Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliony Číňanů přišly o World of Warcraft. Vzpomínky na mladí jedné generace v tahu, pláčou

Čínský student hrající populární hru War of Worldcraft. Od 23. ledna 2023 ale hra kvůli sporům vývojářů přestala v Číně pro miliony lidí fungovat.
ČTK / AP
 ČTK

Kvůli neshodám americké vývojářské firmy Blizzard a jejího čínského partnera NetEase v Číně přestala fungovat počítačová hra World of Warcraft (WoW). Hra z fantazijního středověkého světa byla na tamním trhu k dispozici od roku 2008. Podle americké strany zůstanou profily hráčů uložené pro případné spuštění po urovnání sporu v budoucnu, píše agentura AFP.

Reklama

Ve hře spolu jednotliví uživatelé soupeří i spolupracují a v zemích, kde je cenzura, ji někteří uživatelé používají ke komunikaci o problematických tématech. V Číně přestala hra fungovat o půlnoci na pondělí místního času (pondělí 17:00 SEČ).

Microsoft, ilustrační foto

Microsoft se připravuje na krizi. Propustí 10 tisíc lidí

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje letos propustit asi 10 tisíc zaměstnanců, což je téměř pět procent její pracovní síly. Firma to uvedla ve zprávě pro regulační orgány a dodala, že v této souvislosti mimořádně zaúčtuje asi 1,2 miliardy dolarů (26,4 miliardy korun). O chystaném propouštění v Microsoftu začátkem týdne spekulovala některá média.

Přečíst článek

V souladu s čínskými zákony musel mít Blizzard lokálního partnera. Loni v listopadu ale obě firmy oznámily, že diskuse o prodloužení smlouvy skončily nezdarem. Čínská pobočka amerického vývojáře minulý týden požádala o šestiměsíční odklad vypnutí. Čínská strana to odmítla, protože Blizzard podle ní jednal i s dalšími partnery. Americká firma to nepopírá a uvádí, že hledá partnera, se kterým by "sdílela hodnoty".

Zmizí i další populární hry

Čínská sociální síť Weibo se plní smutnými příspěvky čínských fanoušků hry, kterých byly v zemi miliony. Zároveň s nejznámější hrou WoW zmizí z čínského trhu i další produkty stejné firmy: Overwatch, Diablo III nebo Hearthstone.

Vychází nový herní hit Call of Duty.

Střílečku Call of Duty vám necháme deset let, uklidňuje Microsoft

Pokud Microsoft zdárně dotáhne akvizici společnosti Activision Blizzard, která vydává populární střílečku Call of Duty, zůstane deset let dostupná i pro PlayStation. Plán je to jasný: uklidnit konkurenta Sony, hráče a regulační orgány.

Přečíst článek

"Nebyla to jen hra. Byly to i vzpomínky na mládí celé jedné generace," napsal jeden z uživatelů. Jiný napsal jen "To je konec" a připojil řadu plačících emotikonů.

"Obě firmy si vzaly hráče jako rukojmí," míní 32letý pan Wu. Přiznává, že hrál WoW asi deset let i tři hodiny denně. "Nevěnoval jsem dost času manželce. Když teď WoW zmizí, tak mi snad odpustí," řekl AFP.


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme