Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hodnota IPO akcií je letos na rekordu, tempo ze začátku roku ale zvolňuje

Býčí trh na Wall Street
Pixabay

Zájem o primární veřejné nabídky (IPO) akcií ve světě se ve třetím čtvrtletí zmírnil z prudkého tempa na začátku roku.

Reklama

Za prvních devět měsíců ale hodnota více než dvou tisíc primárních nabídek činila 412 miliard dolarů (9,1 bilionu korun), což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loni a zároveň nejvyšší hodnota od roku 2000. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila společnost Refinitiv.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla podle zpřesněného odhadu o 8,1 procenta

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 8,1 procenta, uvedl ve zpřesněném odhadu Český statistický úřad.

Přečíst článek

V samotném třetím čtvrtletí primární nabídky vynesly zhruba 94,6 miliardy dolarů, což ve srovnání s druhým čtvrtletím představuje pokles o 26,3 procenta. Aktivita se zmírnila kvůli letním dovoleným a kvůli postupu Spojených států, které změnily přístup k registraci čínských akcií v USA. Učinily tak po zásahu Pekingu proti společnosti DiDi Global několik dní po jejím vstupu na newyorskou burzu.

Celkem za devět měsíců nabídlo akcie 486 společností specializujících se na akvizice, označovaných jako SPAC. Tyto firmy získaly z nabídek celkem 127,7 miliardy dolarů.

Mezi významné nabídky ve třetím čtvrtletí patřilo uvedení akcií obchodní aplikace Robinhood Markets v hodnotě 2,1 miliardy dolarů v New Yorku a jihokorejské softwarové firmy Krafton. Ta získala na burze v Soulu více než 3,7 miliardy dolarů.

Čínské firmy na burze stagnují

Největší letošní nabídkou je prodej akcií čínské internetové firmy Kuaishou Technology v objemu 5,4 miliardy dolarů.

V červenci předseda americké Komise pro cenné papíry a burzy Gary Gensler požádal o pozastavení primárních nabídek akcií čínských společností ve Spojených státech a chce, aby úřady získaly více informací o jejich zahraniční struktuře a regulačních rizicích, kterým čelí v Číně. Vstupy čínských firem na burzu se kvůli tomu zastavily, když za sedm měsíců jejich hodnota činila rekordních 12,8 miliardy dolarů.

Universal music group, ilustrační foto

Fúze a akvizice boří rekordy. Jejich hodnota letos už překonala 4,3 bilionu dolarů

Hodnota fúzí a akvizic v celém světě ve třetím čtvrtletí vzrostla o 38 procent na rekordních 1,52 bilionu dolarů.

Přečíst článek

Oblíbené mezi investory zůstávají technologické společnosti, mezi debutanty na trhu však byla řada různých odvětví. V Evropě vstoupila na amsterodamskou burzu nahrávací společnost Universal Music, jež se stala nejhodnotnější firmou, která letos debutovala na evropském trhu.

Mezi očekávané nabídky nyní patří akcie automobilky Volvo Cars a divize nákladních aut společnosti Daimler. Ve čtvrtém čtvrtletí by se zájem o nabídky mohl podle analytiků opět zvýšit.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme