Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německou ekonomiku zachraňuje export do Česka a Polska. Narostl téměř o polovinu

Překladiště v Německu, ilustrační foto
iStock
František Novák

Německé firmy se po brexitu přeorientovaly na východ. Výrazně roste export do Polska, Česka, Maďarska i Ruska.

Reklama

Pandemie covidu odeznívá a evropské ekonomiky se opět vracejí k růstu. V případě německého exportu, který je pro sousední ekonomiku stejně jako pro Česko klíčový, se ukazuje, že se po odchodu Spojeného království z bruselských struktur největší evropská ekonomická mašina přeorientovala směrem na východ.

Konkrétně na Polsko, Českou republiku, Maďarsko a Rusko. V těchto zemích rostl v prvním pololetí export německých firem meziročně více než o dvacet procent. Platí to i obráceně, tedy že se zvyšuje vývoz z těchto zemí do Německa.

Vyplývá to z dat organizace Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft. Export do zemí východně od Berlína se zvýšil o 24,3 procenta. Naopak se propadá obchodní výměna se Spojeným královstvím. Od ledna do června to bylo meziročně o 2,3 procenta méně. Čtyřicetimilionové Polsko se stalo pátým největším obchodním partnerem Německa, přeskočilo Francii a je jen těsně za Spojenými státy. Británie se propadla až na jedenácté místo.

Kancelářské budovy Václavské náměstí

Prázdné kanceláře v Praze nepřibývají. Neobsazených je jen osm procent

Poptávka po kancelářských prostorech v Praze mírně vzrostla, přesto stále nedosáhla úrovně před pandemií. Nájemné ale navzdory neobsazenosti příliš neklesá.

Přečíst článek

Východní Evropa klíčovým obchodním partnerem Německa

Předseda organizace Oliver Hermes zdůraznil, že se z východní Evropy stává pro německé firmy klíčový partner. Do konce roku 2019 tu celkově investovaly 145 miliard eur a vytvořily 1,9 milionu pracovních míst. 

V prvním pololetí objem exportu do zemí střední a východní Evropy vzrostl na 124 miliard eur, dovoz činil 121 miliard eur, a povyskočil dokonce o 25,8 procenta. Obchodní výměna s tímto regionem tvoří celkem pětinu německého zahraničního obchodu.

Statistikám vévodí Polsko, následuje Česko, Maďarsko, Rusko a Slovensko. Hermes nicméně poukázal na znepokojivou politickou rovinu, protože německou vládu společně s Bruselem rozčiluje politické směřování Varšavy a Budapešti ohledně dodržování zásad právního státu a nezávislosti médií. Šéf výboru, jenž podporuje ekonomickou spolupráci s tímto regionem, vyzval vládu v Berlíně, aby usilovala o narovnání vztahů s polskou i maďarskou vládou a Evropskou komisí. 

Outlet Zalanda v německém Hannoveru

Německý index DAX se rozšíří. Doplní jej Zalando i Puma

DAX v posledním roce ztrácel proti jiným evropským i americkým indexům. Za změnami tak je také snaha rozšířit jej o růstovější akcie.

Přečíst článek

Roste i export do Ruska

Z dat vyplývá také to, že navzdory protiruským sankcím ze strany EU stoupl v prvním pololetí export mezi Berlínem a Moskvou o 24,7 procenta. I proto by podle Hermese nemělo být zpochybňováno zprovoznění nového plynovodu pod Baltem. 

„Nord Stream 2 nesmí být retrospektivně zpochybňován ani novou federální vládou,“ vzkázal novému německému kabinetu, který vznikne po volbách na konci září. Vláda by také měla východním zemím nabídnout alternativu k čínské hedvábné stezce a pomáhat se zaváděním klimaticky šetrných technologií.

Vítězství v parlamentních volbách obhajuje koalice CDU/CSU, jež v roce 2017 získala téměř třetinu hlasů. Nyní ji ale v průzkumech přeskočila sociální demokracie, SPD. Na třetím místě jsou Zelení. Pokud by se volby konaly na konci srpna, SPD by získala 23 procent hlasů, unie CDU/CSU 21 procent, Zelení 18 procent, FDP 12 procent, Alternativa pro Německo 11 procent a Levice šest procent. Nejvíce by si polepšili Zelení, kteří před čtyřmi roky získali devět procent odevzdaných hlasů. 

>>>>Článek vyšel v týdeníku Hrot<<<<

Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek

Dům v Jeseníkách.

Z paneláku do hornatých Sudet. Dům v Jeseníkách soutěží o prestižní cenu

Dům pro rodiče, tak se jmenuje projekt ateliéru TŘI.ČTRNÁCT architekti (Ondřej Palenčar), který se dostal do užšího výběru mezinárodní odborné poroty České ceny za architekturu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a německý kancléř Olaf Scholz

Špatné vysvědčení pro Fialovu vládu. Německé investory Česko neláká, jdou raději na Balkán

Přečíst článek
Ceny nemovitostí v Česku se stabilizují

Ceny nemovitostí v Česku se začínají stabilizovat. To si v Německu říci nemohou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme