Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německý index DAX se rozšíří. Doplní jej Zalando i Puma

Outlet Zalanda v německém Hannoveru
Zalando
 ČTK

DAX v posledním roce ztrácel proti jiným evropským i americkým indexům. Za změnami tak je také snaha rozšířit jej o růstovější akcie.

Reklama

Hlavní německý akciový index DAX se rozšíří ze 30 na 40 podniků. Nově se do indexu dostanou například automobilový holding Porsche SE a výrobce sportovního zboží Puma. Oznámila to burzovní společnost Deutsche Börse. Rozšíření, které vstoupí v platnost 20. září, je největší úpravou indexu DAX za posledních 33 let, napsala agentura Reuters.

O rozšíření indexu DAX se uvažovalo řadu let. Tlak na jeho uskutečnění zvýšil loňský kolaps německé finanční společnosti Wirecard, ke kterému došlo zhruba dva roky po zařazení firmy do indexu. Rozšíření indexu DAX přinese větší diverzifikaci a mohlo by investorům zajistit větší stabilitu, upozornila agentura Reuters.

Petr Koblic, šéf BCPP

Šéf burzy Koblic: S dividendovými akciemi se u nás bohužel obchoduje málo

V nadcházejících 12 měsících by se na pražské burze mohlo objevit hned několik nových titulů, předpokládá šéf burzy Petr Koblic. „Na trh START se mohou dostat i tři společnosti, ale může se stát, že jich bude až pět. Co se hlavního trhu týče, debatuje se o několika velkých industriálních firmách vlastněných finančními investory,” prozrazuje Koblic v rozhovoru pro newstream.cz. Akcie na pražské burze letos rekordně rostou, trápí je ale nízké objemy obchodu. 

Přečíst článek

Společnost Deutsche Börse ohlásila plány na úpravu svých indexů loni v listopadu. Za cíl změn označila zvýšení kvality indexů a jejich sladění s mezinárodními standardy. Během posledního roku Deutsche Börse rovněž zavedla pro zařazení firem do indexů přísnější kritéria pro finanční výkazy a ziskovost.

Novými členy indexu DAX se od 20. září stanou rovněž výrobce letecké techniky Airbus a internetový prodejce oděvů Zalando. Do indexu se zařadí také firmy Siemens Healthineers, Symrise, Sartorius, Brenntag, Hellofresh a Qiagen.

Holding Porsche SE je hlavním akcionářem německého automobilového koncernu Volkswagen. Ten je součástí indexu DAX již nyní. Holding Porsche SE není totožný s výrobcem sportovních vozů Porsche AG, který je jednou z divizí Volkswagenu.

Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance

Miliardář Lapčík se stal členem Burzy cenných papírů Praha

Novým členem Burzy cenných papírů Praha bude od 1. července společnost SAB o.c.p., licencovaný obchodník s cennými papíry se sídlem v Bratislavě a s pobočkou v České republice. Stane se tak 16. členem burzy s oprávněním k uzavírání burzovních obchodů.

Přečíst článek

Papírový dům neboli Money Heist
video

Závěr Papírového domu je tu. Hned zamířil do TOP 10 seriálů českého Netflixu

Prvních pět epizod globálního hitu Netflix uveřejnil 3. září. Posledních pět dílů nabídne 3. prosince.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme