Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kolem Evropy krouží lodě s nákladem plynu. Kvůli zájmu zemí EU jej není kde vyložit

Slavnostní otevření terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven, 8. září 2022, Nizozemsko. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika.
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Evropa před nadcházející zimou mohutně doplňuje zásoby kapalného LNG plynu, aby se zajistila proti dalším výpadkům dodávek plynu ze strany Ruska. Zájem je ovšem tak velký, že aktuálně kolem pobřeží Evropy volně plují desítky lodi naložených LNG plynem, protože přístavy jsou přetížené a tankery jej nemají kde vyložit, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Kolem severozápadní Evropy a Pyrenejského poloostrova pomalu pluje 35 tankerů, uvedl šéf LNG společnosti Vortexa pro energetiku a přepravu Felix Booth. Šest obřích tankerů kotví ve španělském přístavu Cádiz a další skupina je v Lamanšském průlivu. Čekání je z velké části důsledkem toho, že Evropa má příliš málo terminálů schopných přijímat dovážený plyn, z něhož velká část přijíždí z Kataru a USA, uvedl The Wall Street Journal.

Evropa zažívá největší energetický šok od sedmdesátých let 20. století poté, co Rusko opakovaně přerušuje dodávky plynu, což zdůvodňuje protiruskými sankcemi, které západní vlády uvalily na Rusko po jeho invazi na Ukrajinu. Výsledkem je letošní prudký nárůst ceny plynu a tedy i elektřiny, což nutí firmy a domácnosti platit nehorázné částky, šetřit a podniky omezují výrobu či přímo počty zaměstnanců. O společném nákupu plynu a případném zavedení cenového stropu pro celou EU její představitelé intenzivně jednají.

Zemní plyn

Cena plynu pro evropský trh dál klesá. Je nejníže za čtyři měsíce

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se dál snižuje. Cena klíčového termínového kontraktu dopoledne sestoupila až na 115 eur (zhruba 2800 korun) za megawatthodinu (MWh), nejníže od poloviny června. Plyn zlevňuje už pátý den za sebou, přispívá k tomu teplé počasí, vysoká úroveň zásob a dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG).

Přečíst článek

Jenže v důsledku přetížení je velká část skladovacích prostorů na stávajících terminálech v evropských přístavech plná. Společnost Enagás, která provozuje španělskou přepravní síť plynu, tento týden uvedla, že dovoz LNG bude čelit zpoždění minimálně do listopadu kvůli vysoké míře již uskladněného plynu. „Trh je právě teď opravdu zahlcený," řekl viceprezident pro plynové odvětví poradenské firmy Wood Mackenzie Massimo Di Odoardo.

Řešením je budování nových LNG terminálů

LNG je také na lodích podchlazený, aby mohl být přepravován v podpalubí jako kapalina. Tankery proto potřebují před vykládkou zajet do speciálních terminálů, které přemění kapalinu zpět do jeho plynného stavu, což umožní jeho přepravu dál potrubím po Evropě. Třetina evropské kapacity pro toto zpětné zplynování je umístěna v šesti přístavech Portugalska a Španělska. Severozápadní evropské země se snaží situaci řešit tak, že se předhánějí v budování plovoucích terminálů LNG, aby zmírnily čekání lodí. Některé země včetně Německa a Itálie budují nové terminály, ale ty ještě nejsou připraveny přijímat lodě v brzké době.

Britové se bojí zimy. Místo nových iPhonů v panice skupují svetry a deky

Britové se připravují na tuhou zimu. Ve velkém kupují přikrývky a teplé oblečení. A před zábavní elektronikou dávají přednost energeticky úsporným domácím spotřebičům.

Přečíst článek

Situace ale v některých ohledech odráží úspěch, který Evropa při zajišťování plynu navíc dosáhla. Ale také ukazuje, jak si energetická infrastruktura kontinentu nedokázala poradit. Obří lodě, z nichž každá veze dostatek energie, aby vytápěla milion domů měsíčně, tak nyní slouží jen jako dočasné zásobníky plynu na moři. Veškerý čekající LNG plyn navíc obecně snižuje ceny plynu, takže pro prodejce je potenciálně lukrativnější držet svůj plyn zaparkovaný na moři a doufat, že se ceny zvýší, podotkl WSJ.

Pokud by například náhle vzrostly ceny v Asii, obchodníci se mohou rozhodnout dodat plyn tam, i když to nyní kvůli aktuálním tržním cenám není zřejmě pravděpodobné, protože aktuální poptávka v Asii je utlumená, například kvůli tvrdým proticovidovým opatřením v Číně.  

Přístavní sklady v Evropě jsou zatím přeplněné, protože zimní poptávka ještě nenastala. Aktuální teplé počasí znamená, že poptávka po plynu v Německu, Francii, Itálii a Španělsku není vyšší než na konci srpna, podotkl Di Odoardo z Wood Mackenzie. „Dynamika trhu je tak výrazná, že obchodníci mohou vydělávat peníze čekáním, i když náklady na pronájem jejich lodí prudce stoupají. Obchodníci sázejí na zvýšení spotřeby, vyčerpání zásob a zvýšení cen,“ dodal.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Berlín očekává, že energetická krize pošle německou ekonomiku do recese

Vláda v Berlíně očekává, že německá ekonomika se kvůli energetické krizi, rostoucím cenám a omezeným dodávkám příští rok propadne do recese a vykáže pokles o 0,4 procenta. S odvoláním na informované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mluvčí ministerstva hospodářství v reakci sdělil, že ministr Robert Habeck zveřejní aktualizované údaje příští týden.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Větrníky, ilustrační foto

Nižší spotřeba a mírná zima. V EU se poprvé vyrobilo více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z uhlí a plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme