Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putina opouští první nejbližší spolupracovníci. A hledá se šéf obrany Šojgu

Sergej Šojgu, ruský ministr obrany
ČTK
Dušan Kütner

Nelítostného šéfa Kremlu Vladimira Putina opustil jeden z nejbližších a nejvýše postavených spolupracovníků, vyslanec pro udržitelný rozvoj a bývalý trojnásobný místopředseda ruské vlády Anatolij Čubajs. Důvodem je jeho nesouhlas s invazí na Ukrajině, uvedla agentura Bloomberg. Zahraniční média si také všimla, že již dvanáct dnů se na veřejnosti – v době války – neobjevil ministr obrany Sergej Šojgu (na snímku). A z veřejného života v posledních době zmizelo vícero vysoce postavených Rusů.

Reklama

Anatolij Čubajs odstoupil a opustil zemi s odkazem na svůj nesouhlas s válkou prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině, uvedla agentura Bloomberg s tím, že se stal nejvyšším úředníkem, který se kvůli invazi rozešel s Kremlem. Kreml informaci o Čubajsově rezignaci potvrdil.

Moskva, finanční centrum

Moskevská burza se zítra otevře i pro akcie. Čeká se krach

Ve čtvrtek se otevře moskevská burza i pro akcie. Stane se tak poprvé od 25. února, kdy došlo k uzavření parketu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a jejích ekonomických a sankčních dopadů.

Přečíst článek

Šestašedesátiletý Čubajs bývá označován za otce ruské privatizace v 90. letech minulého století. V letech 1992 až 1998 byl třikrát vicepremiérem ve vládách Jegora Gajdara a poté Viktora Černomyrdina v době, kdy byl prezidentem Boris Jelcin. Dalších deset let stál v čele ruské energetické společnosti RAO UES. Od září 2008 do roku 2020 byl generálním ředitelem státní technologické agentury Rosnano. Nyní měl pozici ruského vyslance pro klimatické záležitosti a byl Putinovým poradcem.

Čubajs je jedním z mála ekonomických reformátorů z 90. let, kteří zůstali v Putinově vládě a udržovali úzké vztahy se západními představiteli. Čubajs dal Putinovi v polovině 90. let svou první práci v Kremlu a zpočátku uvítal jeho nástup k moci na konci tohoto desetiletí, uvedl Bloomberg. Za Putina zastával Čubajs nejvyšší funkce ve velkých státních společnostech, dokud ho loni prezident nejmenoval vyslancem pro udržitelný rozvoj.

Joe Biden, americký prezident

Putin chce na Ukrajině použit chemické a biologické zbraně, tvrdí Biden

Falešná obvinění Ruska, že Kyjev má biologické a chemické zbraně, ukazují, že ruský prezident Vladimir Putin zvažuje jejich použití na Ukrajině. V pondělí to prohlásil americký prezident Joe Biden, aniž by pro svá tvrzení předložil důkazy. Biden také potvrdil, že ruská armáda v sobotu použila hypersonické střely Kinžal.

Přečíst článek

Jenže od začátku invaze vláda zesílila tlak na domácí kritiky války. Putin 16. března varoval, že očistí Rusko od „lůzy a zrádců“, které obviňuje ze skryté práce pro USA a jejich spojence. „Jakýkoli lid, a zejména ruský lid, bude vždy schopen rozeznat vlastence od spodiny a zrádců a vyplivnout je jako pakomára, který jim náhodou vletěl do úst,“ prohlásil tehdy Putin. 

Čubajs není jediným „dezertérem". Minulý týden po odsouzení invaze odstoupil z čela státem podporovaného technologického fondu Skolkovo Arkadij Dvorkovič, který byl hlavním ekonomickým poradcem Dmitrije Medveděva během jeho prezidentství a do roku 2018 místopředsedou vlády. Dvorkovič, který je také prezidentem Mezinárodní šachové federace, je jedním z mála bývalých vysokých úředníků, kteří vystoupili proti válce. 

Kišiněv

Příštím Putinovým cílem může být Moldavsko, varuje analytik

Sporné Podněstří s ruským separatistickým obyvatelstvem se může stát rozbuškou. Vojensky je země velmi slabá, upozorňují bezpečnostní analytici.

Přečíst článek

A další vysoce postavení Rusové mizí ze scény. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se od 11. března, tedy již dvanáctý den, neukázal na veřejnosti, povšimla si ruská a ukrajinská média. Rusko přitom vede na Ukrajině ostře sledovanou válku. Ruská státní televize sice odvysílala záběry s ministrem, ale ukázalo se, že jsou staršího data a televize je vydávala za nové, upozornil ruský portál Agenstvo.

Poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak napsal, že v ruských médiích a na akcích se přestali objevovat i další velice známí ruští činitelé. Podoljak jmenoval například tajemníka bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, šéfa ruské civilní rozvědky SVR Sergeje Naryškina, šéfa Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexandera Bortnikova nebo premiéra Michaila Mišustina

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko Christopher Steele.

Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme