Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mzdy ve veřejné sféře rostly o 18 procent, dvakrát rychleji než v té soukromé

peníze, ilustrační foto
iStock
Lukáš Kovanda

To se jen tak nevidí. Výdělky ve veřejné sféře rostou dvojnásobným tempem oproti sféře soukromé.

Reklama

Mzdy v Česku letos ve druhém čtvrtletí rostly po očištění o inflaci meziročně nejvýrazněji minimálně od roku 1997, konkrétně o 8,2 procenta. Závratný růst je dán poníženou základnou loňského druhého čtvrtletí, kdy ne ekonomiku i na mzdy nejtíživěji dolehla tehdy vrcholící pandemie. Také je dán tím, že se letos ve druhém kvartále vyplácely mimořádné covidové odměny zdravotníkům. 

Co však skutečně zaráží, je nebývalý rozdíl v růstu výdělků ve veřejné sféře a ve sféře soukromé. V prvně jmenované sféře rostly výdělky tempem 17,7 procenta. V soukromé sféře mzdy stoupaly jen ani polovičním tempem 8,8 procenta. Platy ve veřejné sféře táhly právě výdělky v sektoru zdravotní a sociální péče, kde narůst činil extrémních takřka 44 procent.  

Zdravotníci, ilustrační foto

Rekordní růst průměrné mzdy v Česku. Pomohly bonusy zdravotníkům

Průměrná mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,3 procenta na 38 275 korun. V hrubém tak zaměstnanci dostávali v průměru o 3893 korun více než před rokem.

Přečíst článek

K poklesu mezd došlo v jediném sektoru, a sice v peněžnictví a pojišťovnictví. Takže tento sektor má zásadní podíl na tom, že v soukromé sféře rostly výdělky výrazně pomaleji než ve sféře veřejné.  

Reklama

Stav, kdy výdělky ve veřejné sféře rostou dvojnásobným tempem oproti sféře soukromé, a zvláště v době těsně po prudkém ekonomickém propadu, je zcela neudržitelný. Fakticky se totiž platy ve veřejné sféře platí z daní sféry soukromé, nebo z dluhu, což jsou ovšem jen budoucí daně sféry soukromé.

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte v naší rubrice Názory<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Češi jsou nejvíce odíraným národem v Evropě. I tak „drží pusu a krok“

Lukáš Kovanda: Češi jsou nejvíce odíraným národem v Evropě. I tak „drží pusu a krok“

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Růst mezd v Česku překonal očekávání. Dále to nakopne spotřebu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme