Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin za sebou nechal Írán i KLDR. Kvůli invazi na Ukrajinu se stal „finančním psancem“

Vladimir Putin
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Rusko se stalo nejvíc sakcionovanou zemí na světě. Překonalo nejenom Írán a Severní Koreu, píše server agentury Bloomberg.

Reklama

Rusko se od 22. února stalo terčem 2778 nových sankcí a celkem jich bylo na Moskvu uvaleno více než 5530. To překonává Írán, který čelí 3616 sankcím nahromaděným během desetiletí hlavně kvůli jadernému programu a podpoře terorismu.

„Je to finanční jaderná válka a největší sankce v dějinách,“ prohlásil Peter Piatetsky, který působil na americkém ministerstvu financí za prezidentů Baracka Obamy a Donalda Trumpa, a který je spoluzakladatelem Castellum.AI.

ukrajinský voják

Putin si vyrobil noční můru: NATO bude mít základny u jeho hranic, píše bývalý americký admirál Stavridis

Nejpravděpodobnější lokalitou pro obří základnu je Polsko, nelze však vyloučit ani Rumunsko kvůli jeho poloze u Černého moře. „Je zjevně na čase opustit bezpečí dosavadních základen v Belgii, Německu, Itálii a USA,“ píše pro agenturu Bloomberg bývalý admirál amerického námořnictva James Stavridis, který mezi lety 2009 a 2013 byl vrchním velitelem spojeneckých sil NATO. 

Přečíst článek

Tlak na Rusko roste každý den. V důsledku globálních sankcí se stalo „finančním psancem během méně než dvou týdnů“, dodal.

Sankce proti Rusku zdůrazňují mimořádnou jednotu mezi Spojenými státy a jejich spojenci ohledně invaze, nařízené ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Sám Putin během víkendu přirovnal sankce k „vyhlášení války“, připomněl Bloomberg.

Na žebříčku sankcí po Rusku a Íránu následuje Sýrie, KLDR a první pětku s velkým odstupem uzavírá Venezuela. Sankce se proti Rusku uvalovaly také kvůli ruskému tažení v Sýrii, výstavbě plynovodu Nord Stream 2, údajnému vměšování Ruska do prezidentských voleb v USA v roce 2016, údajné otravě opozičního vůdce Alexeje Navalného či údajnému dopingu ruských sportovců.

Internet - ilustrační foto

Rusko se chystá odstřihnout od globálního internetu, pojede jen na vlastní zóně

Osamostatnění ruského internetu je součástí informační války, kterou Rusko vede. Zavedlo například 15leté tresty za šíření "dezinformací" o válce, za něž označuje všechny zprávy kromě oficiálních. Ze zprávou přišla běloruská nezávislá televize Nexta.

Přečíst článek

ilustrační foto

Visa i Mastercard v Rusku končí, Sberbank vydá vlastní karty s Číňany

Společnost Visa kvůli invazi na Ukrajinu pozastavila operace v Rusku a v příštích dnech bude spolupracovat se svými klienty a partnery na zastavení všech transakcí v Rusku. Karty Visa vydané finančními institucemi mimo Rusko již nebudou v Rusku fungovat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme