Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Chrenek opustil vedení školy CEVRO, za desítky milionů jej vyplatil exministr Langer

Prezident Miloš Zeman a miliardář Tomáš Chrenek na snímku z roku 2015.
Profimedia.cz
 ČTK

Miliardář Tomáš Chrenek opustil soukromou vysokou školou CEVRO, vyplatil ho z ní další ze zakladatelů školy - bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Operaci potvrdil Langer Ekonomickému deníku. Cena finančního vypořádání se podle neoficiálních informací pohybovala v desítkách milionů korun, napsal server.

Reklama

Chrenek v pozici zakladatele CEVRO Institutu skončil v polovině loňského června, vyplývá z obchodního rejstříku. V září Chrenek ukončil svoje členství ve správní radě CEVRO.

Snaha o transformaci školy

"V minulém roce došlo, po vzájemné shodě, k ukončení naší spolupráce v pozicích zakladatelů Vysoké školy CEVRO Institut z.ú., neboť pan Tomáš Chrenek přestal mít zájem se na činnosti vysoké školy dále podílet a rozvíjet ji k transformaci na soukromou vysokou školu univerzitního typu," uvedl Langer.

Třinecké železárny: Největší podíl na objemu prodeje měl stejně jako v předchozích letech drát.

Chrenek může být spokojen. Třinecké železárny loni ztrojnásobily zisk na 1,3 miliardy

Třinecké železárny ze skupiny Moravia Steel ovládané slovenskými miliardáři v čele s Tomášem Chrenkem loni téměř ztrojnásobily zisk na 1,306 miliardy korun. Tržby podniku meziročně stouply o 8,6 miliardy na 43,715 miliardy korun, uvedla mluvčí skupiny Petra Macková Jurásková.

Přečíst článek

CEVRO Institut je soukromá vysoká škola neuniverzitního typu v Praze, působí také v Českém Krumlově. Zaměřuje se na práva, ekonomii, politologii, mezinárodní vztahy a bezpečnostní otázky. Akreditované vysokoškolské studium nabízí v bakalářském a navazujícím magisterském stupni studia. Langer je přesvědčen o tom, že převést CEVRO na školu univerzitního typu se podaří, i když bude potřeba splnit náročné podmínky Národního akreditačního úřadu ČR.

Původním zakladatelem školy byl spolek CEVRO, který vznikl v roce 1999. CEVRO Institut vznikl v roce 2006, jeho původní formou byla obecně prospěšná společnost. V roce 2015 se CEVRO Institut přetransformoval v zapsaný ústav a jeho novými zakladateli se stali Ivan Langer a politolog Ladislav Mrklas.

Jan Czudek, šéf Třineckých železáren

Green Deal jsme nechtěli. Ale české firmy to zvládnou, říká Chrenkův muž

Jan Czudek je viceprezidentem českého Svazu průmyslu. Zároveň je deset let šéfem Třineckých železáren, což je jedna z největších českých fabrik. Koncern zaměstnává patnáct tisíc lidí a vyrábí ocel. Koleje, trubky. A další ocelové komponenty. Czudka magazín Forbes ve své nové anketě vyhodnotil jako druhého nejlepšího generálního ředitele v Česku. On sám prožil celou pracovní kariéru, přes třicet let, v jedné továrně. Pro majitele, miliardáře Tomáše Chrenka, ji přitom významně rozvinul. Nyní je pro firmu jednou z hlavních výzev energetická doktrína Green Deal. Stejně jako pro celé Česko. Jak jde dohromady výroba oceli a ekologie?

Přečíst článek

Chrenek vystřídal Mrklase v pozici zakladatele v roce 2018, po jeho odchodu je jediným zakladatelem Langer. Ve správní radě CEVRO Institutu jsou Ivan Langer, Jaroslav Salivar a Radek Šťastný, jediným členem dozorčí rady je Jiří Frgal.

Jeden z nejbohatších Čechů Chrenek podniká zejména v ocelářství a ve zdravotnictví. Vlastní majoritní podíl ve Třineckých železárnách a v síti zdravotnických zařízení Agel.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme