Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rubl posiluje nejvíc od roku 1988. Pomohli mu Němci a jejich vlažný postoj k embargu ruské ropy a plynu

Plynovod Nordstream 1, ilustrační foto
ČTK/AP
Lukáš Kovanda

Rubl v úterý posílil nejvýrazněji za poslední takřka čtvrtstoletí. Ze včerejší uzavírací hodnoty takřka 139 rublů za dolar zpevnil až k úrovni 111 rublů za dolar, jak vyplývá z dat agentury Bloomberg. To značí posílení až o 25 procent během jediného dne. Výrazněji ruská měna zpevňovala naposledy v září 1998.

Reklama

Ruská měna zpevňuje v důsledku nejednoty EU ohledně uvalení embarga na ruskou ropu a plyn. Embargo odmítají zejména Němci. Podle včerejšího vyjádření kancléře Olaf Scholze by embargo poškodilo evropskou ekonomiku.

Německý kancléř Olaf Scholz

Němci Putina podrží. Embargo na ruskou ropu Scholz odmítá, poškodilo by evropskou ekonomiku

Německý kancléř Olaf Scholz měl podle serveru agentury Bloomberg zbrzdit diskuse o potenciálním embargu na dovoz ruské ropy a plynu. 

Přečíst článek

Devizoví obchodníci včera zjevně uvalení embarga v nějaké jeho podobě do kursu měn započítali. Nedělní vyjádření amerického ministra zahraničí Anthony Blinkena totiž vyznívalo tak, že uvalení embarga je pouze otázkou času. Německý postoj však včera odpoledne zavedení embarga minimálně oddálil, pokud tedy zcela neznemožnil. To je příznivá zpráva pro ruskou ekonomiku, proto právě rubl mocně zpevňuje. Pokud totiž Rusko bude do Evropy dále nerušeně vyvážet ropu a plyn, bude za tento vývoz inkasovat zahraniční měnu, zejména dolary, které pak bude směňovat za rubly. To tedy znamená, že poptávka po rublu se udrží na relativně vyšší úrovni, než pokud by embargo bylo zavedeno. 

ukrajinský voják

Putin si vyrobil noční můru: NATO bude mít základny u jeho hranic, píše bývalý americký admirál Stavridis

Nejpravděpodobnější lokalitou pro obří základnu je Polsko, nelze však vyloučit ani Rumunsko kvůli jeho poloze u Černého moře. „Je zjevně na čase opustit bezpečí dosavadních základen v Belgii, Německu, Itálii a USA,“ píše pro agenturu Bloomberg bývalý admirál amerického námořnictva James Stavridis, který mezi lety 2009 a 2013 byl vrchním velitelem spojeneckých sil NATO. 

Přečíst článek

Za svojí jistou zdrženlivost vůči Rusku a pomoc jeho měně i celé ekonomice se však Němci od Moskvy vděku nedočkali. Ta naopak včera ústy premiérova náměstka pro energetiku Alexandra Novaka pohrozila, že přeruší dodávky plynu potrubím Nord Stream 1. Plynovod vede surovinu z Ruska přímo do Německa. Moskva hrozí plynovod vypnout jako odpověď na ekonomické sankce, jež na ni Západ uvalil v reakci na invazi na Ukrajinu.

Ruská hrozba dále stupňuje již tak vyhrocené napětí mezi Moskvou a Západem. Vyhrocení situace zdražilo včera ropu na nejvyšší uzavírací cenu za uplynulé desetiletí. Akcie se ale citelně propadaly. Například ty americké nejvýrazněji od roku 2020.

Inflace, ilustrační foto

Válka zvýší v Česku inflaci a zpomalí růst, to je jisté, míní ekonomové

Míra ekonomického dopadu ruské invaze na Ukrajinu se bude odvíjet od rozsahu a doby trvání konfliktů. Další nárůst inflace a zpomalení růstu je ale podle oslovených analytiků jistý. „Pokud ale válka skončí do konce roku čeká nás růst, možná i přes čtyři procenta," míní analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Putin za sebou nechal Írán i KLDR. Kvůli invazi na Ukrajinu se stal „finančním psancem“

Rusko se stalo nejvíc sakcionovanou zemí na světě. Překonalo nejenom Írán a Severní Koreu, píše server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Düsseldorf

Lukáš Kovanda: Třetina německého průmyslu hrozí odchodem do zahraničí. Češi by zaplakali mezi prvními

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme