Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB možná ještě zvýší úrokové sazby, ale už jsou blízko vrcholu, říká Rusnok i v souvislosti s Ukrajinou

Guvernér ČNB Jiří Rusnok
ČTK
Dušan Kütner
duk

Základní úrokové sazby ČNB se zřejmě ještě mírně zvýší, ale už jsou velmi blízko svého maxima. Na současné nadprůměrné výši ale nějaký čas zůstanou, prohlásil šéf České národní banky Jiří Rusnok. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na rozhovor pro maďarský zpravodajský web www.vg.hu.

Reklama

Bankovní rada centrální banky tak bude reagovat na aktuální vývoj v Ukrajině a dopady na českou ekonomiku. Bankovní rada České národní banky na začátku února ještě před začátkem ruské invaze zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta, důvodem byla snaha utlumit prudce rostoucí inflaci. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od počátku roku 2002. Zároveň šlo o čtvrté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

bankovní přepážka

České banky jsou stabilní, vyvracejí šeptandu ČNB a Česká bankovní asociace

Kvůli specifickému případu tuzemské pobočky ruské banky Sberbank se mezi populací šíří zvěsti, že by i jiné banky mohly mít problémy se zvýšeným zájmem o výběr vkladů. České banky jsou v dobré kondici, píší ve společném prohlášení Česká národní banka a Česká bankovní asociace.

Přečíst článek

„Myslím, že nyní jsme blízko vrcholu, ale další mírné zvýšení sazeb stále nelze vyloučit," řekl Rusnok pro maďarský server. „Obávám se, že sazby zůstanou vyšší déle, než jsme si původně mysleli, mimo jiné kvůli eskalaci geopolitického napětí v Evropě a souvisejícím komplikacím, zejména v oblasti energetických komodit," dodal.

Střední Evropa čelí dopadům invaze od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Bezprecedentní útok vyvolal tvrdé západní sankce vůči Moskvě, otřásl globálními trhy a přivedl investory k bezpečnějším aktivům.

Vzhledem k tomu, že válka a sankce mají dopad na měny v regionu, také Česká centrální banka minulý pátek začala přijímat opatření k posílení koruny, čímž následovala polskou centrální banku vůči zlotému.

ropa brent, ilustrační foto

Týden tradera: Válka hatí plány centrálních bank, koruna pod tlakem

Postupné uklidnění trhů, tak by se dal shrnout uplynulý týden na finančních trzích. Probíhající boje mezi Ruskou federací a Ukrajinou sice nadále přispívají k nejistotě na akciových trzích, přesto se zdá, že by mohly mít tyto cenné papíry před sebou lepší období.

Přečíst článek

V důsledku geopolitického napětí se tak rozhodně nemusíme bát, že by silná koruna v následujícím období poškodila českou ekonomiku," řekl Rusnok bez podrobností o intervencích ČNB.

Na začátku února, kdy bankovní rada rozhodla o dalším zvýšení sazeb, Rusnok prohlásil, že další výrazné zvyšování úrokových sazeb by již nemělo být zapotřebí. Podmínkou ale bylo, že se naplní odhady vývoje v nové prognóze České národní banky. Tehdy dodal, že existuje řada rizik, které očekávaný vývoj mohou ohrozit. Jde například o výsledky inflace, nebo o kroky dalších centrálních bank. Nyní k tomu přibyly i dopady konfliktu na Ukrajině a protiruských sankcí.

Česká národní banka, ilustrační foto

Jan Bureš: ČNB brání korunu intervencemi, palebnou sílu má obrovskou. Růst sazeb je až druhý krok

ČNB zahájila intervence na podporu české koruny. Ta v posledních několika dnech velmi citlivě reagovala na eskalaci napětí mezi západem a Ruskem. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu koruna ztratila skoro sedm procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Markéta Fišerová

ČNB na konci měsíce s Rusnokem opustí i ředitelka kanceláře a šéfka komunikace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme