Reklama

Šéfka digitální banky: Kryptoměny jsou toxické, bezpečnost platebních systémů je v ohrožení

Bitcoin ilustrační foto
Pixabay
Zdeněk Pečený

Digitální měny jsou hrozbou pro bezpečnost platebních systémů, varovala Anne Bodenová, generální ředitelka britské digitální banky Starling. V boji proti praní špinavých peněz je třeba dělat víc, dodala.

Reklama

Šéfka digitální banky Starling, do které investovala i slavná Goldman Sachs, přitvrdila kritiku kryptoměn a označila digitální měny za hrozbu pro bezpečnost platební infrastruktury. „Jsou velmi nebezpečné,“ varovala v úterý na fintech konferenci Money 20/20 v Amsterodamu Anne Bodenová, píše CNBC.

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Stopka kryptoměnám. V New Yorku chtějí omezit jejich těžbu, je neekologická

Zákonodárci amerického státu New York schválili přelomový návrh zákona, které má zamezit rozšiřování těžby kryptoměn za pomoci energie z fosilních paliv.

Přečíst článek

Bodenová Starling, který sídlí ve Velké Británii a nabízí bezplatné běžné účty a půjčky prostřednictvím aplikace, založila v roce 2014. Firma byla při posledním investičním kole oceněna na 2,5 miliardy liber (přes 72 miliard korun) a kromě Goldmanů mezi její investory patří také společnost Fidelity.

„Mnoho (krypto)peněženek je připojeno přímo k platebním schématům,” řekla Bodenová. „To je hrozba pro bezpečnost našich platebních systémů po celém světě,” dodala.

Bitcoin, ilustrační foto

Průlomový verdikt: Kryptoměny jsou věc, ne peníze, prodej se musí danit, rozhodl soud

Když prodáte bitcoin a dostanete za něj koruny, není takový zisk osvobozený od daně z příjmů fyzických osob. Konstatoval to Krajský soud v Brně, když ve dvou prakticky shodných případech posuzoval výjimku podle zákona o daních z příjmů. Ta se vztahuje na kurzový zisk vzniklý při směně peněz z účtu v cizí měně, uvedl server Peníze.cz. Jde o první rozsudky českých soudů k prodeji kryptoměn z hlediska daně z příjmů fyzických osob, zdůrazňuje Zuzana Setunská, daňová poradkyně Deloitte Advisory.

Přečíst článek

Praní špinavých peněz

Hlavní hráči v oblasti plateb přijímají kryptoměny. Například platební giganti Mastercard a Visa otevřeli své sítě digitálním aktivům, PayPal zase umožňuje svým uživatelům obchodovat s bitcoinem a dalšími kryptoměnami. Regulátoři se obávají, že finanční systém bude stále více provázán s vysoce nestabilním světem kryptoměn.

Z celkové hodnoty všech kryptoměn se za poslední měsíc vypařilo zhruba 400 miliard dolarů (přes devět bilionů korun), protože investory otřásl kolaps digitální měny terra, populárního stablecoinu, který si měl držet hodnotu jeden dolar za virtuální minci. Ale neudržel. Stal se absolutně bezcenným. 

Není to poprvé, co Bodenová varovala před nebezpečím kryptoprostoru. Již dříve bila na poplach ohledně rizika, že se spotřebitelé stanou obětí podvodu v důsledku investic do kryptoměn. „Zákazníci jsou podváděni,“ řekla v úterý šéfka Starlingu.

Damien Hirst The Currency

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Slavné série NFT jako CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club nebo The Currency od Damiena Hirsta se v posledních dnech prodávají se značnou slevou. CryptoPunks se například po dlouhé době prodávají za méně než 100 tisíc dolarů, Hirst dokonce pod 10 tisíc dolarů. Důvod? Propad ceny kryptoměny ether, ale také inflace a sílící tlak na zdanění kryptoaktiv v evropských zemích. 

Přečíst článek

Na otázku, zda Starling někdy nabídne obchodování s kryptoměnami, Bodenová řekla, že je nepravděpodobné, že by se tak stalo v příštích několika letech. Dodala, že kryptospolečnosti mají co dohánět, pokud jde o opatření proti praní špinavých peněz.

V dubnu britský finanční regulátor FSA zveřejnil závěry průzkumu, který zjistil, že digitální „banky“ nedělají dost pro řešení finanční kriminality.

Více o kryptoměnách čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Ještě před rokem to vypadalo na pořádnou krypto zimu. Bitcoin a spol. jsou ale už zase v kurzu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme