Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcionáři Twitteru žalují Muska o ušlý zisk. Koupi svých akcií oznámil pozdě

Elon Musk
ČTK
 ČTK

Bývalí akcionáři společnosti Twitter žalují Elona Muska, protože podle nich oznámil nákup akcií Twitteru později, než mu ukládá zákon. Tvrdí, že kvůli tomu, že příliš dlouho čekal se zveřejněním koupě podílu 9,2 procenta akcií, je připravil o peníze a sám mohl další akcie nakupovat za nižší ceny.

Reklama

Americký zákon o cenných papírech vyžaduje, aby investoři oznámili koupi pěti procent akcií firmy do deseti dnů od uskutečnění nákupu. To by v případě Muska bylo do 24. března. Musk však zveřejnil informaci až 4. dubna, kdy již měl podíl téměř 9,2 procenta.

V hromadné žalobě akcionáři uvádějí, že Musk, který je šéfem výrobce elektromobilů Tesla, učinil značně nepravdivá a zavádějící prohlášení a opomenutí, když do 24. března neoznámil svoji investici, jak vyžadují zákony. Bývalí akcionáři v čele s Markem Rasellou uvádějí, že opožděné zveřejní umožnilo Muskovi koupit více akcií Twitteru za nižší ceny a oni zároveň přišli o peníze, když prodali své akcie za „uměle snížené“ ceny. Žaloba požaduje blíže nespecifikované odškodnění a náhradu škody.

Akcie Twitteru vzrostly 4. dubna poté, co Musk zveřejnil svůj podíl, o 27 procent. Investoři považovali nákup akcií Muskem, nejbohatším člověkem světa, za vyjádření důvěry v Twitter.

Elon Musk

Musk si to spočítal. Vlivný akcionář Twitteru je víc než funkcionář

Miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk nebude členem správní rady Twitteru. Na stejnojmenné sociální síti o tom informoval šéf společnosti Parag Agrawal. Musk minulý týden uvedl, že získal ve Twitteru podíl 9,2 procenta, a stal se tak jeho největším akcionářem.

Přečíst článek

Musk utratil za podíl ve Twitteru téměř tři miliardy dolarů, jen zlomek majetku

Rasella uvedl, že v období od 25. do 29. března prodal 35 akcií Twitteru za 1373 USD (31 korun), tedy za průměrnou cenu 39,23 dolaru za akcii. Po Muskově oznámení cena akcií stoupla až na 49,97 dolaru.

Společnost Twitter 5. dubna oznámila, že Musk se stane členem její správní rady. Tento týden ale Musk uvedl, že se rozhodl do ní nevstoupit. Tím, že se nestane členem správní rady, může dále nakupovat akcie bez omezení. V případě, že by se členem stal, mohl by zvýšit svůj podíl jen na 14,9 procenta.

Někteří analytici se domnívají, že Musk by mohl Twitter přimět ke změnám. Případně by mohl podat nevyžádanou nabídku na koupi společnosti.

Elon Musk, šéf Tesly, slavnostně otevřel první evropskou továrnu automobilky nedaleko Berlína.

Forbes: Musk je nejbohatší na světě, předběhl Bezose

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle žebříčku časopisu Forbes šéf automobilky Tesla Elon Musk s majetkem 219 miliard dolarů (4,9 bilionu korun). Z Čechů letos skončila nejvýše, na 104. místě, Renáta Kellnerová s rodinou (16,9 miliardy dolarů).

Přečíst článek

Musk utratil za podíl zhruba 2,6 miliardy amerických dolarů. To je zlomek jeho majetku, jehož hodnotu časopis Forbes odhadl na 265,1 miliardy korun.

Musk je nadšeným uživatelem twitteru. Na této síti působí od roku 2009 a sleduje ho zde více než 80 milionů lidí. Jeho příspěvky jsou často citované v médiích a nezřídka budí kontroverze. Sociální síť využil k několika oznámením, včetně zprávy o privátní transakci Tesly, kvůli které se dostal pod kontrolu regulačních orgánů. Také ale otevřeně zpochybnil oddanost Twitteru svobodě projevu a prvnímu dodatku americké ústavy.

Banksyho obraz Flying cooper ve výloze Galerie Kodl

Strach z inflace. Češi se přetahovali v aukcích i o umění

Za umělecká díla loni sběratelé a investoři na tuzemských aukcích utratili rekordních 1,46 miliardy korun. Loňský obrat je nejvyšší v novodobé historii tuzemského aukčního trhu, komentuje výsledek šéfredaktor časopisu Artplus.cz Jan Stuchlík.

Přečíst článek

Sázka na dluhopisy je letos kvůli masivní inflaci předem prohraná

Dluhopisy jako jedna z klíčových tříd investičních aktiv mají za sebou nejhorší start do nového roku za poslední čtyři dekády. Nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond od začátku roku ztratil osm procent. Index výkonnosti českých vládních dluhopisů letos klesl o šest procent, uvedl Michal Stupavský ze společnosti Conseq Investment Management.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme