Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stopka kryptoměnám. V New Yorku chtějí omezit jejich těžbu, je neekologická

Zlato a bitcoin, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Zákonodárci amerického státu New York schválili přelomový návrh zákona, které má zamezit rozšiřování těžby kryptoměn za pomoci energie z fosilních paliv.

Reklama

Podle příznivců tohoto ekologického opatření je zákon první svého druhu. O tom, zda vejde v platnost, rozhodne demokratická guvernérka státu Kathy Hochulová.

Návrh zákona požaduje dvouleté moratorium na těžbu některých kryptoměn, které k ověřování blockchainových transakcí používají metody ověřování proof-of-work. Těžba metodou proof-of-work, která vyžaduje složité zařízení a velké množství elektrické energie, se používá mimo jiné k vytváření bitcoinů. Ethereum přechází na energeticky méně náročný proces, ale minimálně ještě několik měsíců bude tuto metodu používat.

Bitcoin, ilustrační foto

Dominový efekt. Pád dvou kryptoměn způsobí zhroucení tisíců dalších

Nedávné zhroucení sesterských kryptoměn terraUSD a Luna ovlivní trh s digitálními měnami natolik, že se dá podle expertů z trhu očekávat, že v budoucnu podobný osud potká tisíce dalších, zejména menších kryptoměn. Na trhu jich přitom není málo – zhruba 19 tisíc, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Guvernérka Hochulová může návrh zákona vetovat, nebo schválit. Uvedla, že se chce ujistit, že návrh vyvažuje ekonomické a ekologické zájmy.

Ekologové: Kvůli těžbě kryptoměn nebude možné splnit klimatické cíle

Ekologové lobbující za návrh zákona uvedli, že elektrárny spalující zemní plyn, které se využívají pro těžbu kryptoměn, ohrožují schopnost státu splnit dlouhodobé klimatické cíle.

Ve státě New York se nacházejí desítky elektráren na fosilní paliva, které by mohly být přeměněny na těžební provozy, uvedla Liz Moranová z neziskové organizace Earthjustice.

Bitcoin, ilustrační foto

Průlomový verdikt: Kryptoměny jsou věc, ne peníze, prodej se musí danit, rozhodl soud

Když prodáte bitcoin a dostanete za něj koruny, není takový zisk osvobozený od daně z příjmů fyzických osob. Konstatoval to Krajský soud v Brně, když ve dvou prakticky shodných případech posuzoval výjimku podle zákona o daních z příjmů. Ta se vztahuje na kurzový zisk vzniklý při směně peněz z účtu v cizí měně, uvedl server Peníze.cz. Jde o první rozsudky českých soudů k prodeji kryptoměn z hlediska daně z příjmů fyzických osob, zdůrazňuje Zuzana Setunská, daňová poradkyně Deloitte Advisory.

Přečíst článek

Zastánci kryptoměn mají za to, že opatření by omezilo hospodářský rozvoj státu New Yorku. Podle společnosti Blockchain Association by se těžební provozy přesunuly do jiných států.

Těžba kryptoměn vyžaduje specializované počítače, které spotřebovávají obrovské množství energie. Podle loňské analýzy Cambridgeské univerzity, bitcoin spotřebuje za rok zhruba dvakrát více elektřiny než Česká republika. Kdyby byl bitcoin státem, patřil by mezi třicet zemí s největší spotřebou elektrické energie.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme