Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: V Turecku je pro Čechy levně jako nikdy, lira spadla pod dvě koruny

Turecká lira ztrácí, vůči koruně je nejlevnější v historii
iStock
Lukáš Kovanda

Turecká lira se propadla na svoji nejslabší úroveň vůči české koruně v historii. Odpoledne středoevropského času dokonce propadla pod úroveň kursu čítající dvě koruny za liru. Lira se prodávala i jen za 1,97 koruny. Ještě včera se přitom prodávala nejníže za 2,09 koruny. 

Reklama

Oslabování liry je tedy příznivou zprávou pro české turisty v Turecku. Zatímco třeba v létě roku 2016 platili za pivo v Turecku průměrně v přepočtu zhruba 50 korun, nyní pivo vyjde na necelých 30 korun. Výpočet vychází z říjnové průměrné ceny piva v Turecku, jak ji zachycuje tamní statistický úřad, a z dnešního kursu koruny k liře podle Bloombergu.  

Nezávislá centrální banka? V Turecku nikoli

Čtvrteční oslabování turecké měny odráží snížení základní úrokové sazby v Turecku, k němuž se tamní centrální banka uchýlila už třetí měsíc v řadě. Banka tak činí přesto, že říjnová inflace vykázala úroveň bezmála dvacet procent. Sražení sazby je výsledkem stupňující se kampaně tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten zastává svéráznou teorii, že vysoké úrokové sazby zrychlují inflaci, která je v příkrém rozporu s běžným učebnicovým výkladem vztahu inflace a úrokových sazeb.  

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Do půl roku bude úmrtí na covid méně než na chřipku, tvrdí Gates

Na covid bude bude již do poloviny příštího roku umírat méně lidí než na běžnou chřipku – pokud se tedy mezitím neobjeví další zmutované a nebezpečnější varianty viru. Prohlásil to čtvrtý nejbohatší muž planety, miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates na konferenci Bloomberg New Economy Forum v Singapuru.

Přečíst článek

Turecká centrální banka – zjevně pod silným prezidentovým tlakem – rozhodla o snížení základní sazby o jeden procentní bod na úroveň patnácti procent. Erdogan přitom v předvečer tohoto kroku centrální banky slíbil, že zintenzivní své snažení o dosažení nižších úrokových sazeb. V předešlých dvou měsících turecká centrální banka redukovala základní sazbu dohromady o tři procentní body.  

Lira letos v důsledku oslabuje vůči koruně o více než třicet procent, vůči americkému dolaru v podobném rozsahu.   

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Nord Stream 2

Lukašenkovy hrozby zdražují Evropě plyn

Hned při začátku pondělního obchodování se velkoobchodní ceny zemního plynu v EU vrátily poprvé od minulého pondělí nad úroveň 80 eur za megawatthodinu. Podle dat Bloombergu vykázaly úroveň až 81 eur za megawatthodinu. A to přesto, že Rusko právě již od minulého týdne dodává Evropě více plynu v rámci krátkodobých smluv.  

Přečíst článek

Česká národní banka v Praze

ČNB šokovala. Sazby zvýšila o 1,25 procentního bodu

Česká národní banka zaskočila trh nečekaně razantním zvýšením sazeb. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, Analytici přitom očekávali zvýšení maximálně o 75 bazických bodů. ČNB také zhoršila odhad vývoje ekonomiky a čeká vyšší inflaci. Koruna v reakci na krok centrálních bankéřů prudce zpevňuje z 25,55 za euro pod 25,40. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Turecká lira dramaticky padá, stojí méně než jednu korunu

Lukáš Kovanda: Svéráz národní „erdoganomiky“. Turecká lira dramaticky padá, poprvé stojí méně než korunu

Přečíst článek
Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme