Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk chce koupit celý Twitter a stáhnout akcie z burzy

Elon Musk
Daniel Oberhaus / Creative Commons / CC BY 2.0

Miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk chce koupit Twitter. V provozovateli stejnojmenné sociální sítě už má podíl 9,2 procenta a je tak jeho největším akcionářem. Jeho nabídka společnost podle agentury Bloomberg ohodnocuje zhruba 43 miliard dolarů (963,4 miliardy korun). Společnost má podle něj mimořádný potenciál, který on zcela rozvine, cituje Muska Bloomberg. Akcie Twitteru po oznámení stouply až o pětinu, naopak negativně zareagovaly akcie Muskovy Tesly.

Reklama

V sobotu šéf Twitteru Parag Agrawal oznámil, že Musk nebude členem správní rady. Podle dřívější dohody měl Musk do roku 2024 zastávat funkci ředitele. Po dobu, kdy by byl členem správní rady, a 90 dní po ukončení členství nesměl sám nebo ve skupině vlastnit více než 14,9 procenta akcií Twitteru.

Elon Musk

Akcionáři Twitteru žalují Muska o ušlý zisk. Koupi svých akcií oznámil pozdě

Bývalí akcionáři společnosti Twitter žalují Elona Muska, protože podle nich oznámil nákup akcií Twitteru později, než mu ukládá zákon. Tvrdí, že kvůli tomu, že příliš dlouho čekal se zveřejněním koupě podílu 9,2 procenta akcií, je připravil o peníze a sám mohl další akcie nakupovat za nižší ceny.

Přečíst článek

Musk do 4. dubna letošního roku nakoupil přes 73 milionů kusů akciíPodíl měl v té době podle ceny závěrečné ceny akcií Twitteru hodnotu 2,89 miliardy dolarů. Nejbohatší člověk světa s majetkem 259 miliard dolarů nabízí za akcii 54,20 dolarů v hotovosti, což představuje 54procentní prémii oproti závěrečné ceně z 28. ledna. Musk uvedl, že má v plánu společnost stáhnout z burzy a udělat z ní čistě soukromou společnost, vyplývá z jeho oznámení americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Twitter sdělil, že jeho nabídku zváží. 

Elon Musk, šéf Tesly, slavnostně otevřel první evropskou továrnu automobilky nedaleko Berlína.

Forbes: Musk je nejbohatší na světě, předběhl Bezose

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle žebříčku časopisu Forbes šéf automobilky Tesla Elon Musk s majetkem 219 miliard dolarů (4,9 bilionu korun). Z Čechů letos skončila nejvýše, na 104. místě, Renáta Kellnerová s rodinou (16,9 miliardy dolarů).

Přečíst článek

Nabídka 54,20 dolaru za akcii je „příliš nízká" na to, aby ji akcionáři nebo správní rada přijali, uvedl ve zprávě Adam Crisafulli ze společnosti Vital Knowledge. Dodal, že akcie společnosti před necelým rokem vystoupaly na 70 dolarů.

Akcie Twitteru vylétly o 20 procent poté, co vyšlo najevo, že ho chce koupit Elon Musk a stáhnout z burzy. Dle Muska bude Twitter moci následovat principy svobody slova teprve, pokud bude mimo burzu, s nynějším managementem není spokojený,“ uvedl v reakci hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Musk, zakladatel, hlavní akcionář a generální ředitel automobilky Tesla, tak zjevně usiluje Twitter ovládnout v rámci nepřátelského převzetí,“ míní Kovanda v souvislosti s nabídnutou cenou. Pokud by se Muskovi podařilo sociální síť ovládnout, je pravděpodobné, že se tvář Twitteru výrazně promění. „Zřejmě by se na něj vrátil třeba exprezident Donald Trump,“ zmínil Kovanda kauzu, kdy byl Trumpův účet byl Twitterem zrušen na konci jeho prezidentování, neboť měl porušovat zásady sítě. Trump poté ohlásil plány na vlastní podobnou síť.

Elon Musk

Musk získal téměř desetinový podíl v jeho oblíbeném Twitteru, akcie firmy vystřelily nahoru

Generální ředitel společnosti Tesla a nejbohatší člověk na světě Elon Musk v poslední době získal podíl 9,2 procenta v sociální síti Twitter. Vyplývá z pondělního prohlášení pro americké regulační úřady, uvedla agentura Reuters. Akcie Twitteru – který Musk rád a často využívá k marketingu – před zahájením obchodování na americké burze vyletěly až o 26 procent. Musk se stal největším akcionářem populární sítě.

Přečíst článek

Naopak akcie Tesly se v reakci na zveřejnění Muskova úmyslu koupit klesly, o 1,5 procenta. „Investoři se obávají, že Musk se nebude moci soustředit tolik na rozvoj automobilky, pokud bude zaměstnán rozvojem Twitteru. Navíc na nákup sociální sítě by padly finanční prostředky, které by Musk mohl využít na investice do rozvoje Tesly,“ míní Kovanda.

Twitter byl založen jako sociální síť pro krátké zprávy o 160 znacích v roce 2006 Jackem Dorseym. Na konci loňského roku měl 217 milionů uživatelů. Příjmy Twitteru loni dosáhly 5,08 miliardy dolarů, provozovatel ale skončil ve ztrátě 221 milionů dolarů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme