Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Milovníci kávy, zbystřete. Hlavní producent hlásí propad zásob a nárůst cen

Hlavní producent kávy Vietnam hlásí propad úrody a nárůst cen
iStock
 ČTK

Obrovské zásoby kávových zrn ve Vietnamu se snižují a podle odhadu obchodníků do konce září klesnou na polovinu. Místní ceny kávy robusta už vyskočily na rekordní úroveň, a vzhůru tak zřejmě zamíří i světové ceny, uvedla agentura Bloomberg. Vietnam je největším vývozcem kávy robusta na světě a druhým největším producentem kávy.

Reklama

Produkce kávy by měla navíc klesnout i v pěstitelském roce 2022/2023. Klesající zásoby a špatný výhled sklizně přicházejí v době, kdy se světová spotřeba kávy zotavuje z propadu způsobeného pandemií nemoci covid-19. Cena kávy robusta se od poloviny července, kdy klesla nejníže za deset měsíců, zvýšila o 17 procent kvůli obavám o dodávky z řady zemí, od Brazílie po Afriku.

Kávu robusta používají výrobci instantní kávy, včetně firmy Nestlé, přimíchává se také do směsí určených pro espreso. Obvykle je levnější než arabika a poptávka po ní tak roste, protože lidé hledají alternativy, které by zmírnily dopady rostoucí inflace.

Ceny kávy robusta za poslední rok (v dolarech za tunu):

zdroj: Bloomberg

Dostupnost kávových zrn ve Vietnamu klesla, protože vývoz se za leden až červenec meziročně zvýšil o 17 procent na 1,13 milionu tun, vyplývá z údajů celního úřadu. Růst vývozu podpořilo zlepšení dostupnosti kontejnerů a lodí, ale vzhledem ke snižování zásob bude obtížné takový růst udržet.

Stars Coffee

Moskevčané se dočkali téměř identické náhražky Starbucksu

Rozčarování a kofeinový deficit dolehl na obyvatele Moskvy poté, co zavřely oblíbené kavárny amerického řetězce Starbucks kvůli ruské agresi na Ukrajině. Nyní se opět otevírají, v pozměněné podobě a s novým majitelem. Je jím rapper a podporovatel Putina Timur Junusov.

Přečíst článek

Problémy mají i v Brazílii či Kolumbii

Světový trh s kávou bojuje s jedním z největších deficitů v poslední době, protože sucho a mrazy snížily brazilskou produkci. Kolumbie se pak snaží zotavit z dešťů, které poškodily úrodu, a v Hondurasu, Guatemale a Nikaraguy docházejí zásoby ze sklizně z roku 2021/2022. Sucho snížilo výnosy robusty v Ugandě a optimisticky nevypadá ani budoucí sklizeň v Kostarice.

Propad zásob kávy ve Vietnamu již způsobil minulý týden růst ceny domácí kávy v provincii Dac Lak, na kterou připadá přibližně třetina úrody v zemi, na rekordních 49 100 dongů (52 korun) za kilogram. Podle průzkumu se na začátku nové sezony, tedy 1. října, očekávají zásoby 200 tisíc tun, o rok dříve činily 400 tisíc tun. Produkce může v období 2022/2023 klesnout o šest procent na 1,72 milionu tun. Robusta tvoří přibližně 90 procent vietnamské produkce kávy.

Banka Citigroup snížila výhled produkce kávy ve Vietnamu pro letošní i příští rok. Místní průzkumy totiž ukázaly, že vývoj plodů negativně ovlivnil nedostatek hnojiv. To ohrožuje i vyhlídky pro nadcházející pěstitelskou sezonu.

italské espresso

Biohacking: Kofein je zdravý i toxický. Zkuste „neprůstřelné“ kafe

Kofein je paradoxní látka. Jako antioxidant je zdraví prospěšná. Ovšem taky vede k závislosti a zhoršuje stres a často může být i jedovatá. Jak s ním nakládat, radí expertka přes budování životního stylu zvaného biohacking Alžběta Shejbalová.

Přečíst článek

Starbucks v Praze na Václavském náměstí

Lidé na home office pijí více kávy. Jak ji pít správně?

Káva podle názoru vědců vede k vyšší produktivitě, říká CNBC. Musí se ale pít správně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme