Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na dně slavné římské kašny se válí více než milion eur, půjdou na charitu

Pozdně barokní fontána di Trevi v Římě
ČTK
 ČTK

Miliony turistů při návštěvě Říma dojdou i k pozdně barokní fontáně di Trevi. Mnozí z nich do ní vhodí minci, což jim podle různých pověstí splní přání, přinese lásku nebo je přivede zpět do „věčného města“. Kilogramy mincí pak vyloví správa města a prostředky jdou na potraviny pro nemajetné, píše agentura Reuters.

Reklama

Mince se ze dna fontány loví dvakrát týdně a činnost je vždy atrakcí i pro turisty, kterých do Říma ročně přijede na 21 milionů. Pracovníci technické správy balancují na okrajích velké kašny, košťaty přihrnují mince a jejich kolega je pomocí hadice vysává. Mince jsou pak předány katolické charitě Caritas, která je nejprve vysuší, pak roztřídí, sečte a nakoupí za ně jídlo pro potravinové banky nebo dá prostředky vývařovnám polévek či jiným charitativním projektům.

V roce 2022 vybrala Caritas z fontány 1,4 milionu eur (35,5 milionu korun) a v roce 2023 to podle prosincových odhadů bylo přes 1,5 milionu eur. O využití mincí z fontány informuje turisty tabulka.

Pět let po Lagerfeldově smrti se prodává jeho pařížský byt

Futuristické bydlení v historickém srdci Paříže. Do dražby jde Lagerfeldův byt

Pět let po smrti německého módního návrháře Karla Lagerfelda bude v dražbě k mání jeho futuristický pařížský byt. Vyvolávací cena je 5,3 milionu eur (přes 134 milionů korun), informovala agentura AFP.

Přečíst článek

„Chtěla jsem, aby se mi splnilo přání, které mi leží na srdci. Ale taky vím, že tu mince nezůstanou jen tak ležet, ale pomohou potřebným. Já jsem měla přání a doufám, že tyto peníze pomohou splnit i přání dalších lidí,“ řekla agentuře Reuters po vhození mince do fontány Brazilka Yula Coleová.

Fontánu di Trevi, která byla dostavěna v roce 1762, zdobí sochy Neptuna a dvou tritonů. Proslavila ji scéna z filmu Sladký život, kde se v ní koupaly postavy hrané Marcellem Mastroiannim a Anitou Ekbergovou. Dnešní návštěvníci se ve fontáně koupat nesmějí, hrozí za to vysoké pokuty.

První pacient s čipem od Neuralinku dokáže myšlenkami ovládat kurzor, tvrdí Musk

Úspěch Muskova Neuralinku. První pacient prý dokáže myšlenkami ovládat kurzor myši

První pacient, kterému společnost Neuralink implantovala mozkový čip, nyní dokáže svými myšlenkami hýbat kurzorem myši na obrazovce, řekl zakladatel projektu Elon Musk. Podle něj se zdá, že se první účastník klinické studie po zavedení čipu do mozku zcela zotavil. O vyjádření informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

„Sběr mincí a čištění se snažíme provádět co nejrychleji, aby byla odstávka co nejkratší,“ říká Francesco Prisco ze správcovské firmy ACEA. Mince se vyndavají dvakrát týdně a jejich čištění přichází na řadu dvakrát měsíčně.

Vedle mincí zaměstnanci mnohdy vyloví i další méně či více překvapivé předměty: šperky, náboženské medailonky nebo zubní protézy. Jednou se prý našla i pupeční šňůra.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Singapur

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Přečíst článek
Návrat čínských turistů do Česka bude trvat nejméně tři roky

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat roky. Za úpadkem stojí i dobré vztahy s Tchaj-wanem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme