nejlevnější?

Česká národní banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu. To povede k růstu hypoték, které však zdražují již delší dobu. Kolik v současnosti stojí hypotéka s fixací na pět let?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme