Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Na stát letos budeme pracovat méně než loni

Daňové přiznání, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Letos budou Češi na stát pracovat kratší dobu než loni. Podle Liberálního institutu odevzdáme státu vše, co si prací vyděláme od 1. ledna do 17. června. Dle společnosti Deloitte, která používá jinou metodiku výpočtu, odevzdáme státu vše, co vyděláme za období od 1. ledna do 18. června.

Reklama

Na stát letos budeme pracovat méně než loni. Na stát Češi rekordně pracovali během pandemie

Češi tak budou letos podle Liberálního institutu pracovat na stát 167 dní, podle Deloittu pak 168 dní. Podle Deloittu tak bude letos pracovat na stát nejkratší dobu od roku 2017, kdy to bylo rovněž 168 dní. Podle Liberálního institutu se letos napracujeme na stát nejkratší dobu od roku 2019, kdy to dle jeho metodiky bylo 148 dní. Podle obou metodik tak Češi budou na stát pracovat kratší dobu než v obou uplynulých letech pandemie, resp. značného pandemického zadlužování (viz graf).

Daň daňové svobody v jednotlivých letech podle Deloitte a Liberálního institutu Lukáš Kovanda

Pandemie a předloňský daňový balíček zamíchaly loni s výpočtem termínu dne daňové svobody zamíchaly. Před pandemií tak bývalo pravidlem, že podle metodiky Liberálního institutu nastával den daňové svobody dříve než podle metodiky Deloitte. Loni to byla ale jinak. Letos se ovšem tato situace vrací do starých kolejí.

Důvodem loňské mimořádné změny pořadí byla vedle odlišné metodiky použité při výpočtu hlavně pandemie, jež loni měla své zásadní dopady v makroekonomické oblasti. Dluhy vzniklé v pandemii se odpracovávají letos a budou i v příštích letech. Vláda i tak bude muset nakonec zřejmě zvýšit daně, aby veřejné finance přiblížila udržitelnému stavu.  

Deloitte při svém výpočtu dává do poměru celkové daňové příjmy a čistý národní důchod. Liberální institut, jenž staví na metodice OECD, zase porovnává veřejné výdaje státu s hrubým domácím produktem.

Babiš v karavanu

Stanislav Šulc: Babiš lže jen trochu. Jeho jízda karavanem kampaní skutečně takřka není

Prezidentské klání je jiné než běžný politický boj. O ideje a sliby tu jde ještě méně než u ostatních voleb. Naopak alfou a omegou je věhlas kandidáta. Babišova cesta karavanem tak je daleko spíš turné slavného zpěváka či herce, na kterém lze dostat jeho knihy a kšiltovky zdarma. A jestli jej půjdou nakonec návštěvníci estrády volit, to s Babišem vlastně vůbec nebude souviset. 

Přečíst článek

Miloš Zeman ve sněmovně

Lukáš Kovanda: Rušení daňových výjimek není průchozí. Sociálně ani politicky

Jestliže podle prezidenta Miloše Zemana není rozpočet Fialovy vlády protiinflační, pak jim už vůbec nemohl být rozpočet připravený ještě Babišovou vládou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Digitální nomádi nechodí do práce, lebedí si v teple, ale trápí je psychika

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Vysoká inflace je pro Fialu požehnáním. Udržuje živou chiméru, že kabinet ozdravuje finance

Přečíst článek
Stanjura a Fiala

Vláda „prázdných gest“ letos vykáže schodek 330 miliard korun, míní ekonom Kovanda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme