Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kryptoměny oslabují o desítky procent. Obavy z kolapsu kryptoburz se množí

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Kryptoměny druhý den po sobě výrazně oslabují. Investoři mají obavy o stabilitu celého sektoru a také o finanční kondici burzy FTX, přestože se jí chce ujmout rival Binance. Nejznámější kryptoměna bitcon po poledni ztrácela podle údajů specializovaného webu CoinDesk přes deset procent na 17 640 dolarů (zhruba 427 tisíc korun).

Reklama

Citelné ztráty zaznamenaly kryptoměny už v úterý. Ten den byl pro bitcoin nejhorší od poloviny srpna. Druhá největší kryptoměna ethereum ve středu po poledni odepisovala téměř 19 procent na 1202 dolarů.

Kryptoměnový gigant Binance v úterý podepsal nezávaznou smlouvu o převzetí neamerické jednotky FTX, aby pomohl pokrýt nedostatek likvidity na konkurenční burze. Navrhovaná dohoda mezi významnými rivaly následovala po týdnech spekulací o finančním zdraví FTX, které o víkendu přiživil i sám generální ředitel burzy Binance, Kanaďan čínského původu Changpeng Zhao.

Výběry z FTX se během 72 hodin před úterní dohodou vyšplhaly na šest miliard dolarů (145 miliard korun). To vyvolalo otázky ohledně solventnosti této jedné z největších světových kryptoměnových burz. FTX a Binance nezveřejnily podmínky své dohody a trhy čelí nové nejistotě, jestli bude platit.

Nativní mince FTT, která se na FTX obchoduje, v úterý odepsala 72 procent své hodnoty. Dnes ztráty prohlubuje a podle údajů webu Coinnmarketcap znovu ztrácí přes 70 procent.

Investiční masakr portfolií. Vydělat letos nejde na ničem

Čestnou výjimku tvoří dolar, na jehož růstu mohli investoři vydělat téměř 20 procent. Kolísavě se dařilo také komoditám. Jinak tradiční investiční nástroje letos selhávají a prvních devět měsíců roku představovalo čtvrtý nejhorší vstup do roku za sto let, uvedli správci majetku na konferenci Investiční výhledy. 

Přečíst článek

Ethereum, ilustrační foto

Ethereum dokončilo aktualizaci softwaru. Spotřeba energie klesne 2000krát

Blockchain ethereum dokončil významnou aktualizaci softwaru, oznámil na Twitteru jeho tvůrce a spoluzakladatel Vitalik Buterin. Cílem aktualizace, označované anglickým slovem merge (spojení), je výrazně snížit spotřebu energie. Ta klesne o 99,95 procenta, uvedl Buterin.

Přečíst článek

Další zprávy ze světa blockchainových peněz

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Ještě před rokem to vypadalo na pořádnou krypto zimu. Bitcoin a spol. jsou ale už zase v kurzu

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme