Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Covid vystřelil zájem o luxusní dovolené. Před davy bohatí utíkají i na jižní pól

Zájem o luxusní dovolené vzrostl
iStock
Petra Jansová

Soukromý tryskáč, ostrov nebo jachta jsou hlavními prioritami pro čím dál větší počet cestovatelů. Segment luxusních dovolených během pandemie nebývale narostl a stejně tak i zisky cestovních kanceláří, které je zajišťují.

Reklama

Cena, kterou jsou lidé za dovolenou ochotni utratit, se zvyšuje. Stejně tak počet zájemců, kteří tento typ cestování upřednostňují. „Jde o globální trend, částky, které jsou klienti luxusních cestovek ochotni zaplatit za vysněnou dovolenou, nebývale narostly,“ uvedla pro server CNN Jaclyn Sienna India. Před pandemií si klienti její cestovky obvykle pronajímali jachty za asi 200 tisíc dolarů na týden, nyní je to až milion dolarů za stejnou dobu.

A vzrostly i výdaje za ubytování, z předpandemických 10 tisíc dolarů za noc se vyšplhaly až k současným 35 tisícům dolarů za noc.

Domy za jedno euro. Víme, kde všude je nabízí. Historické centrum městečka Ragusa Ibla na Sicílii.

Domy za jedno euro. Víme, kde všude je nabízí

S možností pořídit si dům za jedno euro přišlo před několika lety pár městeček na Sicílii. V současné době se k projektu připojilo přes 40 italských obcí a zdá se, že levné nemovitosti si nachází své kupce. Která města dům za euro nabízí a jak tento koncept vůbec funguje?

Přečíst článek

Další nárůst odvětví potvrzuje i analýza Allied Market Research. Zatímco v roce 2019 dosahoval úrovně 946 miliard dolarů, v roce 2027 to bude až 1,19 bilionu dolarů
Analytici rovněž předpokládají, že půjde o nejrychleji rostoucí segment cestovního ruchu. Klíčovými faktory je kromě proměny priorit cestovatelů i nárůst příjmů vyšší a střední třídy a zájmu trávit víc času s rodinou.

Razantní nárůst odvětví analytici připisují především nárůstu příjmů střední třídy v zemích jako je Čína, Hongkong, Indie nebo Malajsie. Asijsko-pacifičtí milionáři podle aktuálních statistik ovládají větší bohatství než ti ze Severní Ameriky. 

Rodinný dům architektů.

Symbióza moderny a tradice. Tak to vypadá, když si tvoří domov architekti

Hledali útěk před ruchem velkoměsta a místo vhodné pro vytvoření nového domova našli v historické části Trhových Svin. Dva domy architekti Barbora a Jiří Weinzettlovi spojili v jeden.

Přečíst článek

Pandemie přinesla změnu trendů 

Zájem o luxusní cestování nepoklesl ani během pandemie. Ta přinesla do odvětví i řadu nových trendů. „Ti nejbohatší objevili nová místa. Zhruba tak před šesti měsíci začali ve velkém létat soukromými letadly na Fidži nebo do Thajska,“ dodává Jaclyn Sienna India pro CNN.

Změnily se nejenom destinace ale celkově i chování klientů. Kvůli nejistotě ohledně karanténních omezení objednávají dovolenou na poslední chvíli a výrazně poklesla i poptávka po zprostředkování dopravy, milionáři si totiž pořídili vlastní jachty a soukromé tryskáče. 

„Jednou z hlavních motivací je snaha trávit více času s rodinou a přáteli kvalitně. Podobný trend jsme mimochodem mohli sledovat i po 11. září,“ vysvětluje Geoffrey Kent, zakladatel společnosti Abercrombie & Kent (A&K), která je jedním z hlavních hráčů na trhu. 

Jak chutná v pražské restauraci Bruxx.

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle.

Přečíst článek

Podle něj teď cestovatelé před dovolenou ve městech dávají přednost aktivnímu pobytu v přírodě. Ať už jde o zimní plavbu kolem Laponska, potápění v jižním Pacifiku nebo safari v Keni. Novým cestovatelským trendem, který přinesla pandemie je tzv. „edventure“ – tedy tématické výlety za poznáváním (zkratka vznikla spojením anglických slov education a adventure - pozn. red.). Od kulinářských dovolených po sledování ptactva. 

V případě destinací pak jasně vévodí ty, kde nehrozí davy turistů – například Saúdská Arábie nebo jižní pól.

Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta

Chlebíček je český vynález. Znají ho turisté a pochutnávají si na něm i vegani

Francouzi mají amuse bouche, Britové sendvič a Češi chlebíček. Jak se změnil za 100 let? A dá se na něm vydělat?

Přečíst článek

Vít Soural, Flat Zone

Syn miliardáře Sourala expanduje na Slovensko se srovnávačem cen bytů

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, chystá vstup na slovenský trh se svým start-upem Flat Zone, který se věnuje datové analytice. Cenové mapy bytů, které tvoří, patří k nejpřesnějším z těch, jež jsou v Česku k dispozici. Ve výhledu je také Polsko. Marcel Soural se letos poprvé ocitl v žebříčku časopisu Forbes mezi sto nejbohatšími obyvateli Česka, jeho majetek Forbes odhaduje na 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pláž Lustica Bay v Černé Hoře.

Dovolená může stát i 20 milionů, říká šéf luxusní cestovky. Bohatí milují soukromé tryskáče a jachty

Přečíst článek
Záběr na ztroskotaný Titanic pořízený v roce 1986 nedlouho po objevení slavného vraku.

Co spojuje oběti ponorky u Titaniku a Petra Kellnera? Láska miliardářů k riziku a extrémním zážitkům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme