Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nové akcie se doteď upisují postaru. Platforma CMG chce digitalizovat IPO

obchodníci, burza
iStock
Zdeněk Pečený

Obchodníci na Wall Street volají po modernějším on-line systému k vyřizování primárních nabídek akcií. Naději na změnu přináší platforma společnosti CMG.

Reklama

Letošní rok má našlápnuto k rekordním počtům i objemům primárních úpisu akcií (IPO). Za první tři čtvrtletí letošního roku vzrostl celosvětově počet IPO o 99 procent, vyplývá to z dat poradenské společnosti E&Y. Právě rostoucího zájmu firem o získaní financí prostřednictvím vstupu na burzu se snaží využít společnost Capital Markets Gateway. Ta provozuje platformu, která by mohla způsob, jakým se IPO dělají na Wall Street, přenést z 19. do 21. století.

Jako v časech dávno minulých

Capital Markets Gateway (CMG), která již získala finanční podporu od velkých investičních bank jako Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Franklin Templeton či Fidelity, nabízí platformu, která by na Wall Street mohla nahradit tradiční tužku a papír. Podle mnohých bankéři až příliš dlouho spoléhají na takzvanou syndicate desk, která sdružuje všechny, kdo se podílí na ocenění a prodeji akcií. Veškerá komunikace a záznamy ale spoléhají na telefonáty a kusy papíru. Samotná CMG byla založena zaměstnanci stoleté investiční banky Baird, kteří cítili potřebu změny.

Býčí trh na Wall Street

Hodnota IPO akcií je letos na rekordu, tempo ze začátku roku ale zvolňuje

Zájem o primární veřejné nabídky (IPO) akcií ve světě se ve třetím čtvrtletí zmírnil z prudkého tempa na začátku roku.

Přečíst článek

Platforma společnosti CMG by do konce roku měla uživatelům umožnit podávat objednávky na nově nabízené akcie online. V současnosti to musí učinit ústně po telefonu či dokonce osobně. Prozatím platforma nabízí analytiku IPO včetně seznamů finančních institucí, které jsou takzvaným upisovatelem jednotlivých emisí. Až bude systém plně funkční, umožní firmám vidět aktuální ceny jednotlivých primárních úpisů včetně jejich podmínek.

Aktuálně musejí investiční firmy po nacenění primárního úpisu čekat až do dalšího rána, aby telefonicky vůbec zjistili, zda a kolik akcií na ně zbylo. CMG to umožní elektronicky ještě tentýž večer. Platforma také zvládne zobrazit kolik komu obchodník dluží na provizích.

Konec tužky a papíru?

Zda bude nový systém fungovat a zda vůbec investiční banky projeví ochotu změnit své staromódní zvyky, zůstává zatím otázkou. Všichni ale souhlasí, že systém je zralý na modernizaci. Ben Batory, šéf oddělení obchodu s akciemi v bance Franklin Templton řekl deníku Wall Street Journal, že on a jeho tým si celá desetiletí vedl záznamy o tom, o kolik akcií žádali, kolik jich a za jakou cenu dostali na kusech papíru. „Neustále jste na telefonu a ověřujete, že vaše objednávky jsou řádně zaznamenané,“ řekl Batory. „Celý systém je velmi náchylný k omylům. Některé dny pracujete na pěti různých obchodech, potřebujete mít počty správně, provize správně a vše jsou to čmáranice na jednotlivých kusech papíru.“

Lubor Žalman

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Přečíst článek

Rekordní rok

Právě rostoucí počet a objem IPO v letošním roce ukazuje na akutní potřebu modernějšího systému na Wall Street. Objem primárních úpisů akcií ve Spojených státech dosáhl za prvních devět měsíců roku 110 miliard dolarů (2,4 bilionu korun), vyplývá to z dat společnosti Dealogic. To je již více, než byly předchozí celoroční rekordy. Padl tak i rekord 108 miliard dolarů z „předbublinového“ roku 1999.

Společnost EY uvádí, že po celém světě se za prvních devět měsíců tohoto roku už 1635 IPO. Dá se tak očekávat, že letos padne rekord z roku 2017, kdy jich bylo 1713. Prostředky získané z úpisů akcií rostou ještě rychleji. Zatímco za celý rok 2017 firmy získaly primárním úpisem akcií 192 miliard dolarů, letos to už je 330 miliard. EY své zprávě radí firmám, které vstup na burzu zvažují, neotálet a využít ideálních podmínek na trhu.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme